Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 13.03.2017


Intervju Marko Čalić: Biti dobar nije dovoljno. Naporni rad pobjeđuje talent, a talent s punim radom je najjači

Marko Čalić proteklog vikenda ostvario je treću profesionalnu pobjedu.

29-godišnji poluteškaš preskočio je i treću prepreku u vidu Vladimira Idranyija, Slovaka koji se inače vrlo uspješno bori u kick boksu.Sama priredba u Hali Kralovka bila je velika, a trebao ju je dodatno pojačati dolazak Floyda Mayweathera, ali je 'Money' zakasnio.

"Prema našem ugovoru trebao je doći u arenu malo iza 22 sata, ali u to vrijeme on je tek polijetao iz londonske zračne luke" izjavio je promotor Miloš Vesely.

I sam Čalić je Mayweatherov fan i propustio je priliku upoznati se s jednim od najvećih boksača svih vremena, iako se on na kraju pojavio u glavnom gradu Češke.


"Ja jesam Mayweatherov fan. Svaki boksač, neovisno o tome ako ga netko ne voli kao osobu mora poštovati njegov boks i uspjehe. Floyd je trebao doći, ali nije se pojavio. Došao je tek kasnije na after party na koji nisam išao."

"Sama priredba je bila odlična, bio je cijeli niz jakih mečeva i puna dvorana. Bile su kvalitetne borbe, bez kanti za napucavanje. Po meni najbolji meč su odradili Ivica Bačurin i Tom Schwarz. Ali, Bačurin nije bio prirodni teškaš. Dao je sve od sebe, ali osjeti se ta razlika, kada se uhvate u klinč i slično. Nijemac je na vagi imao 109 kila, ali znam jer sam sparirao s njim da je uoči borbe izgubio još 2-3 kilograma, obično je na 112, tako da je bio puno veći od Bačurina koji je prirodni kruzeraš."

"Na toj priredbi koju je organizirao SES Boxing debitirao je amaterski prvak svijeta u velteru iz Dohe, Marokanac Mohammed Rabii, boksao je neporaženi Nijemac Adam Deines i održan je meč za europski WBO naslov u supervelteru, te dvije borbe za europski WBO naslov boksačica. Moj protivnik ima bolje rezultate u K-1, ali je vrlo čvrst borac i nije došao samo doraditi meč, već je došao pobijediti."
- Rekao si nam u prethodnom razgovoru da bi nakon ove borbe trebao potpisati ugovor sa SES Boxingom. Je li se to dogodilo i je li ugovor na vremenski rok ili na određeni broj borbi?

"Dobit ću ugovor u četvrtak i trebao bih ga tada potpisati. Već je sve dogovoreno od ranije. Razgovarali smo i glavni trener Dirk Dzemski već ranije mi je rekao da me svakako želi u timu. Trebao bih potpisati ugovor na tri godine. Trener Dirk mi je rekao da sam dovoljno iskusan i dobar i da neću boksati s levatima, već da ću imati solidne protivnike. Mislim da je i njima i meni u interesu da me ne drže bez veze. Mislim da imam kvalitetu da u te tri godine napadnem neku titulu. To sigurno mogu. "

- Hoće li to dovesti do promjena u tvom kutu? Do sada si radio s ocem Dorianom.

"Da. Dirk Dzemski će mi biti u kutu, ali s tatom ću i dalje trenirati i kad god bude u mogućnosti će i on biti na mečevima."


- Već si nekoliko puta bio u njihovom trening centru u Magdeburgu. Kakva su iskustva i koja je najveća razlika u odnosu na treninge u Hrvatskoj?


"Ovo mi je bio treći put da idem na treninge u Magdeburg. Sada sam bio 20 dana. Jedina i najvažnija razlika su sparinzi. Drugo mogu doma, kondicijske treninge i tehniku, ali tamo ima sparing partnera koliko hoćeš. To što je najbitnije nemam u Puli, a i u Hrvatskoj je problem. Moram ići u Zagreb i dva tjedna putovati na sparinge s Hrvojem Sepom, a to mi se ne isplati."


"U svom profi kampu u poluteškoj kategoriji uz Roberta Stieglitza imaju još trojicu boksača, a zovu ih još po potrebi. Stieglitz je na mene ostavio odličan dojam i kao čovjek. Kralj, jako dobar i susretljiv. Tu je i Adam Deines (10-0-1, 5 KO) koji je također boksao na priredbi u Pragu. Predzadnji put kad sam bio tamo sparirao sam s Dominicom Boeselom (23-0, 8 KO) za njegovu  borbu za WBO interkontinentalni naslov u poluteškoj kategoriji i bili su oduševljeni sa mnom""Ponudili su mi da nakon što potpišem ugovor dođem živjeti u Njemačku, a da se kući vraćam na tjedan-dva poslije borbe, no za sada se ne namjeravam seliti u Magdeburg. Bolje mi je otići na 20 dana tamo na sparinge, ali to ćemo vidjeti. Za sada ne planiram ići gore živjeti."


- Kada bi trebao imati sljedeći borbu?


"Trebao bih boksati 22. travnja u Erfurtu na priredbi na kojoj se bore Arthur Abraham i Robin Krasniqi. Još jedna velika priredba i prilika da se pokažem kako gledateljima u dvorani tako i televizijskim gledateljima."

- U amaterskoj konkurenciji bio si peterostruki prvak Hrvatske i borio si se u teškoj, odnosno kategoriji do 91 kilograma. U profesionalcima se boriš u poluteškoj kategoriji do 79 kilograma. Kako skidaš kilograme i održavaš kilažu i je li plan boriti se u poluteškoj cijelu profi karijeru?


"Ja uvijek pazim na prehranu. Ne samo uoči borbe, već tijekom cijele godine. Posljednje tri-četiri godine kondicijske treninge radim sa Zelgom Galešićem. 
Zelg se jako kuži u cijeli taj sistem skidanja kilograma. Ja uoči borbe skidam 6-7 kilograma. Nemam nikakvih problema s time i da tih 6-7 kilograma skinem kroz 2-3 dana i uz adekvatnu suplementaciju i uz adekvatnu hranu vratim skoro sve nazad nakon vaganja. Ja inače imam oko 87 kilograma, a kruzeraši poput Oleksandra Usyka i Marca Hucka su stokilaši i ja sa svojih 87 mislim da nemam što tražiti u cruiserweightu. Čak i poluteškaši poput Kovaleva i Beterbieva su navodno na 92 kilograma.


- Spomenuo si Sergeja Kovaleva i Artura Beterbieva. Tko je po tebi dobio meč Kovalev-Ward i tko su po tebi trenutno najbolji boksači u poluteškoj kategoriji?


"Po meni Kovalev je dobio Warda. Ako dođe do revanša prednost bih možda dao čak Wardu. Nijanse odlučuju i pitanje je kako će Kovalev mentalno ući u revanš, hoće li ući prenabrijan i početi griješiti. Na bodove će mu biti jako teško doći do pobjede. Od ostalih poluteškaša izdvojio bih Beterbieva, Oleksandr Gvozdyk se diže, tu je par Kubanaca, kao i Amerikanac Joe Smith. Iako nije svjetska klasa čovjek može udariti i hoće se potući što je pokazao protiv Bernarda Hopkinsa i Andrzeja Fonfare. "

- U profi boksu si debitirao u rujnu 2016. u Sloveniji, a u svijet profesionalnog boksa uveo te bivši IBF-ov prvak Dejan Zavec koji te i preporučio SES Boxingu.

"Dejan Zavec me preusmjerio njima. I na početku me slao tamo i prije nego me uzeo pod svoje. Bez njega to ne bi bilo moguće. On je super čovjek. Fer i korektan. Bit ću mu zahvalan cijelog života."


- Mnogi amaterski boksači koji su prešli u profesionalce prije nego su uspjeli doći na Olimpijske igre izrazili su žal zbog toga. Jesi li ti odustao od 'olimpijskog sna' ili bi s obzirom na promjenu pravila razmislio o pokušaju da se 2020. natječeš u Tokiju?

"Tokio je daleko. Trenutno sam u potpunosti posvećen profesionalnoj karijeri, ali nikad se ne zna. Bio sam na korak do Rija. Za sada se držim profesionalaca, ali ako se ukaže prilika mislim da bih je zgrabio."

- Tko bi se po tvom mišljenju od hrvatskih boksača mogao prebaciti u profesionalne vode s najvećim uspjehom?


"Ako izuzmemo Hrgovića i Sepa, po meni najveći je talent Marko Zeljko. Sad, o njemu ovisi koliko će on ozbiljno to shvatiti, ali on je boksač po mom ukusu i po meni najtalentiraniji. Damir Plantić je stvarno dobar. Iako on već ima godina i ne znam koliko on to želi. Znao sam da je dobar i prije, ali kad sam bio na sparingu s njim zaista sam se uvjerio u to."


- Za uspjeh u boksu biti dobar nije ni blizu dovoljno. Što bi još trebao imati boksač kako bi ostvario karijeru?


"Biti dobar nije dovoljno. Naporni rad pobjeđuje talent, a talent s punim radom je najjači. Danas amaterski boksači imaju priliku zaraditi neki novac kroz WSB i regionalna natjecanja. Ja kad sam krenuo u seniore nije bilo zarade, a ne možeš živjeti od zraka. Mora biti strpljiv i uporan. Ja sam bio strpljiv i uporan i to se isplatilo.

Foto: Martina Houdek


2702
Kategorije: Boks, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Zelg Galešić, Marko Čalić
Najpopularnije
Najnovije