Autor: HJS
Datum objave: 02.10.2017


Teddy Riner oduševio Zagreb, Marko Kumrić hrabro protiv europskog prvaka

Završnog dana IJF Judo Grand Prixa Zagreb 2017 nastupilo je petero hrvatskih judoka, a jedinu pobjedu upisao je Marko Kumrić.

Sve oči bile su uperene u Teddyja Rinera koji je došao do zlata došavši u Zagreb samo s bijelim kimonom.

Nastupilo je petero hrvatskih judoka, Mihael Topolovec i Denis Beljić u kategoriji do 90 kg, koji su upisali poraze ipponima u 1. kolu, zatim Marko Kumrić (do 100 kg) te Ivana Šutalo i Tina Radić (obje u kategoriji preko 78 kg).


Marko Kumrić je upisao jedinu hrvatsku pobjedu dana, kada je nakon 25 sekundi na ippon bacio Awiti-Alcaraza (GBR). Bila je to odlična najava borbe protiv aktualnog europskog prvaka, Mammadova (AZE), u 2. kolu zagrebačkog Grand Prixa. 

Mlađi brat Kumrić se odlično držao, pogotovo u prvom dijelu borbe kada je bio aktivniji, natjerao iskusnog Azerbajdžanca na kaznu, ali nije izdržao do kraja. Mammadov je strpljivo čekao svoju priliku i dočekao ju 25 sekundi prije isteka borbe, bacio Splićanina na wazari, a zatim u posljednjim sekundama dovršio «posao» ipponom.

- Prvom pobjedom sam osvetio brata jer je izgubio od tog Britanca. Protiv Mammadova sam zadovoljan kako sam ušao, bez respekta, dao sam sve od sebe, ali me dočekao na iskustvo i pobijedio – rekao je Kumrić nakon nastupa.

Prošlogodišnju broncu branila je Ivana Šutalo, međutim, zapela je već na prvoj stepenici. M Bairo (FRA) pokazala se kao «pretvrd orah» te je wazarijem, pa ipponom otišla sve do brončane medalje.

Bolji ishod nije upisala niti Tina Radić, koja je protiv Karpati (HUN) na svaki svoj pokušaj naišla na čvrsti gard Mađarke, a zatim ipponom ispala s Grand Prixa.

Možda i najljepša borba turnira bila je ona između aktualnog europskog prvaka, Aleksandra Kukolja (SRB) i svjetskog juniorskog prvaka iz 2014., Rafaela Maceda (BRA) u kategoriji do 90 kg. U vrhunskoj judo predstavi, Kukolj je poveo wazarijem, a na kraju je slavio Brazilac sa 4-3 u wazarijima.

Zagrebačka publika očekivano je najveći interes pokazala prvo svjetsko ime juda, Francuza Teddyja Rinera (+100 kg). Najveća zvijezda juda stigla je u Zagreb samo s bijelim kimonom, jer se kao prvi nositelj u slučaju svih pobjeda stalno bori u bijelom kimonu. Da je tako kojim slučajem izgubio jednu od borbi uoči finala, plavi kimono jednostavno ne bi imao. 

To dovoljno govori o samopouzdanju deveterostrukog svjetskog prvaka, kojem je nastup u Zagrebu dio pripreme za Svjetsko prvenstvo u apsolutnoj kategoriji (Maroko, studeni 2017.), s nagradnim fondom od 500 tisuća eura. 

Nakon što se u prvom izlasku nije niti pošteno uznojio protiv Abdallouija (MAR), u četvrtfinalu je svladao Harmegniesa (BEL), a u polufinalu Čuluma (SRB). 

U finalu je išao na jednog od najperspektivnijih judaša svijeta, 19-godišnjeg Hegyija (AUT), koji je u polufinalu svladao Japanca Kamikawu (tri kazne) i nakon SP-a u Budimpešti, gdje je pobijedio srebrnog iz Rija, Harasawu, slavio protiv još jedne japanske uzdanice. Hegyi je u borbu za zlato ušao agresivno, bez respekta, natjerao Rinera na kaznu, ali onda i pokleknuo u neiskustvo, što je iskusni Francuz iskoristio za ippon i zlatnu medalju u Zagrebu.

Nedjelja je ponudila i treći trening s olimpijskim pobjednicima, Iliasom Iliadisom i Markom Huizingom, koji je okupio najveći broj zainteresiranih do sad te potvrdio veliko zanimanje za judo u Hrvatskoj.

370
Kategorije: Judo
Tagovi: Hrvatski judo savez
Najpopularnije
Najnovije