Autor: Slavko Preradović
Datum objave: 22.08.2009
Komentari:
Morate se logirati ili registrirati da bi ocijenili ovaj članak
0,00


JUDO REZULTATI

Tri policijska judo zlata iz Kanade

U najzapadnijoj kanadskoj provinciji uz obalu Tihog oceana British Columbia, od 31.07.-09.08.2009.g., održane su XIII Svjetske sportske igre policajaca i vatrogasaca, Vancouver, CAN. Ovaj veliki međunarodni događaj, prvi puta održan 1985.g. u San Joseu (SAD), s obzirom na broj sudionika i zemalja, ali i u zahtijevu organizacije slobodno može statu uz bok Olimpijskih igara.

Nastupajući u 60 sportskih disciplina na ovogodišnjim Sportskim igrama okupilo se više od deset tisuća sportaša širom svijeta. Najuspješniji u malobrojnoj 10-članoj grupi hrvatske policije bili su judaši; Hrvoje Panžić, član JK Student Split i Dubrovčani Ivan Oberan i Edi Bajurin (JK Dubrovnik 1966). Naime naši judaši aktivni u policijskim postrojbama, uz brojnu podršku Hrvata s tribina, koji žive u trećem po veličini gradu u Kanadi Vancouveru, vratili su se u domovinu s tri zlatna odličja.


Ivan Oberan i Edi Bajurin proslavljeni je dvojac hrvatskog i dubrovačkog juda. Malo stariji prijatelji ovog sporta sjetit će ih se u zlatnom razdoblju judo kluba Dubrovačka banka, kada su nastupali s Jankovićem, Bralićem, Giljačom, Raminelijem..., na europskim tatamijima u Ligi prvaka. Branili su boje našeg juda i na europskom prvenstvu u Grčkoj (Atena) 90-tih godina. Aktivna sportska karijera je iza njih, ali judo se ne zaboravlja.
Nastupivši u konkrenciji preko 40 godina Edi Bajurin u kategoriji -100kg., te Ivan Oberan +100kg. osvojili su nove zlatne medalje. Bajurin je s tri pobjede stigao do naslova, a Oberanu je za najviše postolje trebala pobjeda više.

„U SAD-u sam bio prvi, u Španjolskoj 2003.g. drugi, te prije dvije godine u Australiji treći“ izjavio je Bajurin, kome je ovo četvrta medalja na Policijskim igrama, drugo zlato. I Oberan, kojem je ovo bio peti nastup na Policijskim igrama, ima jedno odličje više od kolege. Naime može se pohvaliti nizom više nego dobrih rezultata, točnije osvajanjem medalja, koji je započeo u Švedskoj 1999. godine. „U Švedskoj sam bio prvi, u SAD-u drugi, u Španjolskoj treći te u Australiji drugi“, ističe Oberan.


Njihov mlađi kolega splićanin Hrvoje Panžić; peti sa Mediteranskih igara Tunis 2000. i 7. mjesto Prvenstvo Europe Pariz 2001., uspješno je nakon aktivne judo karijere krenuo stopama starijih kolega. Već na svojim prvim Svjetskim sportskim igrama policajaca osvojio je titulu prvaka svijeta u težinskoj kategoriji -90kg. „Nisam se odavno osjećao ovako spreman, svakodnevni treninzi u dvorani Studenta i Bogom dana Marjanska šuma, te njena staza zvana druga voda imale su toliki dobar učinak na moju fizičku spremu, da sam bio uvjeren da ću postići odličan rezultat. Sada kada vidim konkurenciju u kategoriji do 30 godina starosti, uvjeren sam da bi i puno spremniji judaši od mene imali velikih problema doći do pobjede. Ja sam nastupio u kategoriji od 30 do 40 godina starosti i teško sam, ali ipak uvjerljivo svladao sve svoje protivnike.“

Domaćin slijedećih igara bit će 2011. godine New York, a 2013. Belfast (Sjeverna Irska).

3329
Kategorije: Judo
Nek se čuje i Vaš glas

Morate se logirati ili registrirati da bi mogli napisati komentar
Najpopularnije
Najnovije