Autor: mi
Datum objave: 22.03.2019


Predsjednik AIBA-e popustio pritiscima i dao ostavku

Gafur Rakhimov odstupio je s pozicije predsjednika Svjetske boksačke federacije (AIBA).

Kontroverzni uzbekistanski biznismen podnio je ostavku na mjesto predsjednika usred krize u kojoj se federacija nalazi i prijetnji Međunarodnog olimpijskog komiteta da će izbaciti boks s Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

Jedan od razloga za izbacivanje je i njegov izbor na mjesto predsjednika.

Status boksa na sljedećim Olimpijskim igrama bit će tema sastanka izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta od 26. do 28. ožujka u Lausannei.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država Rakhimova nazivaju jednim od vodećih uzbekistanskih kriminalaca. Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država smatra da ima veze s velikom međunarodnom kriminalnom organizacijom 'Lopovi po zakonu'.

Prethodni predsjednik Ching Kuo Wu odstupio je nakon optužbi za financijske malverzacije koje su AIBA-u dovele na rub bankrota. Međunarodna boksačka federacija posudila je 10 milijuna dolara od azerbajdžanske kompanije Benkons. Rakhimov je bio ključna osoba u dogovoru s Benkonsom.

Status boksa na Olimpijskim igrama u Tokiju ovisit će o rezultatima istrage MOK-a.


Do kraja istrage MOK je suspendirao sva kvalifikacijske turnire u boksu čime je boks ostao jedini sport bez odobrenog sustava kvalifikacija.
235
Kategorije: Boks
Tagovi: AIBA
Najpopularnije
Najnovije