Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 02.08.2016


Intervju Hrvoje Sep: Htio sam biti borac bez obzira na sport

Dan prije odlaska na Olimpijske igre u Rio de Janeiro Hrvoje Sep podijelio je svoja razmišljanja o najvažnijoj godini u karijeri.

Osim nastupa na vrlo jakom olimpijskom turniru, po povratku iz Brazila 30-godišnjeg poluteškaša čekaju odluke koje će odrediti njegov životni put. 

- Pred tobom je najvažniji turnir karijere. Hrgović u superteškoj će imati težak posao gotovo od starta, ali konkurencija u tvojoj, poluteškoj kategoriji je strašna. U lovu na zlato bit će prvi profesionalni prvak svijeta na Olimpijskim igrama, bivši WBO šampion iz Kameruna Hassan N'Dam, trostruki svjetski prvak Kubanac Julio Cesar La Cruz, Talijan Valentino Manfredonia, Kolumbijac  Juan Carlos Carrillo koji je na kvalifikacijskom turniru u Venezueli pobijedio N'Dama, te srebrni iz Londona Adilbek Niyazymbetov. Kako vidiš cijeli turnir i svoje izglede?


"Olimpijski turnir vjerojatno nikad nije bio jači, kvaliteta je izraženija zbog većeg broja kvalifikacijskih turnira,  ali s manjim brojem plasiranih boksača po turniru. Na turnir uvijek putujem s puno samopouzdanja. Na posljednjem Europskom i Svjetskom prvenstvu sam osvojio 3. i 5. mjesto izgubivši oba puta od prvaka, tako da smatram da pripadam u sam vrh svoje kategorije."Foto: Sky Sports

- Kako vidiš supertešku kategoriju. Uz tvog kolegu iz Leonarda, tu su Tony Yoka koji izgleda fantastično, Britanac Joseph Joyce, europski i dvostruki svjetski prvak Majidov i brončani iz Londona Ivan Dychko? Pobjednik iz 2012. Anthony Joshua u međuvremenu je postao velika zvijezda. Misliš li da bi netko od spomenutih mogao poći njegovim stopama?


"U superteškoj kategoriji imamo još i vrlo nezgodnog Kubanca Leniera, te Rumunja Nistora. Uz Tonyja Yoku, Filip Hrgović svakako ima najviše sličnosti s Joshuom i uz to dovoljno je mlad i atraktivan da postane velika zvijezda."


- Kako su protekle pripreme?  Iako je turnir i susretat ćeš se s borcima različitog profila, jeste li radili na nečemu posebno?


"Pripreme su trajale oko tri mjeseca i prošle su odlično. Koncentrirali smo se najviše na to kako suparnicima ne dopustiti držanje, te iskoristiti svaku sekundu u te tri runde. Tražili smo što više sparing partnera zbog različitih stilova boksa na olimpijskom turniru."Foto: Petar Mauković Facebook- Izjavio si da si prodao automobil kako bi platio sparing partnere. Radio si sa Stjepanom Vugdelijom, Markom Čalićem i neporaženim srpskim profesionalcem Petrom Maukovićem. Kako su izgledali sparinzi i kako to da si sam morao plaćati sparing partnere?


"Oko troškova priprema puno mi je pomogao Zagrebački boksački savez. I Hrvatski olimpijski odbor snosi neke troškove, ali sparing partnere uvijek moram  platiti sam. Osim toga, gotovo svu opremu i dodatke prehrani moram platiti sam, a potom mjesecima čekati refundaciju. Kad sam vidio da će me pripreme koštati više nego sam očekivao, najjednostavnije je bilo prodati svoj automobil. Nisam se smio dovesti u situaciju da mi nešto nedostaje u pripremama. Mauković je vrlo hrabar boksač  koji uvijek izvlači udarac više iz suparnika. Čalić i Vugdelija su iskusni boksači s kojima nikada nije lagano. Više sparinga sam napravio i s našim teškaškim prvakom Alenom Babićem, te s još nekoliko boksača iz Hrvatske, Bosne i Hrcegovine, te Slovenije."

- Dio priprema proveo si s Filipom Hrgovićem i Leonardom Pijetrajem  u kampu Vladimira Klička koji se spremao za revanš s Tysonom Furyjem. Na čemu si radio u Austriji?


"Na pripremama u Austriji jutarnje sam treninge koristio za trčanje u planinama. Popodnevne treninge sam koristio za taktičke pripreme s trenerom Leonardom Pijetrajem, a sparirao sam i s Babićem."


- Pitanje dopinga stalno visi nad borilačkim sportovima. Došao si u boks iz MMA-a, gdje je korištenja steroida i ostalih danas nedozvoljenih sredstava bilo sastavni dio od rođenja sporta. Kako bi gledao omjer i stav prema prema dopingu u boksu i MMA-u?


"Bez obzira o kojem sportu se radi, smatram da sportaši koji koriste doping trebaju biti puno strože kažnjavani i novčano i kazneno. Ako je netko posvetio svoj život sportu i bude poražen jer mu je suparnik koristio doping, nedopustivo je da se taj izvuče samo s polugodišnjom suspenzijom ili sličnim kaznama. MMA je vrlo mlad sport pa su sportaši iskorištavali situaciju i nepostojanje dopinške kontrole. Mislim da su u boksu puno veće novčane kazne za korištenje dopinga."


- Koliko je dopinga u amaterskom boksu i misliš li da bi to mogao biti problem na Olimpijskim igrama?


" Osobno se ne sjećam situacije povezane s dopingom u olimpijskom boksu. Testiranja se obavljaju jako često i nisam zabrinut za eventualne probleme s dopingom u boksu."

- Kako ti brineš o svome tijelu i kakav bi savjet dao mladim borcima u vezi prehrane i suplementacije?


"Moja pravila su dosta svježeg zraka i sunca, čista voda i pravilna prehrana, te dobar i kvalitetan san i odmor. Osobno nisam ljubitelj velikog broja suplemenata zbog kemijskih sastojaka tih pripravaka. Svakako preporučujem što više prirodnog  voća i povrća, te prirodno uzgojenog mesa i žitarica."


- Poznato je da imaš i veliko teorijsko znanje, ne samo o boksu, već i ostalim borilačkim sportovima. Kako i kada si počeo trenirati MMA i kick boks i zašto si se odlučio posvetiti boksu?


"Kao mladi zaljubljenik u borilačke sportove, koji nije imao priliku odmah početi trenirati, gutao sam sve informacije do kojih sam mogao doći o borilačkom sportu. Htio sam biti borac bez obzira na sport i prvi klub u koji sam došao je bio Champion Gym kod Damira Hubera u Osijeku, gdje se treniralo kick-boxing, MMA i jiu jitsu. Odmah sam počeo trenirati sva tri sporta. Nakon nekog vremena najviše mi se svidjela boksačka borba i u tome sam i bio najbolji tako da je taj prijelaz bio prirodan.

- Znači li to da posjeduješ i vještine u parteru?


"Više od dvije godine sam trenirao jiu jitsu, tako da sam imao određene vještine, ali kao i svaka druga vještina i to zahtijeva vježbu. Posljednjih 10 godina bavim se isključivo boksom, tako da sam zapostavio sve ono što sam nekada trenirao."


- Kakvi su planovi odmah po povratku iz Rija?


"Uoči meča uopće ne razmišljam o tome što ću raditi poslije. Ljudi koji su mi bliski znaju da ne pravim planove dok ne obavim posao koji je trenutačno ispred mene."

-  A na malo duži rok... je li izvjestan odlazak u profesionalce ili ćeš tražiti profesionalno-amatersku kombinaciju kroz AIBA Pro Boxing. Također, ostajete li u tandemu Leonard Pijetraj, Filip Hrgović i ti ili postoje planovi da vam se putevi raziđu?


"Apsolutno je sigurno da ću biti profesionalni boksač. Za koju federaciju i s kojim promotorom i hoću li zadržati olimpijski status, o tome ću znati više kada dođe vrijeme. Boks je individualni sport, pa će svaki boksač prihvatiti ponudu koja u određenom trenutku bude najbolja za njega. Sigurno je da će moji treneri Dalibor Čibarić i Leonard Pijetraj biti uz mene."Foto: AIBA


2236
Kategorije: Boks, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Hrvoje Sep
Najpopularnije
Najnovije