Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 12.05.2016


Predsjednik W5 Sergej Chepinoga: Odlučili smo stvoriti jedinstven svijet kick boksa

Ruska promocija W5 4. lipnja u Zagrebu će organizirati svoju prvu priredbu u Hrvatskoj.

Dva tjedna ranije organizacija sa sjedištem u Moskvi i Bratislavi još će se jednom vratiti u Beč. U glavnom gradu Austrije borit će se i hrvatski borci Agron Preteni, Andrej Kedveš i Petar Jaman. Kedveš i Preteni bit će u akciji i u Zagrebu, gdje bi najteži posao trebao čekati Luku Tomića u okršaju s mladom rsukom zvijezdom, 18-godišnjim Vladom Tuinovim. 


Tijekom godina za W5 su se borili i bili njihovim prvacima borci poput Sergeja Kharitonova, Cosma Alexandrea, Pavela Zhuravleva, Mikea Zambidisa i Dzhabara Askerova.
Povodom toga razgovarali smo s predsjednikom organizacije W5 Sergejom Chepinogom.

- W5  dolazi u Zagreb 4. lipnja. Planirate ponuditi drugačije iskustvo kick boksa od uobičajenog za Hrvatsku. Ako sam dobro shvatio, u prodaji će biti samo ograničeni broj ulaznica i samo VIP stolovi?

"S ponosom mogu reći da W5 uvijek pruža drugačiji kick boks doživljaj nego što je uobičajeno. Ali, ozbiljno govoreći, spremamo nešto posebno za Hrvatsku. Ovo je naš uobičajen način održavanja priredbi koji nitko još nije proveo. Primjerice, krajem 2014. u Bratislavi smo održali dvodnevno svjetsko prvenstvo pod nazivom ‘Crossroad of times’. To je bio prvi takav event u povijesti svjetskih profesionalnih kick boks promocija, Tako da smo dokazali da možemo organizirati velike priredbe. Ovog puta, skupa s našim partnerima Rebuy Stars kockarnicama odlučili smo napraviti niz priredbi samo za VIP publiku. Nešto kao W5 limited edition. Nazvali smo to ‘W5 Europska liga” – serija turnira u zajedničkoj mreži nakon koje će se saznati tko je najbolji borac. Moto za ove priredbe je: Sreća prati hrabre. Za zagrebačku priredbu bit će 30-ak VIP stolova u Rebuy Stars casinu u Supernova centru.  Zajedno s našim partnerima odlučili smo stvoriti jedinstven svijet i to novi svijet u industriji zabave u istočnoj Europi. Atmosfera će biti za elitne goste. Rasvjeta i laserski šou, grafike, zvuk, zabavni elementi, sve kako bi se gosti osjećali maksimalno uključeni u šou. Ali, ono što je još zanimljivije je da suradnja W5 i Rebuy Starsa budi pažnju ne samo VIP publike, već i svih fanova kick boksa.”- Osigurali ste i televizijsko prikazivanje vaših priredbi u Hrvatskoj. Možete li nam nešto reći o tome?


“Radimo ekskluzivno s 3Ducks s.r.o. i Elements Productionsom koji nam pružaju široki spektar usluga prema svjetskim standardima u HD rezoluciji. Obično surađujemo s različitim televizijama kako bi prenosili naše europske priredbe, uključujući Eurosport. Ali, najsigurniji način za uživanje u našim priredbama je preko našeg video servisa w5kick.tv koji našim fanovima diljem svijeta pruža kvalitetan sadržaj. Također W5 aplikacija je dostupna preko Apple TV-a. Naš cilj je biti na izvorima koje naša publika aktivno koristi. Ovakav način isporučivanja sadržaja našoj publici smatramo najperspektivnijim i najkorisnijim za budućnost. Pet eura po prijenosu je mala cijena za svjedočiti vrhunskoj priredbi. Cilj nam je učiniti PPV još dostupnijim. Plaćate za gledanje visokokvalitetnog proizvoda, ali mislimo da za to ne bi trebali plaititi previše. Za priredbu u Zagrebu planiramo omogućiti i besplatan prijenos preko velikog ekrana u Supernova shopping centru”- Kako ste odabrali borce za zagrebačku priredbu i kako birate borce za W5 generalno? Za vas su se borila neka od velikih imena poput Sergeja Kharitonova, Cosma Alexandrea, Enrika Gogokhije, kao i niz nadolazećih mladih zvijezda poput Massara Glundera.


"W5 je svjetska organizacija i surađuje s brojnim zvijezdama iz različitih zemalja i borilačkih škola i s različitim promotorima kako bi organizirali najizjednačenije i najzanimljivije borbe. Bez obzira je li neki slavni borac na našoj priredbi ili ne, naše borbe su uvijek zanimljive za pogledati. Istovremeno, dobili smo i svoje veliko ime, rastuću zvijezdu Vladislava ‘Dijamanta’ Tuinova iz ruskog grada Oriola. Trenira u slavnoj Chadin školi kick boksa. Mislim da će ubrzo ta ruska škola postati poznata poput Mike’s Gyma primjerice. Pogotovo nakon što je Vlad već pobijedio jednog od najperspektivnijih Mikeovih momaka Cedrica Manhoefa. Usput, htio bih se zahvaliti Mikeu za visoku razinu profesionalizma i blisku suradnju. Svaki put kad pripremamo novu priredbu razmišljamo u različitim načinima na koje bi zadovoljili potrebe naše publike. Isto vrijedi i za Zagreb. Odabrali smo najatraktivnije borce koji će ponuditi našim gostima i televizijskim gledateljima najbolje okršaje. Dajemo sve od sebe kako bi bili zanimljivi I imamo veliko iskustvo u tome."

- W5 i kick boks ostao je bez vrlo obećavajućeg borca Enrika Gogokhije koji je netom prije planirane borbe s Giorgiom Petrosyanom na Oktagon/Bellator priredbi odlučio prijeći u profesionalni boks. Kako vidite njegovu odluku? On je jedan od mnogih nadarenih sportaša koji odlaze iz kick boksa. 

"Da, to je sigurno gubitak za svijet profesionalnog kick boksa. Enriko se sjajno borio za nas i imao je svoj stil. Publika je vrlo pozitivno reagirala na ono što on čini u ringu. Njemu je bio užitak pružati vrhunske mečeve, a fanovi su ga nagradili zauzvrat. Ne otkrivam nikakvu tajnu kad kažem da je Enrikov san oduvijek bio da se okuša u profesionalnom boksu. U svojim posljednjim mečevima u kick boksu borio se gotovo isključivo kao boksač oslanjajući se na svoje briljantne ručne tehnike i iznimnu brzinu. Poklopilo se da je u jednom od posljednjih mečeva zadobio ozljedu koja bi mu predstavljala problem za nastavak kick boks karijere. Prebacio se u boks jer mu je to oduvijek bio san i nije želio gubiti vrijeme na rehabilitaciju za kick boks. Zbog te ozljede nije se borio s Giorgiom Petrosyanom. Ta borba je također bila jedan od njegovih snova. Kao predsjednik W5 mogu samo žaliti što je ovaj borac napustio naš sport. Ali, sve je to dio igre. Možete pobijediti, izgubiti ili završiti ozlijeđeni. Sretan sam što Gogokhia ima priliku pokušati razviti karijeru u drugom sportu, Želim Enriku sve najbolje na njegovom novom putu. Želim da mu budućnost, kao što je bila i prošlost, bude pobjednička.”


- Vraćate se još jednom u Beč. U glavnom gradu Austrije održava se puno borilačkih priredbi. Je li Beč u ovom trenutku pravo mjesto za kick boks?

"Apsolutno sam uvjeren da smo odabrali pravi put. Siguran sam da je Beč dobar most preko kojeg ćemo razgranati naš posao u Europi neovisno o visokoj razni kompetitivnosti između različitih promocija, Imamo vrlo moćan brand i radimo na tome kako bi postao što utjecajniji i imao veći autoritet na svjetskom tržištu. Publika prepoznaje naše priredbe i naš stil. To je naša prednost pred drugima. Uz to, u Austriji imamo vrlo pouzdane partnere. I vrlo je važno upoznati ljude koji slično razmišljaju na mjestu u kojem palnirate razvoj biznisa. Iskoristio bih još jednom priliku da kažem ogromno hvala Foadu Sadeghiju još jednom zbog predane suradnje s nama. On nije samo dobar borac, on je i vrlo ozbiljan poslovni partner.”

- Možete li nam ispričati priču o W5? Kako je sve počelo i što znači W5?

"Svaki put mi je veliko zadovoljstvo odgovarati na to pitanje. Hvala što ste ga postavili. Svjetska verzija W5 je profesionalna kick boks promocija sa sjedištima u Bratislavi u Slovačkoj i Moskvi u Rusiji. Organiziramo evente po Europi i Rusiji. W znači World (svijet), a 5 označava broj kontinenata uključenih u našu mrežu turnira. Osim Antarktike, jer  kao što znate tamo nema baš puno kick boksera. World Five – prvenstvo pet kontinenata, kao što pružaju Olimpijske igre.


Onovani smo 2007. kad smo ja i moj poslovni partner Dmitrij Ivanov organizirali naš prvi zajednički event u Budvi u Crnoj Gori. Do sada smo organizirali više od 30 priredbi u mjestima poput Beča, Bratislave, Moskve, Ingolstadta, Budve, Minska, te Rjazana, Oriola i Kaljazina u Rusiji.


5. srpnja 2007. na iznajmljenom nogometnom stadionu u Budvi koji se nalazi odmah uz obalu organizirali smo priredbu ‘Rame uz rame’. Tema je bila Rusija protiv balkanskih zemalja. Priredbu je pratilo oko 5 000 gledatelja. Formalno, turnir u Budvi održan je prije nego smo registrirali W5, ali ja smatram taj datum datumom osnivanja W5 i prvom priredbom pod okriljem W5.


Nakon te prve priredbe odlučili smo postati potpuno nezavisni i organizirati priredbe bez umiješanosti druge strane, odnosno drugih promocija. Nakon te odluke osnovana je kompanija ’Rame uz rame’ (‘Plechom k Plechu’). Dmitrij Ivanov direktor je te kompanije. S vremenom smo shvatili da je suradnja s drugim promocijama u svijetu kick boksa nužna kako bi napravili stvarno dobre borbe. I sada, kao što sam već rekao, razvijamo poslovne odnose s različitim promotorima. Što se tiče mene, moj glavni zadatak je razviti globalnu strategiju za W5 i raditi matchmaking za europske priredbe. Ukratko, to je priča o W5. Još bih htio samo dodati, naš moto je ‘Izaberi pobjednički put’ i za mene su te riječi najvažnije u životu."
- Koja je vaša priča? Kako je Sergej Chepinoga ušao u svijet kick boksa?

“Početna točka je moje djetinjstvo. Kad mi je bilo 6 godina roditelji su me upisali na atletiku gdje su treneri otkrili moju nadarenost za sport i preporučili mojim roditeljima da me upišu u sportsku školu. Nakon toga okušao sam se u gimnastici, a potom kao i većina u nogometu. Tamo gdje sam odrastao bilo je puno drskih igraća na nogometnom terenu i postalo je bitno znati se obraniti, kako na terenu tako i u životu. U to vrijeme su izašli filmovi Brucea Leeja i aljubio sam se u borilačke vještine. Otišao sam u boksačku dvoranu i ostvario neke uspjehe u tom sportu. 1990. bio sam drugi na All-union turniru u ruskom gradu Tyumenu, Nije loše za momka koji nije imao baš veliku mogućnost izbora. Pritom je u našem boksačkom klubu meni jedinom bilo dozvoljeno da udaram vreću nogama. Do toga je došlo jer sam se posvađao sa svojim trenerom oko prednosti i razlika kick boksa i boksa. On me želio uvjeriti da je boks jedina vještina vrijedna treniranja i da je dominantan nad svim borilačkim vještinama.


On je boksao, a ja sam mogao udarati rukama i nogama. Naravno, moj trener je pobijedio, ali sam ga jednom pogodio snažnim high kickom, Tako sam zaslužio pravo da treniram kick boks u tradicionalnoj sovjetskoj boksačkoj dvorani. Nakon nekog vremena preselio sam se na studij u Moskvu. Tamo sam počeo trenirati u jednom kick boks klubu i na turniru ‘Kitek’ postao sam prvak Moskve zahvaljujući svojim boksčakim vještinama i strasti za ovaj novi sport, što je kick boks bio za mene, Kad sam završio fakultet i uspješno započeo poslovnu karijeru suočio sam se s glavnom dilemom u svom životu: vrhunski sport ili veliki biznis. Nemoguće je raditi oboje istovremeno s nekim uspjehom. Odlučio sam se za biznis zbog puno razloga koji su prevladali u tom trenutku. Ali, svejedno, ne bih mogao zamisliti svoj život bez sporta, točnije bez kick boksa. Borilačke vještine su me naučile da budem neovisan i da razmišljam drugačije. Da preuzmem odgovornost za svoje postupke. To je bio način da upoznam sebe i da vidim svoje jake i slabe strane. Kad sam postao uspješan u poslu odlučio sam dati priliku koju ja nisam imao kad sam bio mlad drugim nadarenim sportašima. To je jedan od razloga osnivanja W5."


- Svi koji prate kick boks znaju koliko je teško održavati priredbe koje će završiti u financijskom plusu. Kakvo je vase iskustvo do sada i što vas pokreće?

"Zapravo, nije to samo stvar s kick boksom. To je ključna točka u kojoj omiljeni hobi postaje posao. I to je vrlo ozbiljan posao, završiti priredbu u plusu. W5 je moja strast i pokreće me da naporno radim i imam sreću što radim s dobrim timom. Glavna tajna u pozitivnoj bilanci je bliska suradnja s partnerima i sa svojom trenutnom i budućom publikom. Poslovni ljudi su spremni surađivati s vašim brandom i podijeliti nešto novca ako razumiju način na koji radite, naše ciljeve i naš pogled na stvari. Zbog toga veliku pažnju polažemo marketingu. Zbog dobrih marketinških sposobnosti u stanju smo rasvijetliti stvari i reći tko smo i što radimo. Ljudi žele surađivati s nama kada vide snagu i energiju branda W5 i sviđa im se naša glavna ideja, koja je ista u sportu i biznisu – biti najbolji u onome što radimo. Drugim riječima, odabrati pobjednički put.”

- Kako vidite budućnost W5 i kick boksa u globalu?


"Kao veliki fan nadam se da kick boks ima budućnost na svjetskom tržištu. Kickboxing je već vrlo popularan kao učinkovit način tjelovježbe diljem svijeta. Vjerujem da to znači i da su mnogi spremni upoznati ovaj sport kroz profesionalne priredbe. Ne vidim razlog zbog kojeg to ne bi bilo moguće. I to već je moguće. Svjetske promocije daju sve od sebe kako bi učinile naš sport prepoznatljivijim, razumljivijim i pripremile proizvod prikladan televizijskim gledateljima. Svi mi bi morali ciljati na suradnji sa svjetskim televizijskim kućama kako bi učinili našu tržišnu nišu značajnijom i atraktivnijom.”


1484
Kategorije: Kick & Thai Boxing, Intervjui, Intervjui
Tagovi: W5
Najpopularnije
Najnovije