Autor: HJS
Datum objave: 03.09.2017


Hrvatska ispala nakon neodlučenog protiv Gruzije

Nastupom mješovite reprezentacije završio je nastup Hrvatske na Svjetskom judo prvenstvu u Budimpešti.

U prvom kolu rezultat je bio 3-3, ali zbog većeg broja bodova prošla je Gruzija.


Na prvom mješovitom natjecanju na velikim seniorskim judo prvenstvima, Hrvatska je bila jedna od 21 prijavljene reprezentacije. Judoke su se borile u po tri muške (do 73 kg, do 90 kg i preko 90 kg) te tri ženske kategorije (do 57 kg, do 70 kg, preko 70 kg). U slučaju izjednačenog rezultata nakon šest borbi odlučujebroj ippona i wazarij, a upravo je to presudilo Hrvatskoj protiv Gruzije. 

Ženske kategorije su odmha nakon ždrijeba ocijenjene kao naša prednost, što se i pokazalo na tatamiju. Tihea Topolovec (do 57 kg) zahvatom je slavila i Hrvatska je povela 1-0. Dominik Sumpor (do 73 kg) odlično je ušao u borbu. Kvalitetnim gardom natjerao protivnika na dvije kazne i činilo se kako Hrvatska ide prema (nedostižnoj) prednosti od 2-0. Međutim, onda je Sumpor promijenio ritam, Gruzijac je iskoristio priliku i 20-tak sekundi prije kraja slavio ipponom. 

Barbara Matić (do 70 kg) je protiv Stam, koja je 2014. prešla iz Nizozemske, uspjela povesti wazarijem, ali je izostalo slavlje ipponom i tu je Gruzija napravila bodovnu prednost jer pobjeda ipponom vrijedi 10, a svaki wazari vrijedi 1 bod u ukupnom zbroju.

Dominik Družeta (do 90 kg) nije uspio iznenaditi Gruzijca, a Ivana Šutalo (preko 70 kg) je natjerala protivnicu na tri kazne te slavlje ipponom. Tako se u finalnu borbu ušlo sa 3-2 za Hrvatsku i 21-20 u bodovima. Na tatami su izašli Marko Kumrić (preko 90 kg) i Okruašvili, a Hrvatskoj je za potpuno izjednačenje trebao minimalan poraz jednim wazarijem. Nažalost, Okruašvili je iskoristio puno veću kilažu i uhvatio Kumrića u zahvat te slavio ipponom za ukupno slavlje Gruzijaca.

- S obzirom da je ovo bilo prvo mješovito natjecanje te da nam muške kategorije ne odgovaraju našim najboljim judašima, bilo je OK. Međutim, cjelokupni nastup u Budimpešti ćemo htjeti zaboraviti jer, kako za mene, tako i ostale, nismo napravili rezultat. Odradili smo odlične pripreme, ali na ovom Svjetskom prvenstvu nije išlo. Sad slijedi odmor, fakultetske obveze i onda pripreme za novu sezonu – sumirala je nakon nastupa Barbara Matić.

Posljednjeg dana individualnih natjecanja na Svjetskom judo prvenstvu u Budimpešti u subotu nastupilo je dvoje hrvatskih judoka, Zlatko Kumrić (do 100 kg) i Ivana Šutalo (preko 78 kg).

Nakon ždrijeba Svjetskog prvenstva u Budimpešti put za veliki rezultat najteže je izgledao u subotnjem programu. Pokazalo se to točnim i na tatamiju jer je Kumrić upisao (očekivanu) pobjedu zahvatom protiv Kenijca Mburua, a zatim išao na prvog nositelja, Nizozemca Korrela. Nakon pet poraza, 23-godišnji Splićanin je vjerovao u pobjedu, ali se Nizozemac još jednom pokazao kao tvrd protivnik koji je iskoristio svoje prilike i s wazarijima prošao dalje.


- Nadao sam se boljem ishodu, ušao sam spreman u borbu, i fizički i psihički, ali danas je on jednostavno bio bolji – rekao je Kumrić nakon poraza te dodao:


- U ekipnom natjecanju možemo dobiti svakoga, ali i ispasti odmah. Kako smo u pojedinačnom svi izgubili sutra se možda više «naljutimo» i imamo sretniji ishod.


Ivana Šutalo je za protivnicu imala treću nositeljicu, Turkinju Sayit, s kojom se dobro nosila, pogotovo u prvom dijelu borbe. Na kraju je Turkinja prošla ipponom (zahvat).


- Zadovoljna sam borbom jer sam se uvjerila da se mogu nositi i boriti s puno jačima i boljima. Sada se okrećemo nedjelji i ekipnom natjecanju. Već smo se dokazali kao ženska ekipa, a sada idemo u mješovitu priču i nadam se barem dobrom plasmanu – rekla je 22-godišnja Dubrovčanka.  
348
Kategorije: Judo
Tagovi: Hrvatski judo savez
Najpopularnije
Najnovije