Autor: mi
Datum objave: 22.08.2019


Odbijena Whyteova žalba, Usyk ostaje obvezni izazivač WBO federacije

Dillian Whyte godinu je počeo kao prvi na ljestvici izazivača u teškoj kategoriji WBC i WBO federacija.

Jamajčanin je čak postao i privremeni WBC-ov prvak pobijedivši u Londonu Oscara Rivasa. 


Ali, nakon što je objavljeno da je pao na doping testu WBC ga je suspendirao do rješenja slučaja, a time i njegovu borbu s prvakom Deontayom Wilderom.


Whyte nije imao sreće ni s drugom federcijom u kojoj je držao prvo  mjesto ljestvice.

World Boxing Organzation odbio je njegovu žalbu na odluku da Oleksandr Usyk postane obvezni izazivač pobjedniku revanša između Anthonyja Joshue i Andyja Ruiza.


"Ako g. Whyte bude potvrđen kao privremeni WBC-ov prvak u teškoj kategoriji WBO ga ne može rangirati kao obveznog izazivača u teškoj kategoriji bez prethodnog odobrenja WBC-ovog odbora, jer bi svaki Whyteov pokušaj da izazove WBO prvaka bio smatran borbom za ujedinjenje naslova što po propisima isključuje njegovo uvrštavanje na poziciju obveznog izazivača."


"Štoviše, obično WBO i ostale glavne organizacije WBC, IBF i WBA na svoje ljestvice ne uključuju svjetske prvake - bilo regularne, super ili privremene, drugih organizacija iz očitog razloga. To znači da ako ga WBC potvrdi za privremenog prvaka njega se smatra pravim vlasnikom WBC-ovog svjetskog naslova u teškoj kategoriji i ne može biti rangiran na WBO ljestvici niti smatran obveznim izazivačem" stoji u odluci WBO-a.


Uz to, ako WBC na kraju suspendira Whytea zbog pada na doping testu WBO si uzima za pravo učiniti isto.


Usyk je bivši neosporni prvak u cruiserweightu i WBO ga je imenovao 'super' prvakom što mu omogućuje da se odmah bori za naslov u teškoj kategoriji.


Nakon što je zbog ozljede morao otkazati planirani debi u novoj kategoriji u svibnju, Usyk se u ring vraća 12. listopada u Chicagu. Prvi protivnik u teškoj kategoriji trebao bi mu biti Rus Andrej Fedosov, a ako pobijedi Ukrajinac će postati obvezni izazivač pobjedniku revanša između Ruiza i Joshue.


Treba napomenuti da svoju priliku čeka i izazivač IBF federacije Kubrat Pulev i tek ostaje za vidjeti hoće li pobjednik revanša između Meksikanca i Britanca uspjeti zadržati sve pojaseve nakon borbe.


Foto: Sky Sport

323
Kategorije: Boks
Tagovi: WBO, Oleksandr Usyk, Dillian Whyte
Najpopularnije
Najnovije