Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 22.04.2016


Intervju Leonard Pijetraj: Nadam se da će Kličko poslati Furyja u zaborav

Leonard Pijetraj vratio se iz Turske s boksačkih kvalifikacija za Olimpijske igre.

Nakon Samsuna, hrvatski putnici za Rio i dalje su Hrvoje Sep i Filip Hrgović, a ostali će imati još dvije prilike.

Iako nije bilo velikih očekivanja, izbornik reprezentacije nije sretan ostvarenim.

"Nisam zadovoljan. Zna se što je uspjeh, jedini uspjeh je da se netko kvalificirao. No, mi smo došli s mladom i neiskusnom reprezentacijom i ovo je bila nemoguća misija. Svi su u Tursku došli s istom namjerom, izboriti plasman na Olimpijske igre. Slaba nam je utjeha to što drugi imaju bolje uvjete, ulažu više sredstava, to te nitko ne pita. Morate uzeti u obzir i da su se naši boksači borili s protivnicima od kojih skoro nitko nema ispod sto mečeva. Moj Erik ih ima pet, Alen Babić je došao na kvalifikacije s 39, druge reprezentacije ne šalju boksače s toliko borbi ni na kadetska natjecanja. Još jednu stvar moram reći, a to je da je u Samsunu bila najlošija organizacija koju sam ikada vidio. Uvjeti su bili vrlo loši, a uz to i nejednaki za sve. To je zabrinjavajuće za amaterski boks. Zbog toga ćemo poslati prigovor AIBA-i i vjerujem da nećemo biti jedini."

- Ostala su još dva kvalifikacijska turnira. Zna li se tko će od hrvatskih predstavnika ići.


"To smo već odredili. Na prve sljedeće kvalifikacije koje se održavaju za boksače iz AIBA Pro Boxinga i World Series of Boxing ići će Marko Čalić, koji jedini ima uvjete. A potom, sredinom lipnja u Baku na svjetske kvalifikacije ići će Filip Poturović, Stipan Prtenjača, Matej Šimec, Sanjin Pol Vrgoč, Luka Plantić, ako se spremi i Bepo Filipi u teškoj kategoriji. Superteškaša na tom turniru nema jer su oni popunili kvalifikacijsku kvotu.  No, još jednom ponavljam, to su svjetske kvalifikacije i to će biti jako teško. Naši momci imaju jako velikih problema s pronalaskom sparing partnera. Kada dođete na neku višu razinu teško je pronaći nekoga tko će kvalitetno raditi s vama. Da ne govorim o Hrgoviću, već i boksači poput Alena Babića moraju plaćati sparing partnere. Čak i prvaci Hrvatske teško pronalaze trening partnere, a to otežava razvoj."

- Kakvi su planovi za Filipa Hrgovića i Hrvoja Sepa. Odlučili ste propustiti Beogradskog pobjednika. U svibnju je Arena Cup u Puli, planirate li tamo boksati?

"Hrgović i Sep će sada uzeti odmor. Negdje otprilike 10. svibnja ćemo početi ponovno s radom. Bitno je da se odmore i zbog toga ne možemo raditi Arena Cup. Boks nije kao tenis, pa ako dođete nespremni samo ste izgubili meč. Uđeš u meč nespreman, dobiješ neki nokaut, zaradiš suspenziju i propustiš Olimpijske igre. Ne možemo tako raditi, to je preriskantno. Da je termin početkom srpnja kada njih dvojica počinju sparirati to bi svakako dobro došlo."

"Pripreme nećemo odraditi u Hrvatskoj. Dobili smo pozive za neke profesionalne kampove u inozemstvu. Zvali su nas neki dosta poznati profesionalci, tako da ćemo morati ići van. Teško je preko ljeta i dovesti bilo koga, ljudi ne treniraju i to je uvijek isti problem ljeti."

- Sep je bio u pregovorima za nastup u AIBA Pro Boxingu. Na kraju neće biti vremena za odraditi borbu prije Rija?

"AIBA Pro koncept se mijenja i oni žele u biti prijeći na potpuno profesionalni model. Ne namjeravaju organizirati svoje priredbe već žele plasirati svoje boksače na profi priredbe velikih promotora poput Golden Boya. Oni su zainteresirani i za Hrgovića i za Sepa, ali način na koji oni to planiraju za nas je prihvatljiv tek na jesen, ne prije Olimpijskih igara. Oni su ove godine organizirali samo jednu priredbu u Uzbekistanu. To je bila mala priredba, a takve stvari nisu u interesu ni nama ni njima."

"A što se tiče turnira u Beogradu, zbog nedostatka financija svatko je sebi morao platiti put, tako da nismo ni sazivali reprezentaciju. Savez je sam dao boksačima i njihovim klubovima da odluče i jednostavno smo ga odlučili preskočiti."

- Kako komentirate novog prvaka svijeta u teškoj kategoriji? Anthony Joshua dominantno je uzeo IBF-ov pojas Charlesu Martinu. I kako vidite revanš između Tysona Furyja i Vladimira  Klička.


"Joshua je zasluženo prvak. Martin je solidan boksač, ali se uplašio i potpuno krivo taktički odradio borbu. Joshua je bio pun samopouzdanja, dok je Martin vrijedio kao svjetski prvak upravo onoliko dugo koliko je držao pojas. Vidjet ćemo što slijedi. David Haye bio bi mu dostojan protivnik. A što se tiče Furyja, mislim da će ga Kličko pobijediti i poslati u zaborav skupa s glupostima koje cijelo vrijeme priča. Uz to, nakon meča Wilder-Povetkin postat će puno jasnija slika u teškoj kategoriji. Ali, moramo primjetiti da se engleski boks ponovno digao na najvišu razinu, kako profesionalni, tako i amaterski."
Foto: AIBA


1370
Kategorije: Boks, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Wladimir Klitshcko, Tyson Fury, Hrvatski boksački savez, Leonard Pijetraj
Najpopularnije
Najnovije