Autor: mi
Datum objave: 08.10.2019


Spong: Ovo je namještaljka

Tyrone Spong (14-0, 13 KO) ovog se vikenda trebao boriti s Oleksandrom Usykom (16-0, 12 KO) u Ukrajinčevom debiju u teškoj kategoriji.

No, objavljeno je da je 'Kralj Ringa' bio pozitivan na doping testu provedenom od strane Dobrovoljne antidopinške agencije (VADA) i borba u Chicagu je došla u pitanje.

Spongov 'A' nalaz sadržavao je tragove klomifena, inače lijeka za neplodnost žena, na koji je bio pozitivan i Jon Jones uoči prvotno zakazanog revanša s Danielom Cormierom. Klomifen se koristi kao blokator ženskih spolnih hormona estrogena i služi za sakrivanje korištenja dopinga.

Vijest je prvi objavio promotor priredbe Eddie Hearn što je iznenadilo Spongov tim. Matchroomov čelnik je izvijestio o pozitivnom rezultatu i dodao da Sportska komisija Illinoisa razmatra situaciju, te da oni imaju spremnog rezervnog protivnika.

„Primili smo mail oko 7 sati, a dok sam ga ja vidio Eddie je već objavio vijest na Twitteru. To je vrlo čudno jer je Tyrone upravo primio vijest da su svi drugi testovi bili negativni” izjavio je Surinamčev menadžer Marcos Gonzales za Boxing Scene.

Planiraju tražiti otvaranje 'B' uzorka, ali rezultati bi stigli tek nakon planiranog meča s Usykom.

„Danas smo imali sučeljavanje i odjednom Usyk odluči zaustaviti borbu. Cijeli dan smo imlai čudan osjećaj da nešto nije u redu. Sve je počelo imati smisla nakon emaila od VADA-e” kaže Gonzalez.

Spong kaže da mu se podmeće.

„Ovo je namještaljka. Čvrsto opovrgavam da sam ikad uzeo supstancu koja se navodi u VADA-inom izvještaju. Zatražio sam testiranje 'B' uzorka u laboratoriju po mom izboru. Test kojeg je prošlog tjedna napravila Boksačka komisija Illinoisa pokazao je ono što oduvijek znam, a to je da sam čist borac”.

„Zatražio sam od Matchrooma da javno prizna da sam bio negativan na sve zabranjene supstance i to prije samo nekoliko dana. Svaki nepovoljan nalaz je nemoguć i po mom mišljenju ovo je pokušaj manipulacije kojom bi me se maknulo iz borbe.”

„Dobrovoljno sam pristao na VADA testiranje jer nemam što kriti. Neću imati mira dok ne budem oslobođen ove nečuvene optužbe i iskoristit ću sve moguće pravne načine da to i ostvarim, uključujući i nadoknadu štete kojom će se ispraviti ova nepravda.

O mogućem Spongovom korištenju dopinga govori se već godinama. Prvi ga je javno optužio njegov bivši Muaythai i kick boks trener Lucien Carbin kada se Surinamac koji se borio na težinama između 79 i 85 kilograma podigao u tešku kategoriju pritom nabacivši veliku mišićnu masu.

1098
Kategorije: Boks
Tagovi: Tyrone Spong, Oleksandr Usyk
Najpopularnije
Najnovije