Autor: HJS
Datum objave: 19.10.2017


Pozitivni dan hrvatskih judoka Topolovec nije uspjela zaokružiti medaljom

Drugog dana Svjetskog juniorskog prvenstva u judu (18. - 22. listopada, Zagreb) nastupilo je petero hrvatskih judoka.

Nakon početnih šest pobjeda najdalje je otišla Tihea Topolovec (do 57 kg).

Uvodna dva poraza u Svjetsko juniorsko prvenstvo u Zagrebu vrlo brzo su zaboravljena i to ponajviše zahvaljujući Tihei Topolovec. Srebrna sa Svjetskog kadetskog prvenstva 2015. godine, kroz dan je pokazala zavidnu formu i koncentraciju te kroz četiri pobjede došla do polufinala, a zatim i borbe za broncu. Na putu su pale juniorska viceprvakinja Azije, Sultonova (UZB), te druga nositeljica, Kowalcyzk (POL).

Za mjesto u finalu i sigurnu medalju Topolovec se borila protiv Lkhagvatogoo (MGL), zlatne sa seniorskog Grand Prixa Ulaanbaatar 2016. godine. Mongolka se pokazala kao iznimno čvrsta, a unatoč samo 18 godina i taktički zrela. Borba je otišla u «golden score», trajala je više od osam minuta, a presudila je veća aktivnost Mongolke zbog čega je Topolovec dobila kaznu i upisala poraz.

- Ušla sam s previše respekta protiv Lkhagvatogoo. Čvrsta i jaka je, ali osjetila sam da mogu protiv nje. Bilo mi je žao nakon poraza jer sam u prve četiri borbe upisala jake pobjede protiv suparnica za koje vjerujem da su bolje od Mongolke – sumirala je polufinalnu borbu Topolovec.

U borbi za broncu protiv Libeer (BEL), koja je mjesto u četvrtfinalu osigurala pobjedom nadIvom Oberan, praktički se ponovila polufinalna borba. Neizvjesno, teško, a nakon dugačkog «golden scorea» poraz zbog odlučujuće kazne.

- U te posljednje dvije borbe se vidjela najveća promjena u kategorijama. Kako je Tihea otišla iz «do 52 kg» u «do 57 kg», sada ima jače protivnice protiv kojih mora tražiti drugačiji gard. Na to ćemo raditi, ali najbitnije je da je odradila jako dobar turnir i pokazala da može – analizirao je trener Tomislav Marijanović, dok je Tihea dodala:

- Nisam potonula nakon polufinala, ali sam tada ušla s više motiva. Ipak, dala sam sve od sebe i nakon što nisam imala očekivanja uoči natjecanja, sada idem dalje na Europsko prvenstvo do 23 godine – završila je Topolovec.

Dan je počeo iznimno pozitivno jer je svih pet hrvatskih judoka upisalo pobjede u prvim nastupima. Nakon toga je došao kraj za muške predstavnike, pa je tako Lovre Barišić (do 66 kg) nakon slavlja protiv Jasharija (MKD) wazarijima izgubio od Ibrahimova (AZE). U kategoriji do 73 kg, Dino Strmotić je wazarijem pobijedio Zallata (ALG) pa ipponom izgubio od Abudlloev (TJK), dok je Patrik Sumpor ipponom slavio protiv Edouarda (MRI), a ipponom izgubio od Ciloglua (TUR).

Kod judašica, Iva Oberan je pokazala kvalitetu i napredak pobijedivši Minenkovu (BLR) ipponom nakon minute borbe, dok je protiv Libeer falilo iskustva te je izgubila wazarijem u borbi za četvrtfinale.

Svjetsko juniorsko prvenstvo nastavlja se u petak 20. listopada, kada nastupa šest hrvatskih predstavnika, a svakog dana natjecanja počinju u 10 sati, dok su finala na rasporedu u 17 sati. 

Nastupi hrvatskih judoka u petak 20. listopada:

Lucija Babić – Narinova (KAZ) (do 63 kg)
Lara Kliba – Gorissen (NED) (do 63 kg)
Mia Mihovilović – Peković (MNE)/Lorinc (HUN) (do 70 kg)
Anđela Violić – Portuondo-Isasi (CAN) (do 70 kg)
Josip Kokeza – Hannula (FIN) (do 90 kg)
Antonijo Garašić Ernješ – Ćirković (SRB) (do 90 kg)Prvog dana Svjetskog juniorskog prvenstva nastupila su dva hrvatska predstavnika. Lovro Lacković (do 60 kg) i Ana Viktorija Puljiz (do 44 kg) izgubili su u prvim nastupima.

Najuspješnija reprezentacija prvog dana bila je Japan s dvije zlatne medalje. Nina Kuboi uzela je naslov svjetske juniorske prvakinje u kategoriji do 44 kg, a Taigo Sugimoto u kategoriji do 60 kg. U istoj kategoriji Genki Koga je osvojio brončanu medalju i tako donio Japancima i treću medalju prvog dana.

Od hrvatskih juda, 20-godišnji Lovro Lacković u prvom kolu je išao na Rojasa (COL). U izjednačenoj borbi, u kojoj je Kolumbijac bio nešto aktivniji, Lacković je pao na wazari u posljednjoj sekundi borbe i završio svoj nastup u Zagrebu.

Ana Viktorija Puljiz, aktualna europska kadetska prvakinja, koja je u tek 1. godini kadeta, na Svjetsko juniorsko prvenstvo je došla skupljati iskustvo.
Protiv Abuzakinove (KAZ) se dobro držala, a u jednom zahvatu je sudac vidio «tapkanje» Puljiz te sudio ippon za Kazahstanku. 

- Nisam predala, primila sam joj rukav, ali sudac je tako vidio i ne možemo to promijeniti. Šteta jer sam imala dobar osjećaj. Na pripremama sam radila i s prvom nositeljicom ovog SP-a u svojoj kategoriji i bacala ju, tako da znam da mogu. Sad mi slijede kadetski turniri i pokušaj da s petog mjesta na svjetskog kadetskoj ljestvici napadnem prvo mjesto – sagledala je svoj nastup 15-godišnja Solinjanka.


Foto: Tino Marić


218
Kategorije: Judo
Tagovi: Hrvatski judo savez
Najpopularnije
Najnovije