Autor: mi
Datum objave: 27.06.2016


Povijest japanskog kick boksa (1. dio)

Kick boks najveću popularnost doživio je na vrhuncu K-1 organizacije, ali njegova priča počinje nekoliko desetljeća ranije.

Za kickboksing ne postoji univerzalna baza podataka, kao što je to Boxrec za boks ili Sherdog u dobroj mjeri za MMA. Stranica Skill MMA objavila je tekst o povijesti japanskog kick boksa, koja će zainteresiranima produbiti znanje o temi.

Kick boks nastao je kada je Tatsuo Yamada koji je trenirao Nihon kenpo karate postao zainteresiran za tajlandski boks. Želio je da karate postane sport. 1962. održao je prvu karate priredbu. Iste te godine, boksački promotor Osamu Noguchi ostao je impresioniran nakon što je prisustvovao Muay Thai priredbi. Želio je organizirati priredbu na kojoj bi se karatisti borili protiv Muay Thai boraca i razgovarao je o tome s Yamadom i Masutatsuom Oyamom, utemeljiteljem kyokushin karatea.


1963. Oyama dojo poslao je trojicu boraca u Bangkok - Kenjija Kurosakija, Tadashija Nakamuru i Akija Fujihiru. Samao jedan kartist, Kurosaki, je izgubio, ali je i on poslije dao veliki doprinos kao kick boks trener.

Kurosaki je otac nizozemskog kick boksa. 1966. doputovao je u Nizozemsku na poziv Jona Bluminga, koji je bio Kurosakijev učenik, a također je i podučavao u Nizozemskoj. Uz to, Bluming je i crni pojas 9. dan u judu, te 10. dan u kyokushin karateu i hopkidu. Bio je i trener dvostrukog olimpijskog pobjednika u judu Willema Ruske.

Kurosaki je potom osnovao Mejiro Gym. Istoimena dvorana koju je otvorio Jan Plas u Nizozemskoj podružnica je japanske dvorane. Japanski Mejiro Gym razvio je neke od najvećih boraca u povijesti kick boksa. Kroz nizozemsku podružnicu prošli su velikani poput Petera Aertsa, Roba Kamana i Andyja Souwera.
1966. u Japanu je pokrenuta prva kick boks organizacija. - Japan Kickboxing Federation (JKF). Pokretači su bili učenici Tatsua Yamade i Tadashi Sawamura. Sawamura je bio prva zvijezda japanskog kick boksa, ali on je više bio plod marketinga i nikada nije uspio pobijediti vrhunske borce s tajlandskih stadiona.

1971. s radom je započeo All Japan Kickboxing Association (AJKA). AJKA je imao zvijezde s najboljom tehnikom. Toshio Fujiwara, koji je 1978. postao prvi ne-Tajlanđanin prvak Rajadamnerna, kick boks je počeo trenirati u japanskom Mejiru. Kurosakijeve rigorozne metode, uz Fujiwarin jedinstven rad nogu i klinč, stvorili su od Fujiware AJKA prvaka, uz prvaka Rajadamnerna. AJKA je prestao s djelovanjem 1981.
 Naslijedio ga je All Japan kickboxing Federation (AJKF), koji je djelovanjem počeo 1987. AJKF je doveo borce iz Europe - Roba Kamana, budućeg svjetskog boksačkog prvaka Vitalija Klička i Amerikanca, kasnijeg UFC-ovog prvaka Mauricea Smitha. Također su surađivali i s pro wrestling kompanijama poput UWF Internationala, Ringsa i Pancrasea. Zbog velike popularnosti pro wrestlinga i AJKF postao je vrlo popularan.

No, ubrzo unutarnji problemi i novi val nezavisnih promocija ugrozili su najvećeg na japanskoj kick boks sceni.
Nastavlja se...


1912
Kategorije: Kick & Thai Boxing, Zanimljivosti, Karate
Tagovi: Kickboxing
Najpopularnije
Najnovije