Autor: Slobodan Mufić
Datum objave: 15.08.2015


Zlatni Hrgović: Izvještaj iz Samokova

U subotu navečer prvi put u 90-godišnjoj povijesti ovog natjecanja začula se hrvatska himna na Europskom boksačkom prvenstvu!

Filip Hrgović postao je europski prvak u superteškoj kategoriji pobijedivši u finalu u bugarskom gradu Samokovu mladog Nijemca Floriana Schulza jednoglasnom odlukom bodovnih sudaca (30:27, 30:27, 30:27). Prvi i jedini Hrvat kojem je to uspjelo prije superteškaša iz BK Leonardo bio je legendarni Mate Parlov (zlatni na EP 1971. i 1973., te srebrni 1969.).

 

Desetak minuta prije nego je Hrgović sa svojim trenerom Leonardom Pijetrajem, kolegama reprezentativcima i navijačima ponosno slušao „Lijepu našu“, iz ruku predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza (HBS) Bone Bošnjaka brončanu medalju u poluteškoj kategoriji (već drugu u karijeri) dobio je Hrvoje Sep, još jedan izdanak BK Leonardo.


- Sretan sam što donosim zlato u Hrvatsku! Nemam još osjećaj što sam zapravo postigao, ali bit će bolje sutra kad se sve slegne. Drago mi je da rezultati dolaze u kontinuitetu, plasirao sam se na Olimpijske igre 2016., pa osvojio europsko zlato. Sad se nadam svjetskoj i olimpijskoj medalji. Bilo bi lijepo zaokružiti posao olimpijskim odličjem – rekao je novi europski prvak.


Baš kao i u prethodna tri dvoboja na turniru, 23-godišnji Hrgović dominirao je svih devet minuta protiv njemačkog superteškaša, koji je do finala stigao nokautom protiv bugarskog prvaka. Već od prvih sekundi Filip se postavio šampionski, kao da Schulzu želi najaviti kod koga će završiti zlatna medalja. Ni bodovni suci, baš kao ni 50-ak hrvatskih navijača u Areni Samokov, nisu imali dileme. Svaka je runda završila uvjerljivo na hrvatskoj strani.

- Hrvatski boks postigao je u Samokovu izuzetan rezultat. Svaki hrvatski boksač u posljednjih 40 godina sanjao je da se njegovo ime nađe uz Matu Parlova, a Filip je dočekao upravo tu čast. Ovo je veliki korak naprijed za sve nas, posebice za Hrvoja i Filipa, te mene kao trenera. Naravno, bio bih još zadovoljniji da je i Sep osvojio zlato, ali bit će još prilike. Slijedi nam Svjetsko prvenstvo u listopadu u Kataru - rekao je trener dvojice medaljaša Leonard Pijetraj.SVE HRVATSKE MEDALJE NA EP-ima

1951. Milano                     Milivoj Bulat (-60 kg)                      bronca
1953. Varšava                   Tomislav Krizmanić (+81 kg)          bronca
1969. Bukurešt                 Mate Parlov (-75 kg)                       srebro
1971. Madrid                     Mate Parlov (-81 kg)                       zlato
1973. Beograd                  Mate Parlov (-81 kg)                        zlato
1985. Budimpešta           Pero Tadić (-81 kg)                            bronca
2000. Tampere                 Filip Palić (-60kg)                             srebro
2000. Tampere                 Stjepan Božić (-75 kg)                      srebro
2004. Pula                           Vedran Đipalo (-91 kg)                  bronca
2004. Pula                           Marijo Šivolija (-81 kg)                  srebro
2006. Plovdiv                     Mirsad Ahmeti (-54 kg)                    bronca
2011. Ankara                     Hrvoje Sep (-81 kg)                        bronca
2015. Samokov                 Hrvoje Sep (-81 kg)                         bronca

2015. Samokov                 Filip Hrgović (+91 kg)                      zlato


950
Kategorije: Boks
Tagovi: Filip Hrgović, Hrvatski boksački savez, Hrvoje Sep
Najpopularnije
Najnovije