Autor: mi
Datum objave: 18.11.2016


LeBron James donirao 2.5 milijuna dolara za izložbu o Muhammadu Aliju

LeBron James donirao je 2.5 milijuna dolara za izložbu o Muhammadu Aliju.

“Svaki profesionalni sportaš, neovisno o rasi i spolu, duguje veliku zahvalnost Muhammadu Aliju. Njegovo naslijeđe zaslužuje da bude proučavano i cijenjeno od svake generacije” stoji u Jamesovom priopćenju objavljenom od Associated Pressa.

Izložba “Muhammad Ali: A Force for Change” (Muhammad Ali: Snaga promjene) u Smithsonian muzeju afro-američke povijesti i kulture u Washingtonu odražava Alijevo naslijeđe ostvareno u ringu i izvan njega, te njegova postignuća kao društvenog aktivista.


“Nemam riječi za opisati nevjerojatnu velikodušnost LeBrona Jamesa” izjavila je Alijeva žena Lonnie.

“Izložba će omogućiti djeci koja posjećuju Smithsonian da nauče više o Muhammadovom životu izvan ringa, posebice humanitarnom radu i stavu o društvenoj pravdi za sve ljude.”


Ali je ustao protiv novačenja 1967. zbog protivljenja ratu u Vijetnamu i vjerskih uvjerenja. Zbog izbjegavanja mobilizacije izgubio je boksačku licencu. Bio je nepokolebljiv četiri godine i Vrhovni sud 1971. promijenio je odluku i vratio se u ring.


Trostruki svjetski prvak preminuo je 3. lipnja u 74. godini nakon duge bolesti s Parkinsonovom bolešću.

“Razlog zbog kojeg je on najveći svih vremena nije zbog onoga što je on napravio u ringu, već zbog onoga što je učinio izvan ringa, zbog onoga u što je vjerovao i za što je ustao” rekla je NBA superzvijezda o Aliju.
469
Kategorije: Boks, Zanimljivosti
Tagovi: Muhammad Ali
Najpopularnije
Najnovije