Autor: mi
Datum objave: 12.06.2018


Umirovio se David Haye

David Haye odlučio je okačiti rukavice o klin i ovaj put je vjerojatno i posljednji.


37-godišnji 'Hayemaker' odlazi kao jedan od najvećih britanskih boksača u povijesti.
Bio je svjetski prvak u cruiserweightu i teškoj kategoriji.

 

Boks je počeo trenirati s 10 godina u klubu Fitzroy Lodge u Londonu.


"Kažu da se ne možete igrati boksa, ali dok pišem ovu izjavu ne pada mi napamet ništa bolje kako bih opisao ovu vožnju. Hvala boksu koji mi je omogućio da ostvarim dječačke snove. Od samog početka moji roditelji su me podržavali i ohrabrivali. To mi je usadilo vjerovanje u samoga sebe da uvijek mogu pobijediti u životu, bez obzira na okolnosti. To je također dovelo do toga da 27 godina dajem svoje srce i dušu boksu."


"Moja 16 godina duga profesionalna karijera u kojoj sam imao 32 borbe ima dva dijela. Prvih osam godina u kojima je sve teklo glatko. Imao sam 25 borbi i postao prvi britanski boksač koji je ujedinio naslove u cruiserweightu (WBA, WBC i WBO).


Zatim sam ostvario svoj dječački san kad sam pobijedio WBA prvaka svijeta u teškoj kategoriji Nikolaja Valueva, 214 centimetara visoku i 150 kilograma tešku 'Zvijer s istoka' u stvarnoj borbi Davida i Golijata.


Osvajanje tog naslova u teškoj kategoriji značilo je da sam ispunio obećanje svojoj mami Jane koje sam joj dao s tri godine i uz to postao drugi boksač u povijesti nakon Evandera Holyfielda koji je postao svjetski prvak u lakoteškoj i teškoj kategoriji."


"No, tek u drugom dijelu karijere sam zaista otkrio što znači boriti se i biti borac. Tijekom tog vremena tijelo mi je dozvolilo da u ring uđem samo sedam puta i pritom sam četiri puta pobijedio i tri puta izgubio. Često je najveća borba bila samo ući u ring."


"Najveći fizički izazov koji sam imao bila je opercija kralježnice 2015. Na operaciju sam došao sa 191 centimetrom, a izašao sa 193. Ima i u zlu nečega dobrog, ali ponovno sam morao učiti hodati."

"Ovo nije kraj moje priče, već početak nečega novog. Sada nas više ništa ne može zaustaviti."

Haye se prvi put umirovio 2012. nakon pobjede protiv Derecka Chisore. Vratio se protiv Marka de Morija u siječnju 2016. U posljednje dvije borbe poražen je nokautom od Tonyja Bellewa.


Povlači se s omjerom 28-4 (26 KO).


634
Kategorije: Boks
Tagovi: David Haye
Najpopularnije
Najnovije