Autor: mi
Datum objave: 18.09.2016


Rađanje nove zvijezde: Oleksandr Usyk svjetski prvak

Olesandr Usyk u svojoj 10. profesionalnoj borbi postao je prvak svijeta u cruiserweightu.

U sudaru ljevaka 29-godišnji Ukrajinac (10-0, 9 KO) jednoglasnom odlukom sudaca - 119-109, 117-111 i 117-111, pobijedio je Krzysztofa Glowackog (26-1, 16 KO) u drugoj obrani WBO naslova pred njegovom publikom u Gdanjsku i uz to mu nanio i prvi poraz u karijeri.


Usyku je ovo bila prva borba u kojoj je odradio 12 rundi.

Praćen pogledom svog promotora Vitalija Klička iz gledališta, Usyk je izgledao u odličnoj formi. U prvoj rundi izmjenjuju prednje direkte, a Ukrajinac je pogodio i desnim krošeom.

Glowacki ulazi vrlo agresivno u drugu i radi pritisak, ali bez učinka. Potom uzima sredinu ringa, a Usyk i dalje dobro radi prednjim lijevim direktom i ne uvlači se u tučnjavu. Poljak uspijeva plasirati dobar udarac ljevicom u tijelo.

 

U trećoj je izazivač izgledao još bolje u ringu.  Vrlo dobro pogađa prednjom rukom u glavu i tijelo, a pred kraj trećeg dijela borbe plasira dobar lijevi kroše. Glowacki kojem je pukla desna arkada nakon sudara glavama, dva puta je pokušao swingom i promašio.

U četvrtoj Poljak uspijeva lijevim swingom dohvatiti protivnika, pa dobro pogađa u tijelo. Usyk vraća desnim krošeom u tijelo. U ovoj rundi se intenzitet meča podigao, ali je Usyk i dalje boksao, kretao se  i izbjegavao otvorene izmjene udaraca.


U šestoj rundi Usyk je osjetno  preuzeo kontrolu nad borbom i diktirao tempo i način borbe. Poljak se uglavnom nije uspijevao približiti sedam centimetara višem protivniku, ali  je uspio plasirati dobar udarac desnom u tijelo i lijevi overhand na što je Ukrajinac odgovorio desnim krošeom.

U osmoj rundi Usyk se odlično kreće oko prvaka i pogađa ga. Ne dozvoljava mu da ga zatvori u kut. U izmjeni udaraca u posljednjim sekundama Glowacki pogađa lijevim krošeom.

Deveta je bila najbolja runda Glowackog. Početna agresivnost mu se isplatila i uspio je pogoditi s nekoliko udaraca. Još je Ukrajinca na užadi napao kombinacijom od tri udarca, ali se izazivač dobro pokriva. Trideset sekundi prije kraja Usyk pogađa aperkatom.

Poljakova agresivnost u 9. rundi uzela je danak u 10. jer je Glowacki dosta pao i bio prepušten na milost i nemilost Usyku koji se raspucao. Glowacki je tražio jedan veliki udarac kojim bi rušio protivnika.

U 11. smo svjedočili rađanju nove zvijezde profesionalnog boksa. Olimpijski pobjednik iz Londona i dalje je majstorski koristio ring i povezivao udarce prednjom i zadnjom rukom. Potom na sredini ringa munjevitom kombinacijom četiri krošea uspio je iznenaditi Glowackog sa spuštenim rukama.

Na početku posljednje runde poljska publika bila je na nogama jer je Usyk bio na podu, ali se nije radilo o nokdaunu jer je Ukrajinac izgubio balans. Glowacki je napadao do posljednjeg daha, ali odlično spremni Usyk s nekoliko sjajnih kombinacija primirio je njegove napade.

Usyk je u svojoj impresivnoj karijeri osvajao i naslove svjetskog i europskog amaterskog prvaka, te olimpijskog pobjednika.


1266
Kategorije: Boks
Tagovi: Oleksandr Usyk
Najpopularnije
Najnovije