Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 22.06.2016


Intervju Dejan Zlatičanin: Ja sam prvak iz naroda

Dejan Zlatičanin početkom lipnja otputovao je u Sjedinjene Američke Države sa snom.

Nakon godina bespoštednog rada i prethodno osvarenih velikih pobjeda protiv Petra Petrova, Rickyja Burnsa i Ivana Redkacha, kući se vratio kao prvi boksački prvak svijeta iz Crne Gore.  'Dinamita' je sukladno svom nadimku pomeo i prekidom u trećoj rundi pobijedio Bolivijca Franklina Mamanija u meču za upražnjeni WBC-ov naslov svjetskog prvaka u lakoj kategoriji. 

To mu je bila 22 pobjeda u isto toliko borbi u profesionalnoj karijeri i 15 nokaut. 32-godišnjem nokauteru do borbe za pojas promijenjena su dva protivnika. Prvo se prvak Jorge Linares ozlijedio, a potom i zamjena Talijan Emiliano Marsili javio je da se razbolio desetak dana prije same borbe. 


I nakon osvajanja naslova nastavljaju se poznate boksačke igrice. Tako se 'prvak u mirovanju' Linares radije  odlučio boriti s WBA prvakom Anthonyjem Crollom nego pokušati vratiti WBC-ov pojas. Pobjednik tog meča obvezao se boriti sa Zlatičaninom. Ali, naravno, ako se ne žele boriti za WBC-ov pojas mogu jednostavno odbiti ući u ring s Crnogorcem. 


Zlatičanin i njegov trener, inače hrvatski državljanin, Slobodan Anđelić koji je ostavio duboki trag u Boksačkom klubu Rijeka, imaju samo jedan plan - a to je naprijed.


- Proteklog vikenda postali ste prvi boksački prvak svijeta iz Crne Gore. Prošlo je desetak dana nakon osvajanja WBC-ovog pojasa, kako sa gledate na ovaj uspjeh? 


"Da, 11. lipnja  sam ispisao povijest zlatnim slovima u profesionalnom boksu. Crnu Goru sam popeo na krov svijeta gdje i pripada. Ovaj uspjeh me čini ponosnim kao i moj narod koji se ponosi sa mnom."


- Kako bi opisali tijek samog meča. I prije nego ste završili Mamanija, bio je u nokdaunu, ali sudac u toj situaciji nije odlučio brojati? 


"Borba s Mamanijem išla je baš onako kako sam zamišljao. Gledao sam par njegovih borbi i vidio da se voli boriti na sredini ringa ili kako kažu kost u kost i znao sam da će mu tu biti kraj. Poznato je da američki suci ne prekidaju lako borbu."


- Je li promjena protivnika samo tjedan dana prije borbe utjecala na Vas i jeste li se pribojavali nakon Marsilijevog otkaza da možda ne dođe do otkazivanja meča za naslov? Kako ste se psihički nosili sa cijelom situacijom? 


"Nakon otkazivanja borbe s Marsilijem sam bio jako zamišljen - je li moguće da se to meni događa?  Je li moguće da jedan Linares izbjegava, pa sad i ovaj itd. Ali, uspio sam ostati smiren pored svega i želio sam samo ući u ring i nekoga povrijediti i da uzmem svoj san - titulu šampiona svijeta u WBC verziji."


- Cijeli put do ostvarivanja ove borbe bio je izrazito napet. Status borbe za naslov nekoliko puta se mijenjao - od borbe za privremenog pa do punopravnog prvaka. Možete li nam objasniti politiku boksa iza ovoga? Je li Golden Boy Oscara De La Hoye, koji je promotor Jorgea Linaresa pokušavao zadržati svog boksača na poziciji prvaka bez borbe s Vama i je li Vam to što ste pod ugovorom s najjačim čovjekom u svijetu boksa Alom Haymonom i promotorom Louom DiBellom pomoglo da Vas ne izguraju iz zaslužene borbe za titulu? 


"Da, Golden Boy je tražio pored svega toga što su da kažem mutili, da Linares ostane šampion, a da se ne bori protiv mene. Naravno, to nije moglo tako i ja imam jak tim koji stoji iza mene, a to su Al Haymon i Lou DiBella i samim tim WBC koji ne dozvoljava takve igre. To je još jedan pokazatelj zašto je WBC najcjenjenija verzija. To me čini jos sretnijim što sam prvak u najprestižnijoj verziji."


- Bivši WBC-ov prvak Jorge Linares, kojemu je federacija oduzela pojas dobio je status 'prvaka u mirovanju' i po povratku u ring trebao bi se boriti s Vama, ako želi pojas. No,  prvo planira meč s WBA prvakom Anthonyjem Crollom u rujnu, radije nego borbu s Vama da vrati naslov. 


"Linares ima ponudu, ako bude želio vratiti  pojas prvaka mora se boriti protiv mene. Pravila su jasna, samo treba ući u ring i boriti se protiv mene, a ja bih mu rekao: Bolje nek' skupi hrabrost da se bori sa mnom nego da izigrava manekena na društvenim mrezama."

- Kako su vaši sunarodnjaci reagirali na osvajanje WBC-ovog pojasa, a kako mediji? Čitao sam da crnogorska nacionalna televizija nije prenosila borbu, ali zato ste imali nepodijeljenu podršku cijele borilačke zajednice u regiji. 


"Nacionalna televizija nije imala sluha da to proprati kako dolikuje. Bože moj, nisam imao podršku državnih institucija ni prije osvajanja titule, tako da me to previše i ne čudi, ali ja sam prvak iz naroda i oni mi daju moralnu podršku što mi je od velikog značaja."
- Koji su sljedeći koraci?


"Moji sljedeći koraci su obrana titule koja bi bila krajem godine, a ponudu imaju pobjednik meča Linares vs. Crolla. Ako ne budu željeli onda bih branio pojas s nekim s WBC-ove top ten ljestvice. "

- U Americi ste trenirali i s Freddiejem Roachom, ali vaš glavni trener je Slobodan Anđelić. Hoće li stručni tim ostati isti ili planirate neke promjene i kako opisujete suradnju s Anđelićem? 


"Bilo je u planu da radimo s Freddiejem Roachom, no međutim, ipak smo se odlučili za suradnju s  manje poznatim trenerom Joseom  Benavidezom i imao sam dobro iskustvo kad je u pitanju rad s njim. A Anđelić je u dogovorima s Benavidezom napravio program rada i ispostavilo se da je suradnja efikasna, jer ipak Anđelić je temelj svega što sam postigao. Bukvalno me podigao iz pepela."

- Izjavili ste nakon pobjede nad Mamanijem da bilo koji borac koji se upusti s Vama u blisku borbu jednostavno mora biti nokautiran. Vaš stil borbe Vam je donio puno fanova. Planirate li i dalje boksati po svom i za užitak fanova ili će briga za čuvanjem pojasa prvaka donijeti i neke taktičke promjene? 


"Ja se ne znam boriti drugačije. To je moj stil borbe, da se borim izbliza i za svakog sam velika opasnost. Ne bih ništa tu mijenjao, ali bih trebao još raditi na obrani s više eskivaža i time bih bio dugo vremena nezaustavljiv."

- Kako održavate kilažu? Planirate li se duže vremena boriti na 61 kilogram ili je u planu podizanje kategorije? 


"Kilaža mi nije problem. Možda je upravo to i recept moje snage u odnosu na druge boksače u lakoj kategoriji. Želim ostati u lakoj i tu napraviti veliko ime u boksu i trenutno ne razmišljam o prelasku u težu kategoriju. Možda za neko vrijeme ili ako dobijem ponudu za borbu s nekom boksačkom zvijezdom. Sve u svoje vrijeme."


- Koje su vam želje za nastavak karijere?


"Želje su jasne. Želim što duže ostati WBC-ov šampion !!!"


Foto: Showtime Boxing

5035
Kategorije: Boks, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Dejan Zlatičanin
Najpopularnije
Najnovije