Autor: HJS
Datum objave: 23.04.2017


Hrvatske judašice brončane na Europskom prvenstvu

Posljednjeg dana Europskog prvenstva za judaše i judašice u Poljskoj u ekipnom natjecanju hrvatska ženska reprezentacija osvojila je brončanu medalju.

U dvoboju s Rusijom hrvatske judašice slavile su rezultatom 4-1.

Prvo Europskog prvenstvo na kojem je Hrvatska uzela i mušku (Družeta) i žensku (Matić) medalju, zaključeno je nastupom naših judašica u ekipnom natjecanju. I to na kakav način! Brončanom medaljom oko vrata protiv Rusije koja je pala sa 4-1! Ždrijeb nam je na početku donio jaku Njemačku, na koju smo išli oslabljeni za Barbaru Matić (rebro). 

Tena Šikić se dobro borila protiv Nordmeyer, imala i nekoliko prilika za bacanja, ali se Njemica bolje snašla i slavila ipponom pred kraj borbe. Tihea Topolovec je izgubila ipponom od Coban, a Mišković Hasanbegović od Trajdos. Pozitivan je bio pristup i nakon, već odlučenih 3-0, Maje Blagojević protiv Scoccimarro te Maranić protiv Weiss, ali Njemice su bile prejake.

U borbi za broncu imali smo za protivnice ruske judašice koje su u polufinalu bile nadomak pobjede protiv snažne Francuske. Početak nije bio obečavajuć jer je Tena Šikić (do 52 kg) izgubila ipponom nakon samo 10 sekundi od Kuzjucine.

Međutim, sve nakon toga je bilo ništa manje od fenomenalnog. 18-godišnja Tihea Topolovec (do 57 kg) je wazarijem slavila protiv Golomidove, a Hrvatskoj je prednost donijela Marijana Mišković Hasanbegović (do 63 kg) krasnim zahvatom protiv Davidove. Iste one Davidove od koje je Maja Blagojević izgubila u pojedinačnom nastupu na EP-u. 

I onda na scenu stupa Barbara Matić (do 70 kg). Stisnula je zube i uz bolove u rebrima wazarijem svladala Prokopenko! Hrvatsko slavlje je moglo početi, a zaokružila ga je Ivana Šutalo (preko 70 kg) predivnim ipponom protiv Čibisove. Konačnih 4-1 i brončana medalja za Hrvatsku! 

Varšava će posebnim slovima biti upisana u povijest hrvatskog juda. Osim osvojene tri medalje, Barbara Matić je postala druga hrvatska judoka koja ima dvije europske medalje (Goran Žuvela je prvi). Dominik Družeta je na prvom velikom seniorskom natjecanju osvojio medalju i potvrdio kako neosporni talent iz dana u dan sve više pretvara u kvalitetu. 


Trećeg dana Europskog prvenstva za judaše i judašice u Poljskoj u subotu nastupilo je troje hrvatskih predstavnika. Nažalost, upisana su tri poraza te je subota za hrvatski judo u Varšavi brzo završila.

Dan nakon velike dvije medalje na Europskom prvenstvu u Poljskoj nije donio nastavak brončane priče. Najbliže pobjedi bio je Zlatko Kumrić (do 100 kg), koji je bio aktivan protiv Portugalca Fonsece. 

Gubio je Kumrić na wazari, suci su oprostili Portugalcu dvije kazne, a zatim umjesto izjednačujućeg wazarija, Fonseca je iskoristio priliku i poveo sa 2-0. Nakon toga je Splićanin bio još agresivniji, trudio se, ali u subotu nije išlo. Portugalac je otišao dalje, a Zlatko put daljnjih treninga i turnira.

U kategoriji preko 78 kg, Ivana Šutalo je ipponom izgubila od Weiss, u borbi kojom je od početka dominirala Njemica. Povela je wazarijem, Šutalo je dobila i kaznu, a pred kraj borbe je došao i konačni ippon.

Ivana Maranić je bila aktivna protiv Larise Cerić (BIH), pokušala pokretljivošću doći do prilike protiv judašice koja ima europsko srebro u ovoj kategoriji. Međutim, Cerić je iskoristila svoju šansu, uhvatila Maranić u zahvat i ipponom prošla dalje.


Foto: CarlosFerreira/EJF

569
Kategorije: Judo
Tagovi: Hrvatski judo savez
Najpopularnije
Najnovije