Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 17.02.2016


Intervju Bono Bošnjak: Danas svi radimo za dobrobit hrvatskog boksa

Hrvatski boksački savez otvorio je sezonu Premier lige, momčadskog natjecanja u kojem nastupaju tim Zagreba, Dalmacije, Slavonije i Istarsko-Primorsko-Goranski tim.

"Stvarno su bili odlični mečevi. I borci su bili vrlo raspoloženi. I oni koji se nikada ne tuku došli su se potući. Imali smo lijep televizijski prijenos i vrhunske stručne sukomentatore. Ovakve stvari mi govore da se ne moram bojati za budućnost hrvatskog boksa. Počeli smo u kontinuitetu održavati velika natjecanja, a sljedeći veliki plan je ugostiti seniorsko Europsko prvenstvo 2019. godine. Postoji mogućnost da 2018. održimo Europsko prvenstvo za boksače do 21 godine. Mlade borce koji polako ulaze u seniorsku konkurenciju da ih ne pojedu."


-Kako je došlo do stvaranja Premier Lige i koliko je financijski zahtjevno ovo natjecanje?


"Primijetio sam da našim boksačima nedostaje mečeva i želio sam se vratiti na stari sustav natjecanja po ekipama. S obzirom da niti jedan klub ne može formirati takvu momčad samostalno, opredijelio sam se na četiri regije. Iako su i prije postojali pokušaji s ligama, koji nisu uspjeli, jamčim da ćemo ligu dovesti do kraja. Što se tiče financija, kao glavni koordinator natjecanja mogu vam reći da će sve biti riješeno. Ja, naš tajnik i supervizor Marko Marović,  dr. Zdenko Mitar, AIBA-in liječnik, te olimpijski  sudac Martin Tadić kao i ostatak ekipe iz Hrvatskog boksačkog saveza stojimo iza toga. Hrvatski boksački savez snosit će veliki dio troškova u vidu izdataka za službene osobe, delegate, suce, supervizore  i liječnike.  Svi uključeni vjeruju mi po ovom pitanju i jako su pozitivno gledali na ovaj projekt, a pogotovo nakon našeg iskustva sa Sesvetama u srednjeeuropskoj Boxing One ligi. Svaki meč bit će u televizijskom prijenosu. Razgovaramo i s HRT-om, Novom i RTL-om da i oni preuzmu prijenos Premier Lige. Vode se kvalitetni razgovori i blizu smo potpisu ugovora da se Premier Liga osim na Sportskoj prikazuje i na još nekim televizijama s nacionalnom koncesijom."


"Vidjeli ste koliko je bilo reklama uz ring tijekom prijenosa, nula. Neki će prije izvaditi zub nego dati novac. Ja sa svojim prijateljima i nekim sitnim sponzorima pokrivam veliki dio toga i često dajemo velike pozajmice. Radimo na dovođenju generalnog sponzora saveza, a veliki dio tereta je na izvršnom direktoru reprezentacija Mladenu Mikolčeviću, generalu u miru. Osim sponzora, na njemu je i ustrojstvo svih reprezentacija. S obzirom na njegovo vojničko iskustvo sigurno je da će njegov doprinos biti velik."


"Cilj je podići boks na razinu na kojoj je bio nekada, a najveći nam je interes uboksavanje mladih boksača. Njima fali mečeva, pa kad odu na Europsko ili Svjetsko prvenstvo, nažalost, ne mogu pružiti otpor boksačima koji imaju po tri puta više mečeva od njih."


- Postoji li mogućnost da Hrvatska duže vremena u amaterskom boksu zadrži one najbolje?Primjer toga su vrhunski talijanski boksači Roberto Cammarelle i Clemente Russo. Uz to, dio hrvatskih boksača prisiljen je nastupati i u drugim borilačkim sportovima i time riskiraju suspenziju.


"Mi moramo raditi i tražiti nasljednike Filipa Hrgovića, Hrvoja Sepa i Marka Čalića jer svi će oni otići u profesionalce. Ali, kao što sam rekao, ne bi se trebali bojati za budućnost našeg boksa. Nama je cilj zadržati boksače u amaterskom sportu, ali za to su potrebne financije. Svi smo svjesni kakva je situacija u Hrvatskoj i hrvatskom sportu. Kako bi ih ipak uspjeli što dulje zadržati cilj je podići budžet HBS-a koji smo do sada već povećali za 50 posto u kratkom roku. U skorijoj budućnosti, u sljedeće 2-3 godine, planiramo formirati ekipu s Bugarima, Rumunjima i zemljama iz šire regije koja će se natjecati u World Series of Boxing, o čemu su već postojali pregovori s AIBA-om."
 
"Ono što je cilj na kojem možemo isporučiti rezultate odmah je da omogućimo našim boksačima zaradu kroz natjecanja AIBA Pro Boxing i WSB. Možemo se pohvaliti da smo nekim boksačima otvorili vrata AIBA Pro Boxinga. Marko Čalić je postao hrvatski boksač s najviše nastupa u APB-u i tim borbama je i solidno zaradio, što nam je cilj omogućiti i drugima. Krajem veljače Marin Mindoljević se bori u Uzbekistanu. Trebali su nastupiti i Bojan Mišković i Luka Plantić, ali je to iz određenih razloga stalo. Plantić je ozlijedio lakat u meču Premier Lige i nadamo se da će nastupiti na Prvenstvu Hrvatske. Vidjet ćemo. Za Bojana još čekamo potvrdu. APB-u je najzanimljiviji bio Hrvoje Sep, koji će se vjerojatno i boriti za njih, ali zbog Olimpijskih igara pažljivo se prilazi odabiru mečeva. Zanimljiv im je i Damir Plantić. Sljedeća sezona će biti vrlo uzbudljiva zbog potpisa ugovora između AIBA-e i Ali Sportsa. Alibaba grupacija u vlasništvu je najbogatijeg Kineza Jacka Maa i on je u dobrim odnosima s AIBA-inim predsjednikom dr. Wuom te su prije nekoliko tjedana potpisali pismo namjere. Alibaba je pokrenuo svoju sportsku kompaniju, a boks će im biti jedan od prioriteta. Oni će biti jedni od glavnih sponzora AIBA-e i bit će vrlo zanimljivo gledati sljedeće sezone nakon Olimpijskih igara u Riju, draft WSB-a u koji ulaze nove momčadi, te APB. Zadatak HBS-a je da u ovom periodu plasira što je više moguće naših boksača u ta natjecanja."


"Što se tiče naših boksača u drugim borilačkim sportovima, nama su niz sportaša zbog nastupa u drugim borilačkim sportovima skinuli s Europskih igara. Radimo na tome da mu ukinu suspenziju. Član sam AIBA-ine komisije za mlade i sport i potaknuo sam inicijativu da se taj propis promijeni."

 
- Pred nama je novo prvenstvo Hrvatske koje je bitno i zbog kvalifikacijskih turnira za Olimpijske igre. Hoće li ono biti izborno ili će izbornik odlučivati o kandidatima?


"Prvenstvo Hrvatske ove se godine održava od 25.-28. veljače u novoj dvorani u Lučkom. Prijenos će ponovno biti na Sportskoj televiziji. Naravno da će rezultati s nacionalnog prvenstva biti bitni, ali glavnu riječ dat ćemo izborniku Leonardu Pijetraju da sam donese odluku, jer smatramo da će on najbolje procijeniti."


- Leonard Pijetraj nedavno je na izborničkoj poziciji zamijenio Marija Šivoliju. Koji je bio razlog promjene?


"Šivoliji je istekao ugovor, a Pijetraja su izabrali njegovi rezultati. Ima dvojicu boksača, Hrgovića i Sepa na Olimpijskim igrama. I to je za svaku pohvalu. Uz to, Šivolija je malo otišao i u profi boks što se kosi s AIBA-inim pravilima, spremao je i bio je u kutu Marku de Moriju. Ali, odnosi između nas su ostali vrlo korektni i dalje računamo na njega. Mi ne biramo izbornika, on bira sam sebe. Osoba s najjačim rezultatima po dobnim skupinama vodit će reprezentaciju. Naravno, to ne znači da nećemo ostaviti nekoga ako vidimo da stvarno kvalitetno radi, ali stav je da izbornici biraju sami sebe svojim rezultatima. Pponavljam, to ne znači isključivanje trenera. Svakom treneru je omogućeno da ide sa svojim boksačem kad je to financijski moguće."


- Kakva je situacija sa ženskim boksom?


"Iskreno, situacija nije tako sjajna, ali potajno se nadamo da ćemo uspjeti plasirati jednu boksačicu na Olimpijske igre. Dobro kotiramo u Svjetskoj boksačkoj federaciji i dosta nas se pita za mišljenje. Mi smo jedina država uz Kazahstan kojoj je bilo odobreno polaganje za 1. zvijezdicu AIBA za trenere i polaganje za suce. Također smo i glavni koordinatori Arena Kupa koji u suradnji s Boksačkim klubom Pula organiziramo od 4. do 8. svibnja. Mi smo došli u situaciju da logistiku koju imaju naši boksači trenutno rijetko tko u regiji ima."


- U kakvom stanju je bio Boksački savez kada ste ga preuzeli?


"Ne bih puno pričao o radu mojih prethodnika, ali savez je bio u lošem stanju. Ostvario sam dobru suradnju s Hrvatskim olimpijskim odborom koji se zgražao nad borbama u HBS-u, unutrašnjim borbama i borbi za fotelje. Doveo sam to na jedan nivo tako da su na prošloj skupštini sve odluke donesene jednoglasno. Sve što sam obećao na izbornoj skupštini, da ću savez voditi kao BK Sesvete, to se lagano ostvaruje. Danas svi radimo za dobrobit hrvatskog boksa. Na sljedećoj izbornoj skupštini za godinu i pol dana tko želi biti presjednik i raditi kao ja, bez glasanja mu prepuštam to mjesto jer sam se zaista umorio. Prijeći toliko kilometara na putu, razgovarati s gotovo svim klubivima svakodnevno, potrošio sam se i fizički, psihički i emocionalno, a bome i financijski."
- Ipak, pred Vama su veliki projekti.


"Najveći je svakako projekt Mate Parlov, u kojoj sudjeluje obitelj Mate Parlova. Prema mojoj zamisli postavit ćemo spomenik najboljem hrvatskom sportašu 20. stoljeća Teu u njegovoj Puli. Kip radi akademski kipar Anto Jurkić, koji je dobro poznat u regiji i svijetu. Ujedno, podrška smo i ekipi koja snima dokumentarni film o Parlovu i ideja je da u svibnju, kada na otkrivanje spomenika stižu i Predsjednici Svjetske i Europske boksačke federacije bude i premijera filma."


"Želim još izdvojiti naš trojac za Olimpijske igre, Filipa Hrgovića, Hrvoja Sepa i Izbornika Pijetraja. Njihovi rezultati govore sami za sebe. Imamo vrhunske boksače i vjerujemo da će nakon 28 godina suše, doći Olimpijska boksačka medalja."


1605
Kategorije: Boks, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Hrvatski boksački savez, Bono Bošnjak
Najpopularnije
Najnovije