Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 15.01.2016


Intervju Marijo Šivolija: Naš mentalitet ne podnosi uspjeh što je nažalost već poznata izlizana priča

Marijo Šivolija-Jelica broji sitno uoči najveće borbe svog boksača Marka de Morija.

'The Dominator' se u subotu 16. siječnja u O2 Areni u Londonu bori protiv Davida Hayea. Bivši svjetski prvak u lakoteškoj i teškoj kategoriji vraća se nakon duge stanke i za povratnički meč odabrao je hrvatskog Australca. U tjednu borbe Šivolija i de Mori mogli su osjetiti veličinu borbe. Našli su se i na crvenom tepihu na londonskoj premijeri posljednjeg filma o Rockyju Balboi 'Creed' u društvu Sylvestera Stallonea i Tonyja Bellewa koji je također glumio u novom uspješnom nastavku. Hrvatski olimpijac govori i o odlasku s mjesta izbornika boksačke reprezentacije, žalom za neodlaskom u profesionalce, Olimpijskim igrama  i izgledima hrvatskih boksača u profesionalnoj konkurenciji.

- U Londonu si s Markom de Morijem. Kako provodite dane uoči borbe i osjeća li se napetost?


"Došli smo 2. siječnja u London, dva tjedna prije meča i uz obveze prema medijima i promociji meča, završili smo finalni dio priprema, te se pomalo osjeća veličina same priredbe i šanse za Marka u slučaju pobjede, čime bi zasigurno dobio priliku za borbu za naslov svjetskog prvaka."


"Trenažni dio smo radili u Peackok dvorani koja ima tradiciju već dugih 40 godina i proizvela je niz prvaka, čak Floyd Mayweather trenira tamo kada je u Londonu. Zadovoljni smo osiguranim uvjetima prilikom boravka."


- Kako vidiš dvoboj de Morija i Davida Hayea?


"Haye je daleko iskusniji boksač od Marka. Uz velike amaterske medalje i osvojene naslove u prošlosti ipak ima stanku od tri i pol godine, te bi mogao biti nervozniji u samome startu meča. Ostaje niz upitnika zašto uopće povratak i je li prisutna glad za uspjehom koju inače boksač ima. Mark jest 'underdog' kako se kaže, ali upravo tu leži opasnost jer mi nemamo puno za izgubiti, dok Haye itekako ima. Vjerujem da meč neće ići do sudačke odluke i da možemo očekivati dobre izmjene i kraj na svima priželjkivan način tj. nokautom. Naravno u našu korist. Vjerujem da to možemo izvesti."


- Mark za sebe govori da je u principu samouk boksač i da nikada nije previše vremena proveo s bilo kojim trenerom. Kako je došlo do vaše suradnje i na čemu ste najviše radili?

"Mark jest samouk i tu sam obavio najveći dio posla jer je upravo u tehničkom dijelu bilo jako puno prostora za napredak. Mark upija jako brzo i usvojio je elemente boksa koji su mu krucijalno falili. Naš odnos se razvio preko zajednicčkog prijatelja i nakon što smo kliknuli počela je sve ozbiljnija suradnja. Najviše smo radili na poboljšanju izvedbe samih udaraca i rad nogu. Boksački rad nogu, povezivanja udaraca, poboljšanja ritma u koraku i bacanju udaraca, niz drugih specifičnih vježbi koje Mark nikada nije niti vidio."

Nedavno te na mjestu izbornika hrvatske boksačke reprezentacije zamijenio Leonard Pijetraj. Zbog čega je došlo do odlaska i kako ste zadovoljni učinjenim za vrijeme dok si bio izbornik?


"Moj odlazak je bio nažalost nešto što nisam istinski želio jer sam još mogao dati sebe hrvatskom boksu. Međutim, nakon silnih uspjeha rađala se istovremeno grupacija ljubomornih ljudi koji su na razne načine opstruirali rad, a raditi u takvoj energiji jednostavno nije bilo smisla. Kada kažem uspjesi, nije bilo natjecanja s kojeg se se nismo vratili s medaljama. I to s najvećih natjecanja. Ali naš mentalitet ne podnosi uspjeh što je nažalost već poznata izlizana priča."


"Ne bih uopće iznosio prljavi veš, već bih  zaželio uspjeh novom izborniku i uspjeh našim boksačima na predstojećim ispitima."


- Dva puta si se borio na Olimpijskim igrama. Ove godine isto iskustvo proživjet će Filip Hrgović i Hrvoje Sep. Kako je tebi bilo nastupati na Olimpijskim igrama i koji savjet bi imao za Hrgovića i Sepa?


"Biti na Olimpijskim igrama  i to uspjeti se dva puta izboriti je najbolje moje sportsko iskustvo. Biti dio tog Olimpijskog sela i svih najboljih sportaša svijeta, teško je opisati riječima. Tu leži i opasnost tog osjećaja, mene je baš to koštalo u Ateni kada sam s 23 godine bio preoduševljen spoznajom gdje se nalazim. Peking je bio daleko bolji, samo je falila željena medalja jer još mi je samo ona nedostajala uz srebro sa svjetskog i srebra s europskog prvenstva. Filip i Hrvoje imaju dosta iskustva s velikih mečeva i vjerujem da neće upasti u tu zamku. Naravno, ako im treba pomoć tu sam na dispoziciji u svakom obliku savjeta."

- Njih dvojica nakon Olimpijskih igara  trebali bi prijeći u profesionalce. Ima li
po tvom mišljenju još netko u Hrvatskoj tko bi mogao ostvariti profesionalnu karijeru? Hrvatska trenutno nema profesionalaca koji mogu pobjeđivati na najvišoj razini, dok naše susjedne zemlje ipak imaju vrhunske profesionalce. Primjerice, Slovenija ima Dejana Zaveca, a Crna Gora Dejana Zlatičanina.


"Uz Filipove i Hrvojeve već postignute amaterske rezultate, vjerujem da ih čeka još svjetlija budućnost u profesionalnom boksu gdje će kapitalizirati svoj trud i znoj. Osim njih dvojice Hrvatska ima još potencijalnih profesionalaca nakon amaterske priče - Bebo Filipi, Luka Plantić, Marko Čalić, Marin Mindoljević, još niz boksača. Možemo očekivati svjetlu budućnost kada je hrvatski boks u pitanju.


- Zašto se nakon završetka amaterske karijere nisi odlučio profesionalno baviti boksom?


"Nakon Igara u Pekingu izgubila se motivacija za boksom općenito. Uz svjetsko srebro i europsko srebro još je falila ta olimpijska medalja, međutim, izostala je te je nastala jedna praznina. U tom trenutku nije bilo nikoga da mi predoči mogućnost profesionalnog boksa. WSB je nažalost došao godinu i pol kasnije, a imao sam niz mogućnosti i uloga u daljnjem životu, te sam se odlučio pronaći na drugom polju. Iz današnje perspektive ostaje žal za neodlaskom u profesionalne vode jer vjerujem da uspjeh ne bi izostao."


- Koji su ti najdraži trenuci karijere?


"Najdraži trenuci su svakako osvajanje srebrnih medalja s prvenstva Europe i svijeta, ali nastupi na Olimpijskim igrama  u Ateni i Pekingu su nešto posebno. Još bih spomenuo trenutak kad sam se drugi put kvalificirao na OI u Pekingu u Chicagu na svjetskom prvenstvu i to pobjedivši Irca Kennetha Egana u osmini finala, a on je na istim Olimpijskim igrama u Pekingu uzeo srebro. Taj osjećaj da si opet na Olimpijskim igrama je jednostavno poseban."

- Kakvi su ti planovi za budućnost?


"Nedavno sam postao otac predivne djevojčice Cvite i ta uloga je za sada jedina bitna u mome životu, uloga koja je promijenila poglede na niz stvari. Svakako ostajem raditi u boksu, tu sam još na dispoziciji našem savezu kao i klubovima, boksačima i u začetnoj je ideji jedan profesionalni kamp kao i organizacija koja će ponuditi određene uvjete našim boksačima nakon amaterske karijere, te omogućiti pravilan razvoj prema potencijalnim naslovima."
Foto: Facebook


1331
Kategorije: Boks, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Marijo Šivolija, Mark De Mori
Najpopularnije
Najnovije