Autor: mi
Datum objave: 15.01.2017


Stjepan Čelan: Došao je red i na mušku karate reprezentaciju

Predsjednik Hrvatskog Karate Saveza Stjepan Čelan u Samoboru je pratio Grand Prix Croatia.

Ono što ga posebno ohrabruje je novi uspon muškog karatea. Anđelo Kvesić osvojio je Grand Prix pritom pobijedivši i aktualnog svjetskog prvaka i branitelja naslova sa samoborskog Grand Prixa 


Ante Mrvičić
osvojio je treće mjesto, a četvrti je bio Marijan Logarušić.


"Ja na ovaj turnir gledam i sa šireg aspekta, što ovaj turnir znači za hrvatski karate. Fantastična organizacija iznijela je ovaj turnir na koji su došli sportaši iz 28 zemalja. Ovo je još jedan korak naprijed za hrvatski karate. Ulaskom u olimpijsku obitelj svi će htjeti ući u tu igru. Primjerice, broj sudionika Premier lige se utrostručio, tako da je ovo za nas veliki korak u borbi za opstanak u vrhu svjetskog karatea".


"Naravno, Anđelo je odlično odradio. Novi izbornik Garibović već mi je ranije skrenuo pažnju na njegove mogućnosti. Najavio sam i prije svjetskog prvenstva da dolazi red na mušku reprezentaciju. Anđelo je probio led, ali imamo 6-7 potencijalnih kandidata za fantastične uspjehe. Nije nam cilj da samo jedan uspije. Kada bi trojica ostvarili potencijal to bi bilo fantastično. Napokon se i muška reprezentacija diže. Pri izboru članova reprezentacije sudjeluje čitav tim izbornika i trenera. Oni moraju uvidjeti osobnost boraca i odlučiti tko je timski igrač, a tko je za pojedinačno natjecanje."


- Karate će 2020. biti dijelom Olimpijskih igara u Tokiju. Što će ulazak u olimpijsku obitelj donijeti hrvatskom karateu?


"Vidjet ćemo. Mi smo puno toga učinili i prije nego je karate službeno primljen. Bio sam uključen u tu politiku i znao sam da su šanse velike da ćemo ući. Kao predsjednik saveza morao sam pripremiti sve da taj trenutak dočekamo spremni. Napravili smo reorganizaciju sudačke komisije i još niz poteza kako bi Hrvatsku zadržali među osam vodećih karate zemalja svijeta. Ja od 1995. vodim HKS. Nekada nismo imali ni međunarodnih sudaca, odnosno imali smo samo jednog, nije bilo dovoljno trenera-majstora, trebali su nam kvalitetni kadrovi, koji će inspirirati na borilištu, a odgajati u dvorani. Bilo je puno otpora, nekima je smetala popularnost karatea. Nama nitko ne smeta. Imamo dobre odnose s judom, taekwondoom i ostalima. Naše natjecatelje odgajamo u sportskom duhu, što je dobro i da zdravlje nacije. Mi i odgajamo te mlade ljude i to nam je vrlo važno. To je karate sustav iz Japana i mi ga se pridržavamo i poštujemo duh tradicionalnih borilačkih vještina" rekao je Čelan koji je i glavni tajnik Europske karate federacije.


"Problem s Olimpijskim igrama za karate je taj što će moći nastupiti samo 30 karatista u borbama i 10 u katama. To je ipak premalo za ovako masovan sport, neki sportovi imaju po 32 natjecatelja po kategoriji, kako to i treba biti, ali valjda je tako jer je ovo prvi put. Karate je još 1972. trebao ući u olimpijsku obitelj, ali je svađa među frakcijama napravila svoje, iako je u tom trenutku bio među najmasovnijim sportovima. Ali sada smo unutra i to će donijeti novi uzlet karateu."


"Ono čemu se ja stvarno nadam je da ćemo moći financijski pomoći naše reprezentativce da odu na izborne turnire. To će biti veliki problem. Nadamo se da ćemo naići na razumijevanje u politici. Vjerujem u to. Talijanski karate savez odmah je dobio  proračun od pola milijuna eura godišnje, a vjerojatno će ga podići i na 2 milijuna eura."

"Mi kao savez smo puno napravili od samog početka. Imamo video pregled (video review) već 10 godina, već od 96. snimamo turnire. Drugi smo na svijetu imali web stranicu 1995. godine. Samo je francuski savez imao internetsku stranicu prije nas, tako da je hrvatski karate dugo godina već u vrhu. Cilj nam je održati se među vodećima."


- U veljači se u Sofiji održava prvenstvo Europe za kadete, juniore i mlađe seniore.


"Prije toga, za dva tjedna je Premier liga u Parizu, a zatim slijedi Europsko prvenstvo u Sofiji. Znamo da imamo kvalitetne ljude, ali koji put vam se dogodi da nemate sreće, puno je faktora, mogu i suci utjecati na ishod mečeva, to je vrlo lako u karateu. Mi s naše strane uvijek tražimo gdje smo mi pogriješili."


"Nama se nešto smanjila populacija. Puno je drugih sportova koji nam na ovaj ili onaj način odvode djecu, ali ono što se izgubilo u masovnosti nadoknađeno je u kvaliteti. Došlo je do omasovnjavanja kvalitete. Naše suce redovno zovu van suditi, naš borci se bore na svim natjecanjima."Foto: WKF.net


642
Kategorije: Karate
Tagovi: Hrvatski karate savez
Najpopularnije
Najnovije