Autor: Boris
Datum objave: 15.01.2009
Komentari:
Morate se logirati ili registrirati da bi ocijenili ovaj članak
0,00


JUDO LEGENDE

Neil Adams, Putin i Judo

Bivši svjetski prvak Neil Adams (GBR) u posjeti je Rusiji na zadatku posjete judo stručnjaka i ruskog premijera Vladamira Putina, sa nadom u uvid kako je judo utjecao na razvoj njegove osobnosti.

Tijekom svog posjeta razgovarao je sa Putinovim prijateljem iz djetinjstva, članom ruskog parlamenta (Duma) Vasily Shestakov, koji je koautor Putinove knjige o filozofiji judo športa. Također se susreo i s Putinovim judo trenerom Anatoly Rakhlin, te otkriva kako se ruski borci pripremaju za slijedeće Olimpijske igre u Londonu 2012., posebice sada kad je judo u Rusiji dosegao veliku popularnost zahvaljujući pozitivnom Putinovom primjeru.


Iz radio emisije na britanskoj postaji BBC saznajemo; Gosp. Adams izradio je strukturiran plan, otputovati u Moskvu i saznati kako tamo podučavaju judo što će mu pomoći u uspostavi judo ustanove na Welsu koja će biti ključna za razvoj športa.

Želio se susresti sa slavnim ruskim judo predstavnicima, sve u svrhu istraživanja judo sporta u zemlji, ni više niti manje nego sa samim Vladimirom Putinom. U prvom dijelu je intervju gosp. Adamsa i Putinovog biografa koji je naglasio kako je judo utjecao na premijerovu osobnost. Govorio je npr. o činjenici kako je Putin nizak rastom, te kako mu je za pobjedu u judu potrebno „prepredeno“ razmišljanje i inteligentna uporaba težišta i poluga, a ne samo brutalna snaga. Zatim je povukao paralelu sa time u odnosima sa Gruzijskom situacijom, što se možda činilo kao teškom usporedbom! Ovisno o tome smatramo li je li je konflikt sa Gruzijom namještena od strane Amerikanaca, kakvo je ustvari Putinovo mišljenje.


Neil Adams
Neil Adrian Adams, MBE (rođen 27 rujna 1958.g., Rugby, Warwickshire), britanski judaš osvajač brojnih Olimpijskih i Svjetskih titula. Među njegovim najvećim uspjesima su: zlatno odličje sa Svjetskog prvenstva iz Maastricta 1981., srebrne medalje iz 1980. i 1984.g. sa ljetnih Olimpijskih igara, te sa Svjetskog prvenstva 1983.g. Adams je također bio i pet puta prvak Europe.

Prvi je Britanac koji je osvojio Svjetski naslov, kao i također istovremeni osvajač Europske i Svjetske titule. Sa 49.g. (20. rujna 2008.g.) promoviran je u majstorski pojas 8.DAN.

Adams je bio omiljen u Japanskim judo krugovima, te je dobio nadimak Happo Bigin “svačij prijatelj”. Trenutno sa suprugom vodi korporaciju wellnes, zdravstvene i fittness službe, te uz trideset godina iskustva podučava judo širom svijeta. Autor je devet knjiga u kojima uglavnom prenosi svoje svijetom poznato judo iskustvo, kao i svoju autobiografiju “A Life in Judo”. Britanska Kraljica odlikovala ga je MBE nagradom 1983.g. za njegove zasluge u športu, te kontinuiranom davanju sportskoj zajednici; 1996.g. bio je trener nacionalne vrste na Olimpijskim igrama u Atlanti. Održava niz motivacijskih judo seminara, koji su poznati širom svijeta zahvaljujući njegovoj genijalnosti i pristupačnom odnosu. Brat mu je bio profesionalna hrvačka zvijezda Chris Adams, koji je također imao uspjeha u judo športu prije nego je prešao na hrvanje 1978.g. Oženjen je za Nikki Adams (Jenkins) bivšu kanadsku judo Olimpijku, koju je upoznao na Olimpijskim igrama u Sidneyu 2000.g. na kojima su oboje radili kao komentatori.


Značajne titule tijekom natjecateljske karijere:
Zlatna odličja
85 European Championships (78kg) - Hamar, Norway
84 European Championships (78kg) - Leige, Belgium
83 European Championships (78kg) - Paris, France
84, 83, 82, 81 & 80 British Open (78kg) - London, England
81 World Championships (78kg) - Maastricht, Holland
80 US Open (78kg) - San Jose, CA , USA
80 Swedish Open (78kg) - Lund, Sweden
80 European Championships (78kg) - Vienna, Austria
79 European Championships (71kg) - Brussels, Belgium

Srebrna odličja
84 Olympic Games (78kg) - Los Angeles, CA, USA
83 World Championships (78kg) - Moscow, Russia
80 Olympic Games (71kg) - Moscow, Russia
78 British Open (78kg) - London, England

Brončana odličja
85 World Championships (78kg) - Seoul. Korea
82 European Championships (78kg) - Rostock, Germany
79 World Championships (71kg) - Paris, France
78 Kano Cup (71kg) - Tokyo, Japan
78 European Championships (71kg) - Helsinki, Finland
76 Jr. World Championships (71kg) - Madrid, Spain
1673
Kategorije: Judo
Nek se čuje i Vaš glas

Morate se logirati ili registrirati da bi mogli napisati komentar
Najpopularnije
Najnovije