Autor: mi
Datum objave: 12.01.2017


Grand Prix Croatia: Garibović, Kvesić i Mrvičić prijete bivšem pobjedniku Sadikovu

U petak u Samoboru počinje 26. po redu tradicionalni međunarodni karate turnir Grand Prix Croatia pod pokroviteljstvom Grada Samobora, Zajednice sportskih udruga i saveza zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Samobora.

Tehnički organizator je Karate klub Samobor dok je suorganizator je kao i svake godine do sada Hrvatski karate savez.

Ove godine po prvi puta se turnir održava u tri dana tako da je petak predviđen za natjecanje kadetkinja i kadeta u borbama, subota za juniorke, juniore, mlađe seniorke i mlađe seniore u borbama, te seniore open u borbama i seniorke i seniore u katama.


Nedjelja je natjecateljski dan predviđen za nastup mlađih uzrasnih kategorija u katama i borbama te kadete, juniore, mlađe seniore i sportaše sa zdrastvenim poteškoćama u katama.

U tri dana turnira na samoborskim tatamijima će nastupiti rekordnih ukupno 2081 natjecateljki i natjecatelja iz 236 klubova i nacionalnih selekcija iz 26 država (Hrvatska, Azerbajđan, Bjelorusija, Bugarska, Rusija, Slovačka, Italija, Mađarska, Srbija,Rumunjska, Malta, Švedska, Slovenija, BiH, Njemačka, Francuske, Ukrajina, Austrija, Izrael, Latvija, Nizozemska, Kosovo, Češka, Makedonija, Danska, Poljska)


U najatraktivnijoj muškoj seniorskoj kategoriji u kojoj se dodjeljuje bogati nagradni fond prijavljeno je 52 natjecatelja, a među njima je i kompletna selekcija hrvatskih seniora koji konkuriraju za mjesto u nacionalnoj selekciji.Svi prijavljeni u open kategoriji itekako ulijevaju povjerenje da se sa sigurnošću mogu očekivati vrlo atraktivne i neizvjesne borbe.


Najbolji u otvorenoj kategoriji će otići kući s 2000 EUR-a, drugoplasirani s 500 eura i sedmodnevnim ljetovanjem u apartmanima Funda na Šolti, trećeplasirani s 500 eura dok će četvtoplasiranome pripasti 250 eura.

Najatraktivniji natjecatelj finalnog dijela turnira će osvojiti još dodatnih 500 eura nagrade organizatora.

"Od imena vrijedi izdvojiti pobjednika Grand Prixa Croatia iz 2014. Latvica Ruslana Sadikova. Mislim da će mu malo teži hrvatski karatisti poput Anđela Kvesića, Enesa Garibovića i Ante Mrvičića biti ozbiljna konkurencija" izjavio je organizator turnira Darko Šimunec.

Ukupna brojka od 2081 prijave je daleko premašila očekivanja organizatora i predstavlja apsolutni rekord svih dotadašnjih turnira Prošlo godišnji rekordni odaziv je bio 1800 natjecateljki i natjecatelja iz 23 države.


Radi tehničkih nemogućnosti (premale sportske dvorane) organizator je na žalost morao zatvoriti prijave 10 dana prije početka turnira. 

"Kvaliteta boraca i same organizacije svake je godine sve bolja. U organizaciji smo imali milijun problema. Od ljudi koji nas zovu i koji žele ubaciti svoje borce nakon što su završene prijave, pa do mijenjanja kategorija. To je dosta neugodno i dosta natjecatelja smo morali odbiti. Mnogi nisu navikli na ovaj nivo organizacije, misle da se na turniru s 2000 sudionika stvari mogu mijenjati na licu mjesta. Ovaj turnir je organiziran tako da kad karatisti dođu znaju tko im je u kategoriji i znaju ždrijeb" dodao je Šimunec

Prvog dana nastupit će ukupno 424 sportašica i sportaša, drugog dana će na tatami izaći mlađi, njih 731 , a u nedjelju čak 926.

Sve dobne i težinske kategorije su dobro popunjene tako da će biti vrlo teško doći do odličja na 26.Grand Prixu Croatia, a u konkurenciji kadeta, juniora i mlađih seniora prijavljeno je niz aktualnih medaljaša s najvećih karate smotri - svjetskih i europskih prvenstava.


Interesantan je podatak da je 60 posto medaljaša s prethodnog prvenstva Europe za kadete, juniore i mlađe seniore održanog na Cipru u veljači sudjelovalo na 25.Grand Prixu Croatia /siječanj 2016.g./ što itekako govori u korist kvaliteti ovog samoborskog turnira.
Kadetima, juniorima i mlađim seniorima je ovaj turnir zadnja provjera pred prvenstvo Europe koje se održava u Sofiji od 9. do 12. veljače 2017.


Potrebno je svakako spomenuti da su u programu turnira petu godinu za redom i sportaši s posebnim potrebama koji će nastupiti u katama u nedjelju u 12,30 sati.


Sponzori ovog velebnog međunarodnog natjecanja su tvrtka Facies iz Sv.Nedelje, Anindol iz Samobora, Funda iz Zaprešića, Pride iz Zagreba,Sportski objekti Samobor,Cambium Networks iz Zagreba te Fitness klub Samobor. 


Medijski pokrovitelji su Sportske novosti, Radio Samobor, Cro Ring i Glasnik Samobora i Svete Nedelje.GRAND PRIX CROATIA – PROGRAM NATJECANJA

Sportska dvorana Samobor – ul. Andrije Hebranga 26a


Petak, 13. siječnja
17:00 BORBE kadeti


Subota, 14. siječnja
09:00 BORBE Seniori U21
12:00 BORBE Juniori
15:30 BORBE Seniori Open
KATE Seniori
19:00 Svečano otvaranje
19:15 Finalna natjecanja:
BORBE U21muški/žene
FINALE
KATE seniori muški/žene
BORBE seniori OPEN
za 3. mjesto
i FINALE
20:15 Proglašenje pobjednika


Nedjelja, 15. siječnja
09:00 – 14:30
KATE POJEDINAČNO I EKIPNO
(mlađe uzrasne kategorije, kadeti,juniori,U21,osobe s posebnim potrebama)
14:30 – 19:00
BORBE POJEDINAČNO
(mlađe uzrasne kategorije - od 10 do 14 godina)

1136
Kategorije: Karate
Tagovi: Hrvatski karate savez
Najpopularnije
Najnovije