Autor: CroRing
Datum objave: 28.11.2020


KOMENTAR Zašto sport u vrijeme pandemije mora ispaštati zbog neodgovornih?

Zaustaviti sport znači da se obustavila mogućnost i pravo da se jednog dana razvije neki vrhunski sportaš koji će ekonomski prosperirati i donesti dodatnu vrijednost društvu u kojem živimo

Splitski savez športova izdao je priopćenje u kojem se ne slažu s donesenim novim epidemiološkim mjerama u borbi protiv koronavirusa, a koji se tiču sporta. 


Priopćenje možete naći na ovom linku

Ono što je sigurno, to je da su sport i rekreacija veliki generatori društva, doprinose zdravlju društva u cjelini, svi zdravstveno-socijalni benefiti su svima dobro poznati. Sport je i izrazito profitabilna izvozna ekonomska djelatnost. 


Zaustaviti sport znači da se obustavila mogućnost i pravo da se jednog dana razvije neki vrhunski sportaš koji će ekonomski prosperirati i donesti dodatnu vrijednost društvu u kojem živimo. 

Zatvoriti ponovo rad klubova znači mnoge od njih i zatvoriti zauvijek jer sport je ionako siromašan. Pa i sami vidimo da nemamo niti pošten sportski stadion u sportu s najviše novca a kamoli da pričamo o specijaliziranim dvoranama za borilačke sportove ili nekoj drugoj sportskoj infrastrukturi.

Ustvari, sport je zatvoren već osam mjeseci, još od proljetnog teškog zatvaranja. Nakon tog proljetnog zatvaranja došlo je ljeto kada većina klubova niti ne radi. I baš sada na jesen kada su klubovi osmislili neke modele rada u skladu s okolnostima, opet ih se zatvara još žešće.

Sport traži kontinuitet. U današnje vrijeme kada je sport globalno raširen, svaki djelić u razvoju sportaša se gleda, od djetinjstva do seniorske dobi, praktički, svaki trening je važan. Ako se prekine razvoj te djece, prekinuto im je pravo na šansu za sportski uspjeh u budućnosti. 

Sportski uspjeh nije samo prekidač koji se može okrenuti 'off' ili 'on', sport je u današnje vrijeme ozbiljna znanost u kojem se više nema pravo na pogrešku a kamoli na prazan hod i na rupe u razvoju. Posljedice 'rupe' za vrijeme proljetnog zatvaranja sporta će se tek vidjeti kroz godine što slijede. Izgubili smo stotine prvaka i medalja zbog zatvaranja. 

Je li sport kriv za širenje koronavirusa? Naravno da nije. Sport stvara jači imunitet i veću šansu da se eventualnim oboljenjem ta bolest i preboli. Štoviše, sport nije problem, sport je rješenje.

Postoji li koronavirus i COVID-19? Naravno da postoji, ali borbu protiv tog virusa neće se dobiti zatvaranjem sporta i rekreacije, zatvaranjem sportskih natjecanja koji su se ionako provodili bez gledatelja.


Prva šansa koju je Hrvatska imala u eliminaciji virusa i kada se dovela do nula zaraženih je propuštena. Sada tražiti isti taj rezultat, istom metodom s potpuno drukčijim parametrima je promašeno. 

Po definiciji, zarazu prenose isključivo zaraženi ljudi. Fokus mora biti na zaraženima i 'zatvaranjem' zaraženih a ne na zatvaranju zdravih i cijelog društva. Povećati individualnu odgovornost i kolektivnu svijest jedini je način na koji se može do rezultata. 


Svatko onaj tko širi zarazu, za to je i odgovoran i za to treba snositi posljedice. Kazniti cijelo društvo zbog pojedinaca koji šire zarazu je promašeno a u slučaju sporta može imati katastrofalne posljedice. 

Potrebna je edukacija društva. Ova izvanredna situacija je posljedica neadekvatnog obrazovnog programa, obrazovni sustav nije educirao društvo što i kako raditi kada se ovako nešto dogodi. 


Uz izostanak tog formalnog obrazovanja na temu, izostaje i edukacija u vrijeme same epidemije jer primjerice informacije koje kolaju javnošću su oprečne od dana do dana, od osobe do osobe, na kraju postaju zbunjujuće, besmislene i kontradiktorne.

Nadalje, neshvatljivo je da će se kažnjavati zdravi ljudi? Ljudi koji su zdravi i koje ne prenose zarazu, zašto da se oni kažnjavaju, koji je smisao toga. To je kao da kažnjavate vozače koji ne rade prometne prekršaje. 

Ustvari, glavno pitanje je zašto da uništimo budućnost sportskih uspjeha i buduće zdravlje nacije i to drastičnim oduzimanjem ustavnih prava sportaša i trenera u cjelini zbog toga što neki zaraženi pojedinci neodgovorno šire zarazu. To je kao da se borite protiv kriminala tako da zatvarate one koji nisu kriminalci. 

Sport se mora pustiti da živi i radi a na sustavu je da stavi akcent na izoliranju zaraženih i na kažnjavanju onih koji zarazu šire.

227
Kategorije: Zanimljivosti
Tagovi: Kolumna
Najpopularnije
Najnovije