Autor: mi
Datum objave: 05.09.2017


Što je 'meksički stil' boksa?

Uoči borbe između Gennadyja Golovkina i Canela Alvareza puno se spominje meksički stil boksa.

Kako je on nastao?

Stranica The Sweet Science objavila je kratki povijesni pregled onoga što se naziva 'meksičkim stilom boksa'.

Mnogi upiru prstom u Julija Cesara Chaveza kao na glavni utjecaj na stil koji kombinira agresivnost i pritisak s naglaskom na lijevi kroše. Meksička legenda u karijeri je ostvarila 107 pobjeda, 86 od njih nokautom.
No, Chavez nije izmislio taj stil. I prije njega bilo je meksičkih boraca koji su se borili radeći pritisak. Taj način borbe postao je popularan ne samo u Meksiku već i na jugozapadu SAD-a. Neki ga danas zovu i 'West Coast Style'.

Više od sto godina meksički i meksičko-američki boksači suzdržavali su se od 'udari i ne budi udaren' filozofije boksa i preferirali onu 'nađi i uništi' (seek and destroy), koja ima svoje prednosti i mane.

1890-ih Solly Garcia Smith postao je prvak svijeta u perolakoj kategoriji u vremenu kad je boks tek počeo zahtijevati nošenje rukavica. Nije samo boksač iz Los Angelesa u to vrijeme bio poznat  po svom tempaškom stilu. To je radio i teškaški prvak John L. Sullivan.

Uslijedili su i drugi poput Henryja Armstronga, Babyja Arizmendija, Jakea LaMotte i Kid Aztece koji se borio tijekom četiri desetljeća od 1930. do 1960. Od 192 pobjede 114 je ostvario nokautom. Bez sumnje on je utjecao na niz meksičkih boksača koji su došli poslije njega - Vicente Saldivar, Ruben Olivares i mnogi drugi.
Tako da kad se Chavez pojavio već je postojao stil kojeg su Meksikanci preferirali i obožavali. On je možda najpoznatiji od 'meksičkih ubojica', čiji je jedini cilj bio nokautirati ili onesposobiti protivnika.

"Chavez je u svoje vrijeme bio ubojit borac. Njegovi udarci u tijelo bili su razarajući" govorio je pokojni Johnny Ortiz.

Udarci u tijelo osobina je koja povezuje meksičke borce. Krošeima u tijelo ili trbuh otvaraju protivnikovu obranu što je nužno protiv protivnika koji odluči bježati po ringu ili je vrlo oprezan.

Od Chaveza iz Meksika stalno stiže nepregledan niz boksača s tim stilom. Taj stil je protkao i američki jugozapad i iz njega nam dolaze Mikey Garcia, Diego Corrales i Fernando Vargas.

Treneri u jugozapadnoj regiji uče boksače takvom stilu od samog početka. Amaterska natjecanja koriste kao probu, a ne pripreme za osvajanje olimpijske medalje.

Prije nego je počeo trenirati Gennadyja Golovkina, Abel Sanchez stekao je veliko iskustvo vodeći svjetske prvake Terryja Norrisa, Lupea Aquina i Miguela Angela Gonzaleza.

"Ja sve svoje boksače treniram u meksičkom stilu, da budu ubojice. Samo se tako možete zaštiti od loših sudačkih odluka" izjavio  je Golovkinov trener.

Kazahstanac je kod Sancheza stigao s već svim potrebnim oruđima. Dolaskom u Kaliforniju samo je usvojio mentalitet meksičkog stila.
1313
Kategorije: Boks, Zanimljivosti
Tagovi: Boks, , Canelo Alvarez
Najpopularnije
Najnovije