Autor: HJS
Datum objave: 11.11.2017


Dominik Družeta srebrni na Europskom prvenstvu za mlađe seniore

Hrvatski judaš Dominik Družeta (do 81 kg) potvrdio je status favorita za medalju na Europskom prvenstvu za mlađe seniore u Crnoj Gori.

Nakon europske seniorske bronce, Družeta je u Crnoj Gori pokazao kvalitetu u konkurenciji do 23 godine te osvojio srebrnu medalju.

Drugog dana Europskog judo prvenstva za mlađe seniore (U23), Hrvatska je imala tri predstavnika. Lara Kliba (do 63 kg) izgubila je ipponom od Simeoli (ITA) u prvom nastupu. Na tatamiju se duže zadržala Lucija Babić, u istoj kategoriji, koja je nakon slavlja protiv Glaas (SWE) sa 2-1 u wazarijima, u četvrtfinalu wazarijima izgubila od Badurove (RUS).

Na putu do borbe za broncu Babić je trebala svladati Sharir (ISR), međutim, Izraelka je pobijedila s dva wazarija, a zatim i uzela broncu protiv sunarodnjakinje Shemesh.

Do finalnog bloka je odličnim nastupima došao Dominik Družeta. Dva ippona, protiv Mihajlovića (SRB) i Kliavusaua (BLR), prokrčili su mu put do polufinala, gdje je šest sekundi prije kraja borbe wazari protiv Bloechla (GER) potvrdio ipponom te ušao u subotnje finale.

Tamo ga je čekao «stari poznanik», Gotonoaga (MDA), kojeg je pobijedio na putu do prve U23 medalje, u Bratislavi 2015. godine, dok je izgubio par mjeseci ranije u prvom međusobnom ogledu. 


U Podgorici je Družeta kontrolirao ritam u prve dvije minute borbe, natjerao Moldavca na kaznu, ali zatim nije najbolje reagirao prilikom napada Gotonoage te je završio u zahvatu iz kojeg nije bilo «bijega» u 20 sekundi.

Ovom medaljom Družeta je nastavio s osvajanjem odličja na velikim natjecanjima, kao najbolji uvod u 2018. godinu i početak prave utrke za mjesta na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.


Tihea Topolovec
(do 57 kg) upisala je dobar nastup na Europskom prvenstvu za mlađe seniore u Crnoj Gori. Nakon borbe za broncu na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Zagrebu, Topolovec je i u Crnoj Gori ostala nadomak trećeg mjesta.

Prvog dana Europskog judo prvenstva za mlađe seniore (U23), Hrvatska je imala tri predstavnice. Sara Matijević (do 48 kg) izgubila je u prvom nastupu od Kapayeve (BLR) s dva wazarija. Poraz wazarijem je upisala i Iva Oberan (do 57 kg) protiv Ruiz Muro (ESP).

Do finalnog bloka je zato stigla Tihea Topolovec (do 57 kg), koja je u prvom nastupu wazarijem prošla neugodnu Krasniqi (KOS), a zatim u četvrtfinalu izgubila ipponom od Cadilla Acevedo (ESP) pet sekundi prije isteka četiri minute.

U repasažu je wazarijem pobijedila Siroki (HUN) te otišla u borbu za broncu, gdje je čekala poraženu iz polufinala, Boi (ITA). Hrvatska judašica je odlično ušla u borbu za broncu protiv Talijanke, povela wazarijem već nakon 10 sekundi borbe i dobro kontrolirala tijek borbe. Međutim, Boi na polovici borbe iznenađuje Topolovec i ipponom osvaja broncu.

U nedjelju nastupa šestero hrvatskih predstavnika, Lea Gobec (do 78 kg), Zrinka Miočić (preko 78 kg), Tina Radić (preko 78 kg), Antonijo Garašić Ernješ (do 90 kg), Josip Tenžera (do 100 kg) i Marko Kumrić (do 100 kg). 
Foto: HJS

250
Kategorije: Judo
Tagovi: Hrvatski judo savez
Najpopularnije
Najnovije