Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 25.12.2015


Intervju Marin Čarapina: Ja živim Muay Thai.To je stil života i to se ne može opisati

Prvak Hrvatske u tajlandskom boksu Marin Čarapina spreman je za novi iskorak u karijeri.

25-godišnji Mostarac nedavno je u Trstu zadivio gledatelje, a sprema se za nove izazove koji će ga odvesti izvan granica regije.

- Nedavno ste nastupili na priredbi u Trstu s nizom poznatih boraca uključujući Bora Bratovža i Mirana Fabjana.  Borili ste se u meču protiv  Maldina Hamzaija i slavili prekidom. Kako vidite tu borbu?


“Najprije moram reći da jedan period nisam kvalitetno trenirao i radio borbe radi ozljede koju sam  imao, a za protivnika moram priznati da je bio u odličnoj formi i fizički dosta nadmoćniji od mene,  ali nakon nekoliko izmjena u 4. rundi moj lakat je presudio meč. Dosta sam vježbao ove tehnike sa svojim trenerima Emilom Zorajem i Mirom Velagićem i to mi je puno pomoglo u borbi.”


- U kutu Vam je bio Emil Zoraj. Kakav je odnos s proslavljenim hrvatskim borcem?


“Što se tiče borbe u Trstu najprije se moram zahvaliti Emilu koji mi je dogovorio taj meč i bio sa mnom u kutu. Također, moram dodati da mi je velika čast surađivati s Emilom jer mi je dosta pomogao. Iskusan je i uvijek nađe rješenje u svakome problemu u borbi. Pored toga što je on veliki i proslavljeni borac, također  to je jedan veliki čovjek i sportaš, uvijek spreman pomoći u treningu i van treninga. Mogu mu se samo zahvaliti za sve što je učinio za mene.”
Foto: Muruelle Oldenburger


- Koji je sljedeći korak u Vašoj karijeri? Navodno bi trebali ići u Nizozemsku kod Andrea Mannaarta, koji je vodio borce do osvajanja K-1 Grand Prixa i K-1 MAX-a, u Mejiro Gym u kojem je i Zoraj trenirao. Možete li nam reći nešto konkretnije?


“Sve to moram još u detalje viditi s Emilom jer imam također mnogo privatnih obveza tako da još o tome ne znam mnogo, a uskoro imamo prvenstvo Hrvatske u Muay Thaiju, te pripreme repke koje bi se trebale održati u Novom Vinodolskom, gdje smo se za prošlu sezonu spremali s našim proslavljenim borcem i izbornikom  repke  Croatian Tigerom Brankom Cikatićem koji nam je mnogo pomogao,  te prenio mnogo znanja i iskustva o Muay Thaiju  kao i proslavljeni trener  Thom Harinck.”


- Zanima li vas Muay Thai samo kao borilačka vještina ili ste zainteresirani i za kulturni i duhovni aspekt tajlandskog boksa? 


“Što se tiče Muay Thaija kao vještine ja to živim to se ne može  opisati, to vam je kao stil života.”


-  Potpisali ste i ugovor s World Muay Thai Councilom (WMC). Postojala je opcija odlaska na Tajland. Što se dogodilo s tim? 


"Što se tiče tog ugovora uvjeti nisu bili baš najbolji za mene tako da smo poništili ugovor.”


- S obzirom da je u Europi dosta teško pronaći mečeve, planirate li se boriti i u kick boksu ili samo u Muay Thaiju? 


“Što se mečeva tiče, sve prepuštam Emilu, što on odluči neka bude tako. Moje je da treniram jako i da dajem sve od sebe kako na treningu tako i u borbi.”

- Koja vam je najdraža tehnika? 


"Sve tehnike su mi drage, a najdraže su mi klinč i laktovi. To volim najviše.”


-Tko Vam je borilački uzor? 


"Imam mnogo uzora u borilačkom svijetu, ali posebno su mi dragi tajlanđani Buakaw  i Yodsanklai Fairtex. Što se tiče domaćih uzora Emil mi je veliki uzor jer nekada kada padnem i nemam motivacije on me  jako motivira i kaže idemo to završiti.”


- Kako ste počeli trenirati tajlandski boks?  


"Tajlandski boks (Muay Thai) počeo sam trenirati sasvim slučajno. Inače sam bio zaljubljenik u borilačke vještine i kao klinac. Pronalazio sam se još dok nisam upoznao gospodina Miru Velagića,  licenciranog trenera Muay Thaija koji je trenirao na Tajlandu  koji me  primio u svoju dvoranu i tu su krenuli moji treninzi prije otprilike 11 i pol godina.”

- Gdje trenutno trenirate i tko su članovi vašeg tima? 


"Trenutno treniram u MTC Hunter u Mostaru kod Mire Velagića  i povremeno odem u Zagreb kod Emila na treninge. Članovi moga tima su Armin Maksumić, Jure Jurić , Marin Puljić, Petar Dreznjak , Filip Zovko  i Marino Krstanović  kao i drugi sparing partneri  koji su tu uvijek i rado izađu u susret.”
Foto: Ivana Kaurloto


1714
Kategorije: Kick & Thai Boxing, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Emil Zoraj, Marin Čarapina
Najpopularnije
Najnovije