Autor: Slavko Preradović
Datum objave: 24.10.2008
Komentari:
Morate se logirati ili registrirati da bi ocijenili ovaj članak
0,00


JUDOGI

Judo odjeća

Judogi (柔道着 ili 柔道衣) naziv dolazi od japanske riječi Gi koja predstavlja tradicionalnu japansku odjeću koja se koristi za treniranje i natjecanja u Judo športu. Zapravo proizlazi iz tradicionalnih dijelova japanske odjeće. Jigoro Kano, osnivač juda, je originalni judogi proizveo 1907.g. iz kimona ili drugih japanskih odjevnih predmeta. Judogi je bio prva moderna “odora” za trening borilačkih vještina. Tijekom godina dužina rukava i nogavica se povećavala, promijene su bile u materijalu i kroju, tradicionalni neizbjeljivan pamuk danas je potpuno bijel, a plavi judogi također je dostupan. Ipak današnji judogi još uvijek je vrlo sličan istoj odjeći za vježbanje borilačkih vještina koja je korištena prije 100 godina. Druge borilačke vještine, naročito karate, usvojile su stil trening odjeće koja se koristi u judo športu.


originalni judogi prof. Jigora Kana, osnivača juda

Judogi obuhvaća tri dijela koji su obično krojeni od različitih tipova platna, vrlo teški uwagi ili gornji dio (jakna), nešto lakše čvrsto platno za hlače ili zubon i pamučni pojas ili obi. Gornji dio ili uwagi redovito je šivan od pamuka ili neke njegove mješavine i od vrlo teškog materijala. Najjeftiniji i najlakši uwagi su krojeni od vunenog pamuka, slično, ali mnogo čvršće od frotira. Skuplji, obično ručno rađeni, natjecateljski judogi teži nekoliko kilograma. U skladu s prirodom judo športa obično imaju čvršće šavove i duplo podstavljene “zakrpe” na koljenima za dugotrajnost. Pojasevi (obi) dolaze u različitim bojama, čime označavaju nečij rang judo znanja i iskustva.

Na natjecanjima, judogi veličine i krojevi su strogo propisane pravilima Internacionalne judo federacije (IJF) iz razloga da bi spriječili korištenje neodgovarajuće veličine judogi-ja u svoju korist. Ta pravila određuju koliko rukavi i nogavice moraju biti dugački, kao i također opuštenost, tj. zategnutost kroja judogi-ja uz tijelo. Osim toga različite organizacije i natjecanja definiraju neke vrste komercijalnih ili nacionalnih natpisa, kao i imena natjecatelja koja se zašivaju na judogi. Svaki judogi koji se koristi za natjecanja mora biti čist i bez oštećenja, poderanih mjesta ili pretjerane istrošenosti.

Na službenim nacionalnim ili međunarodnim judo natjecanjima dozvoljen je samo bijeli ili plavi judogi. Modernu uporabu plavog judogi-ja prvotno je predložio poznati nizozemski judaš Anton Geesink u Maastrichtu 1986.g. Natjecatelji moraju imati judogi obiju boja jer je svaki natjecatelj u borbi određen da nosi bijeli ili plavi, radi lakšeg razlikovanja od strane suca i gledatelja. Na većini judo treninga dozvoljeno je učenicima nositi bilo koju boju judogi-ja, iako je bijela boja tradicionalna, te bolje pristaje judo tradiciji i japanskoj kulturi. U Japanu još uvijek oba judaš u borbi koriste isključivo bijeli judo-gi i tradicionalnu široku crvenu vrpcu (temeljenu na bojama japanske zastave) oko struka. Mnogo rijeđe boje, uključujući crvenu ili crnu, mogu se sresti u nekim neslužbenim ili specijanim situacijama.


moderna bijela i plava verzija judogija…

Prilikom oblačenja gornjeg dijela lijeva strana, tj. rever judogi-ja mora prekriti desnu. Ako natjecatelj to učini neispravno japanci na to gledaju sa prijekorom.


Kvalitete Judogi-ja

Judogi se prodaje u mnogo kvaliteta (čvrstoće), koje se mogu generalno grupirati u dvije klase jednostruko tkanje i dvostruko tkanje (šivanje). Jednostruko prošiveni judogi je tanji i lakši (materijal gornjeg dijela obično teži 300-550 g/m²). Tanji judogi je manje izdržljiviji, iako neki judoke (judaši) ih preferiraju jer se u njima ne zagrijavaju previše. Duplo prošiveni judogi su deblji i teži (njihov materijal obično teži 650-1050 g/m²). Ako natjecatelj nosi takvu vrst judogi-ja protivniku je teže uhvatiti gard, što se smatra prednošću na natjecanju. Također se i manje smanjuju prilikom pranja, a oni visoke kvalitete se prodaju u potpunosti prije smanjivanja, ovo je vrlo važno kada uspoređujemo kako nam odgovara koji kroj judogi-ja. Duplo prošiveni judogi je znatno skuplji od jednostruko prošivenog usporedne kvalitete.

Same hlače se nebi trebale klasificirati kao jednostruko ili dvostruko prošivene jer se sam naziv grupa odnosi na gornji dio (jakne). Ipak hlače koje se prodaju uz dvostruko prošivene jakne također će nastojati i biti teže nego normalne zbog jačeg materijala ili novo ušivenih ojačanih dijelova.


Na duplo prošivenim jaknama dizajniranim za natjecanja obično se vidi upadljiv šav koji se proteže duž stražnje strane koji spaja dvije strane materijala. Počevši u kasnim devedesetim, neki su proizvođači učinili taj dio preširok i time dobili efekt duplog materijala na velikom dijela leđa. To je stoga otežavalo protivnicima hvatanje garda u tom predjelu, što je uzrokovalo činjenicu u 2005.g. da IJF zabrani korištenje judogi-ja, na međunarodnim natjecanjima, na kojima je stražnji šav širi od 3 cm (nešto više od jednog inča). Oni krojevi sa širim šavom još uvijek su dozvoljeni na lokalnim natjecanjima ovisno o nacionalnim pravilima.

Na linku ispod pogledajte: Službene IJF odredbe za natjecateljski Judogi
2827
Kategorije: Judo
Nek se čuje i Vaš glas

Morate se logirati ili registrirati da bi mogli napisati komentar
Najpopularnije
Najnovije