Autor: mi
Datum objave: 05.02.2019


WBSS u problemima? Svjetski prvak odustao od turnira

Već neko vrijeme se govori o financijskim problemima World Boxing Super Series turnira, a jedan polufinalist je već odustao.

Riječ je o svjetskom prvaku u poluvelteru Ivanu Baranchyku (19-0, 12 KO).

 

26-godišnji Bjeorus krajem listopada u New Orleansu je pobijedio Anthonyja Yigita i osvojio upražnjeni IBF-ov naslov. To je ujedno bila i četvrtfinalna borba WBSS turnira u kategoriji do 63.5 kilograma.


Sredinom svibnja trebao je u Glasgowu braniti naslov u polufnalu protiv Josha Taylora, ali njegov menadžer kaže da se borac povukao iz turnira zbog straha od neispunjavanja obveza.


Baranchyku je kao i Filipu Hrgoviću trener Kubanac Pedro Diaz.


"Definitivno odustajemo od turnira. Ivan se trebao boriti s Taylorom u Glasgowu u svibnju. To sam čuo, ali nama nisu rekli. Nisu rekli nikome od nas, pa ni našem kopromotoru Louu DiBelli" izjavio je Baranchykov menadžer Dave McWater za ESPN.


McWater je rekao i da su morali čekati novac za nastup u četvrtfinalu i da su dobili ono što im pripada tek nakon što su zaprijetili tužbom.


"Dobili smo plaću za četvrtfinale, ali smo morali čekati dva mjeseca bonus za pobjedu koji su dugovali Ivanu. To nam nisu isplatili dok im nismo zaprijetili. Sada odbijaju staviti novac na escrow račun (račun koji služi kao instrument osiguranja plaćanja, op.a.) za polufinale. Ne žele na taj račun staviti ni dio novca."


Nekoliko boraca također se požalilo na kašnjenje isplate ili da im nisu podmirena sva dugovanja.

 
Kompanija koja je vlasik WBSS-a, Comosa AG, navodno kasni s isplatama zato jer jedan od investitora nije ispunio svoje financijske obveze.


"Čini nam se da nas neće moći platiti. Ne vjerujemo da će uopće doći do borbe, a gubimo vrijeme. Ivan propušta borbe. Iznimno smo razočarani jer smo stvarno željeli da ovaj turnir funkcionira. Ne odlazimo zato jer imamo druge planove, ali siguran sam da će nam netko poslati ponudu" nastavio je McWater.


"Ivan ima pojas svjetskog prvaka tako da nemojte očekivati da ćemo sjediti i čekati. Taj klinac gleda na boks kao na posao od 9 do 17. Trenira baš svaki dan. Kako mu objasniti da se borba stalno odgađa jer oni nemaju novca?"


Menadžer kaže da ga ne bi iznenadilo da ih WBSS tuži.


"Mislim da bi pobijedili na sudu. Možda završimo na sudu, ali mi smo ovdje oštećena strana i bili smo i više nego pošteni prema njima. Oni su prekršili ugovor."


Glasnogovornik Comose za ESPN je izjavio da nisu primili službenu obavijest o Baranchykovom otkazivanju nastupa na turniru.


"Baranchyku je plaćen vrlo veliki iznos za borbu za upražnjeni naslov i WBSS je uložio puno u njegov brand. Ugovori su vrlo čvrsti i svako neispunjenje će nositi najteže posljedice. To vrijedi za sve borce, promotore, menadžere i agente."


Lou Di Bella koji surađuje s Baranchykom rekao je da bi i njegov boksač Regis Prograis mogao odustati od nastavka WBSS turnira.


Prva sezona World Boxing Super Series turnira ostvarila je veliki sportski uspjeh. Oleksandr Usyk osvojio je turnir u cruiserweightu i pritom ujedinio sve naslove, a Callum Smith pobijedio je na turniru u supersrednjoj kategoriji. Organizatori su tada objavili da turniri imaju budžet od 50 milijuna dolara.


Druga sezona u kojoj se održavaju turniri u cruiserweightu, poluvelteru i bantamu stigla je do polufinala. Mečevi su se trebali održavati između siječnja i ožujka, ali raspored još nije objavljen.


Promotor Kalle Sauerland, direktor Comose za boksačke poslove, rekao je za ESPN da će raspored biti objavljen idućih dana i da će se polufinala održati u svibnju.


Uz meč Baranchyk-Taylor drugi polufinalni par turnira u poluvelteru je meč između svjetskog prvaka Kiryla Relikha i Prograisa.


U polufinalu bantama se Zolani Tete treba boriti s Nonitom Donaireom,  a Emmanuel Rodriguez protiv Naoye Inouea.


Poluzavršnicu turnira u lakoteškoj kategoriji čine mečevi Mairis Briedis-Krzysztof Glowacki i Yunier Dorticos-Andrew Tabiti.

478
Kategorije: Boks
Tagovi: World Boxing Super Series
Najpopularnije
Najnovije