Autor: Slavko Preradović
Datum objave: 27.11.2008
Komentari:
Morate se logirati ili registrirati da bi ocijenili ovaj članak
0,00


JUDO PRVENSTVO EUROPE do 23.god

Maranić peta u borbi za medalju

Trećeg dana, nedjelja 23. studenog 2008.g., Europskog prvenstva i Hrvatska je dočekala svog favorita u popodnevnim borbama za medalje. U uzavreloj atmosferi Zagrebačkog Doma sportova, mlada judšica JK Panda iz Zagreba dosanjala je svoju priliku za novu Europsku medalju. Ivana Maranić, sa tek 17. godina, kao najmlađa u svojoj kategoriji -78kg. borila se u mnogo starijoj konkurenciji mlađih seniorki do 23.g.


U prvom kolu Ivani je žrijeb dodijelio poznatu protivnicu Slovenku Murko. Nošena na krilima podrške svoje publike JK Panda (Zagreb) Ivana je odlično krenula u borbu. Agresivnim napadima od samog početka, nametnula je tempo svojoj protivnici koja uskoro posustaje i dobija prvu opomenu (shido). Nakon dvije minute borbe uslijedila je nova kazna za Slovenku i prednost za Ivanu 5:0 (yuko). Iako starija i iskusnija, ali očito izmorena nametnutim tempom borbe, Murko je zbog grčeva u nozi predala borbu nakon Ivanine akcije u parteru. Povećavši pozitivan „score“ pobjedom protiv Slovenke, Ivani se otvorio put do polufinala. U četvrfinalnoj borbi čekala ju je nimalo laka protivnica Nermina Ćosoćkić (BIH). Ponavljanjem slične taktike iz prošle borbe nakon 1 minute i 30 sec. Nermina dobija prvu opomenu, te uz još 2 minute dominacije Ivana prelazi u vodstvo 5:0 (yuko). To je ujedno i konačan rezultat kojim Ivana ostvaruje plasman u polufinalnu borbu, gdje ju očekuje Francuskinja Geraldine Mentouopou. Nakon niza od dvije pobjede dočekali smo i prvi poraz. Iako je Ivana napadala iz svih „oružja“, Francuskinja sa seniorskim iskustvom postepeno je ostvarivala prednost tijekom borbe i konačnu pobjedu u zadnjim sekundama 10:0. Nakon poraza u polufinalu od kasnije prvakinje Europe Mentouopou (FRA) svi su sa nestrpljenjem očekivali Ivaninu repasažnu borbu za 3. mjesto. Još jedna teška protivnica, Marta Tort (ESP) prošlogodišnja viceprvakinja Europe do 23.g. Nakon pola minute Španjolka prelazi u vodstvo 7:0 (wazari) i na kraju pobjeđuje Ivanu neugodnim zahvatom držanja u parteru.


Iako trenutno razočarana porazom Ivana može biti zadovoljna odličnim plasmanom 5. mjesta na Europskom prvenstvu do 23.g. Goran Strmotić, Ivanin trener ima samo riječi hvale za svoju natjecateljicu. Nakon kadetske Europske bronce iz 2006.g., sada u prvoj godini juniorki do 20.g. Ivana je potvrdila svoju kavlitetu nizom medalja sa juniorskih „A“ turnira.

Osim Ivane, pobjedu u prvom kolu najteže kategorije preko 100kg. ostvario je Boško Tripalo (JK Student Split). Nakon lošeg početka borbe, 5:0 (yuko), protiv Latvijca Losevs, Boško pobjeđuje rezultatom 10:0 odličnom nožnom tehnikom „De ashi barai“. Ipak poraz u drugom kolu protiv Austrijanca Pirchner, ostavlja našeg predstavnika bez plasmana. Najveći favorit najteže kategorije svakako je bio dvostruki Europski prvak do 23.g. Mađar Bor Barna. Svoju treću uzastopnu titulu prvaka osvaja nakon napete i odlične borbe u finalu protiv Ukrajinca Bondarenko.

Još dvije muške kategorije: -90 i -100kg. bile su na rasporedu nedjeljnog dana natjecanja. Svoj Europski nastup 23. studenog 2008.g. Mislav Ljubenkov (JK Dalmacija cement) -90kg. i Tomislav Džeko (JK Student Split) -100kg. završili su porazima u prvom kolu. Dok su naši borci ostali bez prilike za popravnim borbama zlato za Latviju -90kg. osvojio je Jevgenijs Borodavko, a -100kg. svoju kvalitetu zlatom potvrdio je Ukrajinac Viacheslav Denysov.


Pauza prije finalnih borbi bila je rezervirana za promociju knjige „HRVATSKI JUDO pregled rezultata 1952.-2008.g.“ urednika Slobodana Preradovića. Mnogi su bili zainteresirani za tzv. „Knjigu za sve generacije“ koja nam donosi pregled rezultata sa pojedinačnih prvenstava Hrvatske prije i poslije samostalnosti, kao i prvenstava bivše države. Tako smo mogli, u prisutnosti mnogih legendi Hrvatskog judo športa na tribinama i mladih boraca na tatamiju, svjedočiti prošlosti i sadašnjosti našeg juda sažetoj na 500 stranica. U ime Hrvatskog judo saveza (HJS) urednik knjige Slobodan Preradović dodijelio je knjigu sportskom direktoru Europske judo unije (EJU) Danileu Lascau.

Zadnja kategorija mlađih seniorki, preko 78kg., donijela je veliko slavlje Turskoj reprezentaciji. Izjednačena finalna borba: Kocaturk (TUR) vs. Andeol (FRA) završila je tek pobjedom u zlatnom poenu.


Prateći sva tri dana „Zagrebačkog prvenstva“ slažemo se sa zadovoljstvom i izjavama predsjednika Organizacijskog odbora Europskog prvenstva Hrvoja Lindija, o potpunom uspjehu organizacije prvenstva Europe. Tome svjedoče i pohvale sa svih strana, a najveću vrijednost svakako ima i konačna odlična ocjena EJU. Nakon organizacije Europskog prvenstva za juniore održanog u Zagrebu 2005.g. Hrvatska se još jedom pokazala kao odličan organizator najvećih judo natjecanja.

Iako je na kraju prvenstva zaključak o boljoj Hrvatskoj organizaciji od boraca, postignut je zadovoljavajući uspjeh. Prema riječima Miroslava Novkovića, izbornika reprezentacije mlađih seniorki, na presici prije prvenstva; „bili bi zadovoljni plasmanima između 7. i 9. mjesta“. Postignuti rezultati: Vesna Beljić (9. mjesto) i Ivana Maranić (5. mjesto) svakako nam daju vjeru u bolju budućnost Hrvatskog judo športa. „Ne zaboravimo da su sve naše cure još juniorke – to je tek početak četverogodišnjeg olimpijskog ciklusa, a neki od njih kvalitetom bi mogli izboriti OI u Londonu 2012.g.“

Rezultati trećeg dana natjecanja 23.11.2008.g.

-90kg.

1. BORODAVKO, Jevgenijs LAT
2. SCHIRNHOFER, Max AUT
3. MAKHMADOV, Zafar RUS
3. POTAPOV, Vladyslav UKR
5. PFEIFFER, Dino GER
5. SILVA, Hugo POR -100kg.
1. DENYSOV, Viacheslav UKR
2. ZILINSKAS, Egidius LTU
3. LORIASHVILI, David GEO
3. MATEI, Daniel ROU
5. JANATA, Martin SVK
5. LAREM, Kacper POL +100kg.
1. BOR, Barna HUN
2. BONDARENKO, Stanislav UKR
3. RADULOVIC, Marko MNE
3. VOLKOV, Andrey RUS
5. OKROASHVILI, Adam GEO
5. VERBIJ, Luuk NED

-78kg.

1. MENTOUOP., Geraldine FRA
2. GALEONE, Assunta ITA
3. SCHOONDERB., Rachel NED
3. TORT, Marta ESP
5. COSICKIC, Nermina BIH
5. MARANIC, Ivana CRO

+78kg.

1. KOCATURK, Gulsah TUR
2. ANDEOL, Emilie FRA
3. ADLINGTON, Sarah GBR
3. KONITZ, Franziska GER
5. FERRERA, Tania ITA
5. YAROMKA, Svitlana UKR
1338
Kategorije: Judo
Nek se čuje i Vaš glas

Morate se logirati ili registrirati da bi mogli napisati komentar
Najpopularnije
Najnovije