Autor: Slavko Preradović
Datum objave: 04.12.2008
Komentari:
Morate se logirati ili registrirati da bi ocijenili ovaj članak
0,00


JUDO NOVOSTI

Amerikanka Kanokogi, Pionir ženskog judo športa

New York, 24. studeni (Kyodo) - Rena "Rusty" Kanokogi, Američka judašica sa najvišim judo stupnjem, odlikovana je u ponedjeljak 24.11.2008.g prestižnom civilnom nagradom od strane Japanske vlade za njen rad u stvaranju nacionalne ženske judo ekipe Amerike i rezultate na Olimpijskim igrama.

Kanokogi, nositeljica majstorskog crnog pojasa 7. DAN često je smatrana „majkom ženskog judo športa,“ nagrađena je Carskim Redom Rising Sun, na svečanoj ceremoniji u službenom predstavništvu Japanskog konzulata u New York. Nagradu joj je uručio ambasador Motoatsu Sakurai.


„Ovo je najsretniji dan u mome životu,“ rekla je Kanokogi. „Ovakva počast od cara i Japanske vlade, rising sun – nagrada posvećena meni u isto vrijeme je nevjerojatna i ponizna.“

Rođena u New Yorku, 73-ogodišnjakinja je postavila temelje ženskog natjecateljskog judo športa, posebice njen ulazak u program Olimpijskih igara, u sklopu kojih je službeno debitirala na igrama u Barceloni 1992.g. Kanokogi, jedna je od 75 ne Japanaca koja je primila ovogodišnje jesensko odlikovanje Japanske vlade. Još dva Amerikanca – trener Los Angeles Dodgersa Tommy Lasorda i bivši Američki dopredsjednik Walter Mondale, koji je ujedno služio i kao ammbasador u Japanu od 1993 do 1996.g. – također su među ovogodišnjim primateljima nagrade.


„Nadam se da će te primiti ovu nagradu, ne samo u znak prepoznavanja vaših postignuća, nego i kao simbol jakih prijateljskih veza koje ste stvorili između naroda Japana i Amerike,“ rekao je ambasador Sakurai.

Rođena u Brooklynu, Kanokogi se počela baviti borilačkim vještinama u kasnim 50-tima, vrijeme kada je ženama bilo zabranjeno natjecati se u judo športu. Često je bila jedina žena na treningu prilikom sparinga sa muškarcima u klubovima regiona New York. Kada se prvi puta prijavila na natjecanja, prerušila se u muškarca, ali otkrivanjem njenog identiteta službenici su joj poništili pobjede i oduzeli medalje. Kanakogi je 1962.g. otputovala u Tokyo na trening u Kodokan, svjetskom judo centru, gdje je postala prva žena koja je pozvana na trening sa muškarcima. Nakon prekida aktivnog natjecanja u Americi, počevši od 1976.g. bila je četiri godine trenerica nacionalne selekcije i posvetila se zalaganju nastupa žena na natjecanjima. Organizirala je u New Yorku prvo Svjetsko prvenstvo za žene 1980.g. u centru Madison Square Garden. Nakon niza organizacije nacionalnih ženskih mečeva, Kanokogi je nastavila pritiskom na službenike Olimpijskih igara za uključivanje žena u program Olimpijskih judo arena. Dok je muški judo postao službeni šport na Olimpijskim igrama 1964.g. Tokyo, ženske judašice, uz pomoć Kanokogi, debitirale su demonstracijom na ljetnom Olimpijskim igrama u Seoulu 1988.g., a kao službeni šport četiri godine kasnije u Barceloni.


Kanokogi je tijekom svoje karijere primila brojna priznanja. Današnja predsjednica Judo saveza države New York, uvrštena je 1994.g. u Međunarodnu kuću slavnih ženskog športa. 2001.g. primila je brončanu medalju - nagradu IJF-a, okrunjena svjetskom titulom „Pionira ženskog juda“, a 2007.g. nagradu John Osako od strane Sudačke komisije SAD-a. Ova nagrada, koju je dobila jednoglasnom odlukom, daje se onima koji konstantno razvijaju svoje sudačke sposobnosti i nesebično doprinose razvoju Olimpijskog judo športa. Uz brojne nagrade 2004.g. sudjelovala je u prijenosu Olimpijskih igara kao službeni komentator za judo na američkoj TV mreže NBC.
3980
Kategorije: Judo
Nek se čuje i Vaš glas

Morate se logirati ili registrirati da bi mogli napisati komentar
Najpopularnije
Najnovije