Autor: mi
Datum objave: 29.06.2016


Povijest japanskog kick boksa (3. dio)

Pročitajte posljednji dio priče o nastanku kick boksa i razvoju u zemlji njegovog postanka - Japanu.

Bob Sapp svoju popularnost može zahvaliti i tome što je bio svježe ime koje je došlo u K-1. Sapp se potom suočio sa slavnim yokozunom, sumo prvakom Tarom Akebonom. Brutalno je nokautirao Akebona koji nije znao ništa o udaračkim vještinama. Sapp je tom 'freak' borbom ostvario veliku slavu, ali je njegov omjer pobjeda i poraza s vremenom postajao sve lošiji. Izgubio je od Mirka Filipovića i Raya Sefa, ali je pobijedio Setha Petruzellija.

Tijekom tog vremena Remy Bonjasky i Akio 'Musashi' Mori predvodili su teškaše. Nijedan nije bio izraziti nokauter, a uspješnost priredbi značajno je ovisila o broju nokauta,  Stoga, k-1 se oslanjao više na velike borce sa snagom, nego na one s tehničkim znanjem. Organizacija je dovela bivšeg ssireum hrvača (korejski sumo) Hong Man Choija. Osim pobjeda u nekim 'freak' mečevima, nije uspio ostaviti značajniji utisak u sportu.

Neki borci počeli su iz MMA-a prelaziti u kick boks. Semmy Schilt, koji ima zaleđe u ashihara karateu proisteklom iz kyokushina, borio se u MMA-u i prešao u kick boks. Koristio je svoju visinu za napade iz klinča, ali je posjedovao i druge vještine osim klinča. Njegov prednji direkt i front kick bili su bitan dio njegovog arsenala i dozvoljavali su mu da zaustavi napredovanje protivnika s manjim rasponom. Schiltova prisutnost donijela je novu temu na sceni: Tko može pobijediti Schilta?

Badr Hari i Alistair Overeem nudili su se kao odgovor na to pitanje. Hari je donio brzinu u tešku kategoriju K-1, a Overeem je donio snagu. Overeem je bio poznat i po svojoj MMA karijeri, ali njegove udaračke vještine su ga učinile primjećenim. Pogotovo nakon što je nokautirao sljedećeg kandidata za K-1 zvijezdu, Harija.
Overeemovo ogromno, mišićavo tijelo i napadački pritisak tjerali su protivnike na povlačenje, što nije jednostavno kao u lakšim kategorijama, zato jer je teže održavati ravnotežu na većoj težini.

Hari je pokazao nevjerojatnu brzinu za teškaša i imao je dug raspon ruku, a obje stvari je koristio protiv Semmyja Schilta. Harijeva brzina mu je dozvolila da nadoknadi manji raspon, a njegove defanzivne vještine dozvolile su mu da izbjegne Schiltovu prednju ruku na putu do nokauta.

Nakon drugog osvajanja K-1 MAX-a Masato se odlučio umiroviti. Organizacija je morala pronaći nove zvijezde. Pokušali su od Yoshihira Sata stvoriti sljedeću zvijezdu, ali nisu uspjeli, iako je njegova borba s Masatom bila uzbudljiva.

To je prisililo K-1 da pokrene kategoriju do 63 kilograma. Pokušali su stvoriti veliki broj kvalitetnih boraca, Kada su otvorili kategoriju do 70 kilograma s Masatom, bilo im je teško pronaći još domaćih boraca sa sličnim ještinama. Stoga, počeli su koristiti svoj brand i masata kako bi privukli mlade talente iz cijele zemlje. 


To je dovelo do formiranja K-1 Koshiena. Nazvan je po imenu bejzbol turnira japanskih srednjih škola, a to je najpopularniji događaj u amaterskom sportu u Japanu.  Iz K-1 Koshiena izašli su Masaaki Noiri, Hiroya Kawabe, Kizaemon Saiga i drugi koji su pomogli u produbljavanju kvalitete kategorije do 63 kilograma.


Borci do 63 kilograma do tog trenutka nisu imali priliku nastupati za veliku organizaciju. Ti japanski borci tražili su svoje izazove u Muay Thaiju. Najnadareniji borci u tajlandksom boksu oduvijek su pripadali lakšim kategorijama, jer tajlandski borci su u prosjeku niži.

Jedan bprac poznat po izazivanju mnogih protivnika iz Tajlanda je Arashi Fujiwara. Na svojoj kilaži od 53 kilograma nije imao izazova u Japanu, pa se borio u kategorijama iznad svoje. No, Fujiwara nije mogao pobijediti najbolje rangirane borce tajlandskih stadiona. Prvi japanc koji je ušao na rang ljetsvicu na Lumpineeju je Genji Umeno nakon nokauta laktom protiv Wutideja Lookprabahta.


Na kraju, Fight Entertainment Group (FEG), koji je vodio K-1, više nije mogao organizirati priredbe, a nekim borcima su ostali dužni velike sume novca. Mnogi kick bokseri danas se odlučuju za MMA, a neki iz slavnih K-1 dana još uvijek drmaju MMA scenom - Mark Hunt se borio za privremeni UFC-ov naslov, dok će se Alistair Overeem boriti sa Stipom Miočićem za pojas UFC-ovog prvaka u teškoj kategoriji.

Kompanija registrirana u Hong Kongu, K-1 Global Holdings Limited 2012. kupila je K-1. Na jednoj od njihovih priredbi u Zagrebu Mirko Filipović osvojio je K-1 Grand Prix.

Dok centrala već duže vremena nije organizirala priredbu, K-1 podružnica u Japanu polako pokušava vratiti publiku u dvorane i predstavlja toj publici novu generaciju boraca.


979
Kategorije: Kick & Thai Boxing, Zanimljivosti
Tagovi: Alistair Overeem, Kickboxing, K-1
Najpopularnije
Najnovije