Autor: Boris
Datum objave: 21.07.2008
Komentari:
Morate se logirati ili registrirati da bi ocijenili ovaj članak
0,00


PRVENSTVO EUROPE U HRVANJU

Juniori u Košicama

Naša reprezentacija nastupila je na juniorskom Prvenstvu Europe koje se održava u Košicama (Slovačka) od 15. - 20. srpnja ove godine

Prvog dana natjecanja u GR načinu nastup naših hrvača otvorio je Ivan Lizatović vrlo dobrim nastupom protiv Bugarskog predstavnika Kostadinova. Ivan je tijesno izgubio meč (obje runde izgubio je 3:3 i 1:1 gdje je bugarski hrvač svaki puta uspio dostići Ivanovu prednost i osvojiti posljednji bod, te je tako prema pravilima pobijedio obje runde). Bugarski predstavnik kasnije je došao do finala i tako dao Ivanu priliku da pokuša u repasažu izboriti medalju. Ivan je prvu borbu repasaža pobijedio mađarskog hrvača Molnara na bodove, no u slijedećoj borbi nije uspio doći do borbe za medalju jer je izgubio od Turskog predstavnika Yilmaza koji je kasnije osvojio broncu. Ivan je u konačnom poretku zauzeo 8. mjesto u konkurenciji 23 hrvača.

Slijedeći je na strunjaču izašao Marko Košćević, koji je izgubio borbu na bodove u tri runde od grčkog predstavnika Voussourelisa. Dojma smo da je Marko tu borbu trebao dobiti, no očito je bio impresioniran svojim prvim sudjelovanjem na velikom natjecanju u juniorskoj konkurenciji, te nije pokazao dovoljno srčanosti i koncentracije u toj borbi i nije uspio zadržati prednost u ključnoj trećoj rundi. Kasnije je njegov protivnik izgubio borbu tako da je Marko time završio svoj nastup na ovom prvenstvu i u osvojio 11. mjesto u konkurenciji 15 hrvača.

U kategoriji 66 kg naš Božo Starčević, koji je imao izrazito težak ždrijeb, dobro je otvorio natjecanje pobjedom protiv gruzijskog predstavnika Lolashvilija. U slijedećem kolu sastao se sa turskim predstavnikom Gunarom kojeg je također pobijedio na bodove, no onda je u 1/4 finalu naišao na jakog ruskog hrvača Magomadova, kasnijeg finaliste. U repasažu Božo je vrlo vrijednom pobjedom protiv azerbejdžanskog hrvača Huseynova izborio borbu za treće mjesto, no nažalost tamo ga je čekao jaki bjeloruski predstavnik Bachko koji je, mora se priznati, bio bolji u tom meču i zasluženo osvojio brončanu medalju. Tako je Božo sa tri pobjede nad jakim protivnicima osvojio ukupno vrlo dobro 5. mjesto u kategoriji 26 hrvača.

Drugog dana natjecanja na strunjaču su izašla naša tri preostala hrvača; Ivan Lončarić, Mario Đok i Siniša Hogač. Dan je jako lijepo počeo pobjedama sva tri naša predstavnika;

Ivan Lončarić prvo kolo pobijedio je tehničkim tušem njemačkog predstavnika Scherera atraktivnim bacanjima iz partera. U 1/4 finalu pobijedio je mađarskog predstavnika Borsosa, no u polufinalu izgubio je na bodove od ruskog predstavnika Yafunyajeva. U borbi za broncu izgubio je na bodove od azerbejdžanskog hrvača Babashova i tako osvojio ukupno 5. mjesto u konkurenciji 12 hrvača. Mladi Ivan na svom prvom velikom natjecanju postigao je zavidan uspjeh, te je ostavio vrlo dobar dojam i pokazao da se od njega može očekivati napredak u budućnosti, uz naznaku da mu je nužan rad na usavršavanju tehnike u parteru kako bi se mogao upustiti i u borbu za odličja.

Mario Đok svoj je nastup započeo atraktivnom pobjedom protiv moldavskog hrvača Bolocanova gdje je u obje runde uspio svog protivnika u klinč poziciji dići iz partera i baciti ga atraktivno bacanje, tzv. suplex. Slijedeće kolo za protivnika je imao vrlo dobrog azerbejdžanskog predstavnika Huseynova. Tu borbu, iako se srčano i hrabro borio, Mario je tijesno izgubio u tri runde, nažalost dijelom i svojom krivicom, u nedostatku koncentracije napravivši pogrešku u trećoj rundi koja je natjerala suce da mu dodijele opomenu i odlučujuće bodove daju njegovom protivniku. Azerbejdžanski protivnik Huseynov ušao je kasnije u finale (gdje je i osvojio naslov prvaka Europe), te je tako omogućio Mariju da se u repasažu pokuša domoći medalje. U prvom repasažnom meču Mario je teško ali uspješno prošao prvu prepreku, grčkog hrvača Triantafillidisa, ali u slijedećoj borbi Mario više nije imao dovoljno snage i koncentacije protiv mađarskog hrvača Laszla Antunovicsa te je tako tu borbu izgubio na bodove i ukupno osvojio 7. mjesto u konkurenciji 26 hrvača.

Siniša Hogač također je imao iznimno težak ždrijeb, gdje su se u njegovom dijelu ždrijeba našli najbolji hrvači u toj kategoriji, uglavnom sve pretendenti na naslov prvaka Europe. U prvom kolu Siniša je pobijedio bjeloruskog hrvača Mytska na bodove, no u drugom kolu nije uspio proći azerbejdžanskog protivnika Safarova i tu borbu je izgubio u tri runde, gdje je praktički ždrijeb (izbor prednosti u klinču) odlučio pobjednika tog meča. Kako je Safarov u slijedećem kolu izgubio od turskog hrvača (prošlogodišnjeg svjetskog juniorskog prvaka Tacyldiza) tako Siniša nije dobio priliku da kroz repasaž pokuša izboriti bolji plasman te je osvojio ukupno 7. mjesto u konkurenciji 19 hrvača.

Zaključno, hrvatska reprezentacija ukupno je ostavila vrlo dobar dojam i postigla solidan uspjeh osvajanjem ekipnog 8. mjesta u konkurenciji 30 zemalja učesnica juniorskog Prvenstva Europe u Košicama. Iza nas ostalo je mnogo zemalja koje imaju puno veću bazu hrvača, puno veće financijske mogućnosti od nas i koje puno više ulažu u hrvanje, tako da je time i naš uspjeh veći.

Davor Petenjak

1390
Kategorije: Hrvanje
Nek se čuje i Vaš glas

Morate se logirati ili registrirati da bi mogli napisati komentar
Najpopularnije
Najnovije