Autor: mi
Datum objave: 19.08.2016


Olimpijski boks i sporne odluke - zajedno od 1908.

Suđenje boksačkih mečeva na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru izaziva salve kritika sa svih strana.

Ali, ako je nešto dosljedno u povijesti boksa na Olimpijskim igrama to su katastrofalne sudačke odluke.

Na posljednjim igrama u Londonu 2012., današnja boksačka superzvijezda i IBF-ov prvak u teškoj kategoriji Anthony Joshua poguran je ne u jednom, već u dva meča na putu do naslova olimpijskog pobjednika. Britanac je na domaćem terenu došao do vrlo dvojbenih pobjeda nad Kubancem Erislandyjem Savonom i braniteljem naslova Talijanom Robertom Cammarelleom u finalu.

Bodovanje u boksu podložno je subjektivnim interpretacijama, u tome se slažu i novinari i stručnjaci i fanovi.

Ako tome dodamo neznanje i korupciju dobijemo eksplozivnu mješavinu koja iritira gledatelje diljem svijeta. Ovo su neki od ranijih primjera lakrdija na Olimpijskim igrama.

Boks je na Ljetne olimpijske igre uvršten 1904. godine, a prvi slučaj seže iz 1908.


1. London 1908. 

Australac Reginald 'Snowy' Baker koji je osvojio srebro u srednjoj kategoriji, bio je jedini nebritanski boksač koji je osvojio medalju na tim Olimpijskim igrama. Baker je vjerovao da sudac nije nepristran i uložio je žalbu nakon poraza u finalu od Johna Douglasa. Sudac borbe bio je Johnov otac.


2. Amsterdam 1928.


Kontroverzne odluke znaju dovesti i do nereda među gledateljima koji gledaju borbu. Do takve tučnjave došlo je nakon što je američki boksač muha kategorije Hyman Miller izgubio nepravednom odlukom. Amerikanci su razmatrali i odlazak s Igara, ali ih je razuvjerio tadašnji predsjednik SAD-a Douglas MacArthur.


3. Berlin 1936.

Boksač lake kategorije iz Južne Afrike Thomas Hamilton-Brown nakon poraza u prvom kolu podijeljenom odlukom počeo je s bančenjem. U međuvremenu je ustanovljeno da je jedan sudac pogrešno upisao rezultat i da je Brown zapravo pobjednik. Brown nije uspio proći vagu za sljedeći meč i diskvalificiran je.


4. Los Angeles 1984.

Evander Holyfield diskvalificiran je u polufinalu poluteške kategorije zbog udaranja Kevina Barryja nakon što je jugoslavenski sudac Grigorije Novičić dao znak za prekid borbe. Holyfield nije čuo i nokautirao je Barryja. Novozelanđanin nije mogao nastaviti, Holyfield je diskvalificiran, a Hrvat iz Banja Luke Anton Josipović osvojio je zlatnu olimpijsku medalju. Sudac se poslije ispričao zato što nije bio na dobroj poziciji kada je povikao 'break', a Josipović je na ceremoniji dodjele medalja povukao Holyfielda da mu se pridruži na najvišem mjestu na pobjedničkom postolju.Na Josipovića je 1997. godine izvršen atentat i bio je na rubu smrti. Boksač koji je Banja Luku napustio samo nakratko tijekom rata, rekao je da mu se Holyfield koji je te 1997. bio na vrhuncu karijere javio i ponudio platiti sve troškove liječenja.


5. Seul 1988.

Roy Jones Jr. bio je vrlo uspješan amaterski boksač. Ostvario je 121 pobjedu uz 13 poraza. Na Igrama 1988. predstavljao je SAD u polusrednjoj kategoriji. Jones je na putu do finala dobio svaku rundu. U finalu nije bilo drugačije i Jones je pogodio svog protivnika iz Južne Koreje Park Si-Huna 86 puta u odnosu na njegova 32 udarca. Nažalost, suci su domaćem boksaču dali pobjedu. Jedan sudac je poslije javno priznao da je pogriješio, sva trojica su suspendirana, ali Međunarodni olimpijski komitet ni nakon provođenja istrage nije odlučio promijeniti odluku.
1508
Kategorije: Boks, Zanimljivosti
Tagovi: Boks, Evander Holyfield, Boks OI - raspored rezultati, Roy Jones Jr.
Najpopularnije
Najnovije