Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 12.12.2014


Intervju Agron Preteni: Motivira me gostujući teren

Agron Preteni u četvrtak 18. prosinca u Novom Sadu po treći će se put boriti protiv jednog od najboljih europskih boraca Nenada Pagonisa.

Prve dvije borbe održane su u finalima Europskog i Svjetskog amaterskog prvenstva. Ulog u ovom meču je WAKO Pro naslov u kategoriji do 88.6 kilograma. 24-godišnji član splitskog Pit Bulla nije nastupao  od studenog prošle godine kada je došao do finala Legendova turnira. Razgovarali smo s Agronom o povratku u ring, spuštanju kategorije, trećem meču s Pagonisom i vrlo aktivnom mjesecu za njegov klub.


- Već si se dva puta borio s Pagonisom. Kakva su tvoja sjećanja na te mečeve i što će biti drugačije treći put?


"Prvi meč sam izgubio čisto. Na bodove, ali bio je bolji. Druga borba bila je izjednačena, li-la, mogao sam i ja pobijediti. Ne mogu sa sigurnošću reći kako će se treći meč odvijati. Naravno, dat ću sve od sebe. On je jako dobar, iskusan i kvalitetan borac. I vrlo pametan u ringu."


- Imao si dugu pauzu. Nisi nastupao od studenog prošle godine kada si došao do finala Legendova turnira. Hoće li dugo izbivanje utjecati na izvedbu?


"Istina, nisam se borio više od godinu dana, ali mislim da pauza neće imati nekog utjecaja. Imao sam ozljedu šake zbog koje nisam trenirao, tek sam iza ljeta počeo jako raditi. Zadovoljan sam kondicijom i snagom koju posjedujem i imam dovoljno iskustva u amaterskim i profesionalnim mečevima tako da nema problema. Ne znam što me čeka u Novom sadu. Očekujem domaćinsko navijanje, ali ne padam pod utjecaj domaćinske atmosfere. Upravo me to dodatno motivira. Ne volim se boriti protiv slabih protivnika. Volim jake protivnike. To me potiče."


- Trebao si se boriti protiv Luisa Tavaresa u Las Vegasu na priredbi Kickboxing Elite organizacije za IKA pojas po K-1 pravilima, ali ispriječili su se birokratski problemi.


"Trebao sam se boriti s Tavaresom prvo u ožujku, a potom i u lipnju. Prvo nisam mogao dobiti radnu dozvolu, bila je cijela komplikacija oko birokracije, dugo se čeka radna dozvola. Zatim sam ozlijedio šaku, tako da se zbog ozljede borba na kraju nije održala. S Kickboxing Eliteom imam ugovor na tri borbe, tako da kad riješimo radne dozvole ću se boriti za njih u Americi. Čekamo vijesti od njih, možda ćemo početkom sljedeće godine saznati kakvi su im planovi."


- S kim si se spremao za Pagonisa?

"Sparirao sam s Tonijem Milanovićem, Andrijom Lekićem, Dinom Beloševićem, Matiasom Barićem i Tonijem Čatipovićem. Svi se skupa spremamo, Belošević je došao na desetak dana. S njim sam odradio dva sparinga."


- Hoćeš li se i dalje boriti pretežno do 95 kilograma ili planiraš spuštati kilažu za sljedeće mečeve. U tvom meču sa Zhuravlevim vidjelo se kolika je razlika kad se boriš s teškašem koji skida kilograme?


"Mislim se spuštati na 85. Prirodno težim oko 90 kilograma. Kad bih se borio do 95 navukao bih do 91 kile, dok drugi skidaju kilograme. Već neko vrijeme radimo na spuštanju kilaže. I ovaj meč za WAKO Pro naslov je do 88.6 kilograma."

- Tko su po tebi najbolji borci u kategoriji do 95 kilograma u ovom trenutku?


"Naravno Gokhan Saki. Tu je i Tyrone Spong koji je sada ozlijeđen. Artem Vakhitov je dobar, Danyo Ilunga također. Tu je sada i naš Igor Jurković. Čini mi se da mu odgovara ova kategorija."

- Osim tvog meča s Pagonisom, prosinac je vrlo aktivan mjesec za članove Pit Bulla. Dva dana nakon tebe Toni Milanović bori se u brazilu protiv Felipea Michelettija, dok će Luka Tomić i Frane Radnić nastupiti u Ljubuškom.


"Milanović je dobro trenirao. Iako ne znam puno o njegovom protivniku trebao bi biti spreman. Pripremao se zajedno sa mnom. Isto vrijedi i za Franu i Luku. Imaju dobre šanse."

- Klupski ste kolege, pa imaš dobar uvid, kako gledaš na Radnićev prelazak u boksačke vode?

"Svi znamo da Frani zbog šipke u nozi kick boks više nije opcija. Čovjek se voli boriti i odlučio se prebaciti na boks. Ljudi ga gledaju prvenstveno kao kick boksera, ali on ima odlične ruke i osjećaj za borbu. Vrlo inteligentan u ringu. Ima potencijala."


- Kakvi su planovi nakon Pagonisa?

"Nemamo još ništa određeno. Ako osvojim WAKO pojas imat ću obranu naslova sljedeće godine. Ako dođe do toga, borba će se održati na našem terenu. Također, čekamo vijesti iz Kickboxing Elitea u vezi mečeva u Sjedinjenim Američkim Državama."


- U Hrvatskoj borci se međusobno bore na juniorskim natjecanjima, ali kad pređu u profesionalce uglavnom se izbjegavaju mečevi sa sunarodnjacima. Kakav je tvoj stav o tome, jer mislim da su borbe domaćih boraca najzanimljivije publici.


"Dosta je poznato da se u mlađim uzrasnim kategorijama bore i borci iz istog grada bez nekih problema. Ja bih se bez problema borio s našim borcima. Ne bi se trebali izbjegavati. Tako ćemo brže napredovati i međusobno se poboljšavati."


1878
Kategorije: Kick & Thai Boxing, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Agron Preteni
Najpopularnije
Najnovije