Autor: HJS
Datum objave: 26.04.2017


Hrvatska domaćin svjetskog juniorskog prvenstva u judu

Nakon sportskih uspjeha na Europskom prvenstvu u Poljskoj, stigla je još jedna velika vijest za hrvatski judo.

Međunarodna judo federacija (IJF) odlučila je kako će domaćin Svjetskog juniorskog prvenstva u listopadu 2017. godine biti Hrvatska. 

Nakon niza sastanaka i posjeta Sjevernoj Koreji, Međunarodna judo federacija (IJF) u nekoliko je navrata organizatoru prvenstva,sjevernokorejskom ministarstvu sporta i nacionalnom judo savezu, ukazivala na logističke probleme kao što su loša prometna povezanost glavnog grada Pyongyanga s ostatkom svijeta (nekoliko međunarodnih letova prema Pyongyangu je otkazano), sigurnost sudionika, izazovi u komunikaciji s ostatkom svijeta, nemogućnost prijenosa uživo putem interneta i slično. 

Unatoč dobrim najmjerama neki od izazova do danas nisu riješeni. Politička stabilnost u Sjevernoj Koreji, kao i međunarodna situacija oko pitanja vezanih uz državu, bili su jedan od obvezujućih uvjeta prilikom pripreme prvenstva. Niz nacionalnih saveza kao i pojedinaca, zabrinuti oko situacije u Sjevernoj Koreji kontaktirao je IJF. Neki su već otkazali nastup, a drugi izrazili veliku zabrinutost oko sudjelovanja njihovih natjecatelja na prvenstvu. 

U kontekstu iznešenih informacija, nestabilnih međunarodnih odnosa Sjeverne Koreje i ostatka svijeta, Izvršni odbor IJF-a donio je odluku da se prvenstvo odgađa do trenutka u kojem politička situacija na međunarodnoj razini, kao i svi drugi organizacijski uvjeti ne budu u potpunosti zadovoljeni. 

Kao novi domaćin Svjetskog juniorskog judo prvenstva, u listopadu 2017.,odabrana je Hrvatska, odnosno Zagreb! Potvrda je to odlične organizacije velikih događanja poput Grand Prixa, Europskog kadetskog kupa, Europskog seniorskog kupa, Judo festivala, Europskog veteranskog prvenstva, znanstvenih judo konferencija i drugih događanja.

Za ambasadoricu Svjetskog juniorskog prvenstva u Zagrebu odabrana je najuspješnija hrvatska judašica Barbara Matić. Osim što je nedavno osvojila svoju drugu europsku broncu u seniorskoj konkurenciji (2014. i2017.), 22-godišnja Matić je dvostruka svjetska juniorska prvakinja svijeta (2013. i 2014.), europska juniorska prvakinja (2013.), europska viceprvakinja u konkurenciji juniorki (2012. i 2014.) te mlađih seniorki (2012.), osvajačica europske juniorske bronce (2011.), europska kadetska prvakinja (2010.) te osvajačica svjetske kadetske bronce (2009.). 

538
Kategorije: Judo
Tagovi: Hrvatski judo savez
Najpopularnije
Najnovije