Autor: mi
Datum objave: 07.11.2018


Usyk: Na svoj život boksača gledam kao na život redovnika

Oleksandr usyk (15-0, 11 KO) doputovao je u Englesku gdje će prvi put ući u ring kao neosporni vladar cruiserweighta.

U svojoj šestoj obrani naslova svjetskog prvaka u kategoriji do 90.7 kilograma 31-godišnji Ukrajinac u Manchesteru se bori protiv Tonyja Bellewa.


Četiri godine stariji Britanac upraznio je WBC-ov naslov u ovoj kategoriji kako bi se borio s Davidom Hayeom. WBC-ov predsjednik Mauricio Sulaiman izjavio je da će Bellew u borbu s Usykom ući kao njihov 'emeritus' (umirovljeni) prvak.

Usyk je kao amater 2008. bio europski, a 2011. svjetski prvak. Godinu dana kasnije u Londonu je postao olimpijski pobjednik. Ukrajinski boksač kaže da ga sve to ne čini zvijezdom i da zazire od takvog života.

"Mrzim kad me ljudi nazivaju zvijezdom, zato jer ja na sebe ne gledam kao na zvijezdu" rekao je nakon pobjede na WBSS turniru pred 24 000 gledateljau Moskvi.

Njegovu disciplinu i predanost oblikovalo je razočaranje na Olimpijskim igrama 2008. gdje ga je u četvrtfinalu zaustavio Talijan Clemente Russo.


"Prvo sam bio ljut i tražio sam krivce za svoj neuspjeh. Zatim sam nazvao neke od najstarijih prijatelja koje imam, nazvao sam roditelje, a zatim sam se molio. Shvatio sam da mogu kriviti samo sebe."

"Shvatio sam da nisam uložio dovoljno truda u trening i nisam ga shvaćao dovoljno ozbiljno. Potpuno sam promijenio svoj pristup" izjavio je za Sky Sports.

"Godinu dana nakon Olimpijskih igara oženio sam se i rodilo mi se prvo dijete. Shvatio sam da sam uz svoju suprugu odgovoran za život koji sam stvorio i kako bih ostvario veće rezultate puno toga sam si počeo uskraćivati. Ako želite biti zaista veliki u onome što radite morate se odreći puno toga, tako da na svoj život gledam kao na život redovnika."


Pjesnik koji piše za svoju suprugu Katerynu odbija stereotip mačo muškarca i uživa u plesu.

Kao izraz spartanskog načina života Usyk spava na krevetu od slame i uživa u društvu konja.

"Ako stavite osobu u dvoranu napravljenu od čistog zlata to neće garantirati da će ta osoba postati svjetski prvak. Ali, ako osobu stavite u podrum postoji velika šansa da će iz njega izaći kao prvak."

Za vrijeme oporavka od treninga i opuštanja Usyk igra tenis, nogomet i uživa u ribolovu.

"Rušimo stereotipe. Malo smo igrali tenis, radili na bazi i malo plesali."

"Ja se svako jutro zapalim i gorim kroz dan. Na kraju dana kad se opuštam osjećam se sretno, ali i vrlo uzbuđeno zbog svog posla koji odrađujem iz dana u dan."Foto: Mark Robinson

577
Kategorije: Boks
Tagovi: Oleksandr Usyk
Najpopularnije
Najnovije