Autor: mi
Datum objave: 09.09.2015


Trajne posljedice nokauta - kada je dosta?

Pornsanae Sitmonchai donedavno je bio jedan od najatraktivnijih aktivnih Muay Thai boraca.
Autor brojnih nokauta u posljednjih godinu dana karijere našao se u drugoj ulozi priče. 


U zadnjih 12 aktivnih mjeseci, 34-godišnji Tajlanđanin nokautiran je u osam od deset borbi. Imao je više poraza nokautom u godinu dana nego u prethodnih  osam godina karijere zajedno.

Riječ je o borcu koji je bio prvak Tajlanda, Rajadamnern stadiona, WMC prvak, borac godine 2010. i omiljeni borac Lumpinija te iste godine.

U ring je stupio s 11 godina i u 22 godine karijere skupio je oko tri stotine mečeva. Dok se većina boraca na Tajlandu umirovi do sredine 20-ih, Pornsanae se  borio sve do veljače prošle godine.


Na Valentinovo je na Omnoi stadionu u Bangkoku posljednji put ušao u ring i branio naslov prvaka Omnoija protiv Petch GL Suita. Pornsanae je protivnika završio u drugoj rundi, oprostio se od ringa i zaputio u Singapur gdje će raditi u jednoj od najboljih dvorana svijeta Evolve MMA-u.


Sitmonchai nije bio poput defanzivno vještih boraca tipa Saenchaija koji iz gotovo svakog meča izađu neokrznuti. On je koristio agresivnost i snagu kako bi nokautirao protivnika. Kada se on borio moglo se pretposatviti da će pobijediti nokautom ili izgubiti na bodove, a u posljednje vrijeme nokautom.

Nije robovao tradicionalnom stilu laganog ulaska u meč. Pornsanae nije gubio ni trenutka i zbog toga je možda i najuzbudljiviji Muay Thai borac. Svaki njegov udarac šakom ili nogom upućen je s namjerom da nokautira.

Nuspojave ovakvog stila borbe su da ostajete izloženi kontrama vještih protivnika koji čekaju otvaranje. Nakon svakog Pornsanaeovog poraza nokautom bilo je pitanje koliko još dugo može tako.

Treba uzeti u obzir da je to Tajland. Primjerice boksač 30-ih godina u Europi ili Americi koji pretrpi sedam poraza u godinu dana, a od toga šest nokautom, ne bi dobio dozvolu za nastup na službenim mečevima bilo koje ozbiljnije organizacije.  Uz to, bio bi savjetovan o odlasku u mirovinu.

No, kako većina boraca nije riješila financijsko pitanje prije povlačenja, često ostaju u ringu više nego što je to zdravo za njih. Ista je priča bila sa Pornsanaeom koji je zasnovao obitelj i borio se puno duže nego je planirao.

Pogledat ćemo što stalni udarci u glavu čine mozgu i kako utječu na daljnje izvedbe borca. Ako borci znaju ove stvari, mogu poduzeti neke korake kako bi to spriječili ili ublažili.


POSLJEDICE NOKAUTA NA MOZAK

Kad nekoga vidite da je nokautiran u borbi vjerojatno ne razmišljate kakav to utjecaj može imati na borčevu karijeru.

Dok se na trenutak rađa simpatija prema poraženome, taj trenutak kratko traje i pažnja pripada pobjedniku.

Istina je, nokaute je sjajno gledati, ali oni mogu imati teške posljedice po dugoročno zdravlje boraca.

U mnogim reguliranim borilačkim organizacijama u Sjevernoj Americi nakon poraza tehničkim nokautom ili nokautom dobivate liječničku zabranu u trajanju od 30 do 90 dana. Na Tajlandu možete vidjeti borca koji je bio teško nokautiran natrag u ringu za nekoliko dana ili tjedana.

Postoji razlozi zbog kojih ne želite doživjeti novu traumu ubrzo nakon nokauta. To dovodi do teškog oštećenja mozga, a moguća je i smrt.

Većina dulje aktivnih boraca vrlo je vjerojatno tijekom karijere iskusila neke simptome potresa mozga.

Svaki put kad borac doživi nokaut pretrpi potres mozga.

Dakle, svaki nokaut za posljedicu ima potres mozga različitog stupnja. Ali, ne morate biti nokautirani da bi dobili potres mozga.

Manjak educiranosti po ovom pitanju znači da je ljudima teže identificirati simptome i često nastavljaju trenirati i kad su simptomi prisutni, iako bi trebali mirovati.

Mnogo ljudi pogrešno misli da morate pasti u nesvjest od udarca kako bi pretrpjeli nokaut. Istina je da možete pobijediti u borbi i imati potres mozga ako primite puno udaraca u glavu.


Postoje tri tipa potresa mozga:

1. Blagi - nema gubitka svijesti, simptomi traju kraće od 15 minuta
2. Srednji - Nema gubitka svijesti, simptomi traju duže od 15 minuta
3. Teški - gubitak svijesti

Za ozljede prvog i drugog stupnja za oporavak su potrebne minute, dani ili čak i nekoliko tjedana kako bi potpuno zacijelile. Za treći stupanj trebali bi posjetiti liječnika. Za teški potres mozga potrebni su tjedni ili čak mjeseci kako bi se potpuno oporavili.

Ako pretrpite novi potres mozga prije nego ste se oporavili od prvog posljedice po zdravlje postaju puno teže i postoji mogućnost nastanka Sindroma drugog udara (SIS). Ako simptomi prvog potresa mozga nisu nestali, a pretrpite novi, mozak može početi naglo oticati s katastrofalnim posljedicama. 

Ako ne završi sa smrću, dugoročne posljedice mogu imati užasne efekte na moždane funkcije. Ostaju mnoge dugoročne posljedice i vrijeme oporavka je puno duže nego kod 'običnog' potresa mozga.

Mnogi borci su pod rizikom jer tijekom borbe mogu dobiti potres mozga, ne primjetiti to i nastaviti s borbom i riskirati nove ozljede.

Pogledajte ovaj teškogledljivi intervju s bivšim svjetskim boksačkim prvakom  u srednjoj kategoriji Geraldom McClellanom snimljen šest goina nakon brutalne  borbe s Nigelom Bennom. McClellan je pretrpio težak nokaut i teške ozljede mozga koje su mu završile karijeru i ostavile trajne posljedice. Tijekom borbe je zadobio prvi, a potom je najvjerojatnije na kraju pretrpio još jedan potres mozga. 


The Ring Magazine rangirao je McClellana na 27. mjestu njihove liste 100 najboljih udarača.

Nastavlja se...Izvor: Muay Thai Pros

1612
Kategorije: Kick & Thai Boxing, Fitness
Tagovi: Boks, Muay Thai
Najpopularnije
Najnovije