Autor: Slavko Preradović
Datum objave: 23.10.2008
Komentari:
Morate se logirati ili registrirati da bi ocijenili ovaj članak
0,00


HRVATSKI JUNIORI U KONKURENCIJI 87 ZEMALJA

I preko 500 svjetskih judaša

Nema bolje najave od samog naslova, hrvatski juniori otputovali su na daleki Thailand gdje će se u Bangkoku od 23.-26.10.2008.g. održavati Svjetsko prvenstvo za juniore i juniorke do 20.god. Boje hrvatske zastave između 87 zemalja sudionica i preko 500 natjecatelja branit će, juniorke: -57kg. Andreja Đaković, -70kg. Marija Ćosić, -78kg. Ivana Maranić (JK Panda Zg.).
junior: -81kg. Luka Leško (JK Dugave Zagreb).

Od strane Hrvatskog judo saveza (HJS) kao službene osobe određeni su Goran Strmotić, trener svih ženskih selekcija hrvatske reprezentacije i Nikola Bućan, izbornik muške juniorske reprezentacije hrvatske. Odlične najave nastupa naših juniora na Svjetskom prvenstvu svakako su niz medalja sa juniorskih „A“ turnira od Portugala, Austrije i Mađarske preko Češke i Turske pa sve do krune sezone Europskog prvenstva u Poljskoj. Iako prvi puta izlaze na svjetsku judo scenu od naših juniora možemo očekivati dobre nastupe i borbe za medalje.

Prema najavama i riječima organizatora ovogodišnje Svjetsko juniorsko prvenstvo dosada je najveće u smislu broja sudionika, natjecatelja i zemalja sudionica: preko 500 judaša iz 87 zemalja okupit će se na Thailandu. Natjecanje će započimati u 10.00h svako jutro u Rajamangala Indoor Stadium. Prvog dana natjecanja (23.10.2008.) nastupiti će natjecatelji u slijedećim kategorijama: -48., -52kg. za juniorke i preko 100kg. za juniore; drugog dana (24.) slijede: -57., -63kg. za juniorke, te -100. i 90kg. za juniore. Treći dan (25.) rezerviran je za kategorije: -70. i -78kg. za juniorke, te -81. i 73kg. za juniore, dok zadnjeg dana nastupaju (26.): juniorke preko 78kg. i juniori -60. i 66kg.

Osim rekordnog broja natjecatelja na Svjetskom juniorskom prvenstvu judo će iskusiti i neka nova pravila. Tijekom prvenstva od 23.-26.10.2008.g., Izvršni odbor Internacionalne judo federacije (IJF) promatrati će rezultate tri nova prijedloga promjena pravila judo natjecanja:
1. korištenje cijelog tatamija tijekom borbe, bez prekida pri izlasku (mate);
2. isključenje mogućnosti postizanja najnižeg judo boda (koka) – 3 boda;
3. smanjivanje vremena dodatne borbe Golden score sa dosadašnjih 5 na 3 minute.
Uz sve to, natjecatelji će se boriti po novim natjecateljskim (KOO) listama. Prema kojima repasažne tj. popravne borbe počinju tek od poraženih u borbama četvrt-finala, a ne kao dosada od svih koji su izgubili od polufinalista.

Prema riječima Predsjednika IJF, gosp. Marius Vizer: „Nema boljeg laboratorija na svijetu od Svjetskog juniorskog prvenstva za testiranje novih pravila“.
Direktor sudačke organizacije IJF, gosp. Barcos objašnjava razloge promjena;
„Sve što želimo je naglasiti duh judo športa“, kaže gosp. Barcos.
Nijedan zaključak neće se donijeti bez saslušanja šire judo obitelji;
„Nakon prvenstva pitat ćemo za mišljenje natjecatelje, trenere, suce i ostale službenike da vidimo jesu li promjene uspješne ili ne i donijet ćemo konačnu odluku prije Siječnja 2009.g.“, objašnjava gosp. Barcos koji između ostalog naglašava i: „Ovo je samo test, želimo povratnu informaciju kako bi mogli donijeti zaključak“.
Gosp. Barcos također nas podsjeća da će suci nastaviti strogo kažnjavanje: primjene nepravilnih gardova (kumikata), pretjerano defanzivo držanje, lažne napade i hvatanje za nogavicu kimona bez napada. „Ovo smo već naglasili tijekom tehničkog kongresa na Olimpijskim igrama i suci će samo nastaviti primjenu pravila“, zaključuje gosp. Barcos.

Nakon niza promjena u judo športu ostaje nam jedino da poželimo puno uspjeha našim juniorima u njihovom nastupu na Svjetskom juniorskom prvenstvu!!
1190
Kategorije: Judo
Nek se čuje i Vaš glas

Morate se logirati ili registrirati da bi mogli napisati komentar
Najpopularnije
Najnovije