Autor: mi
Datum objave: 14.07.2019


Dillian Whyte: Sparing s Brankom Cikatićem bio je pakao

Prije nego se probio u vrh teške kategorije Dillian Whyte se kao i mnogi boksači prije njega borio u kick boksu.

2009. pobijedio je Daniela Sama, a iste godine u svom prvom amaterskom boksačkom meču 20-godišni Whyte je porazio Anthonyja Joshuu. Godinu dana ranije upisao je pobjedu nokautom za 12 sekundi u svojoj jedinoj MMA borbi.


31-godišnji Jamajčanin s britanskim državljanstvom kaže da ga je za vrhunski boks očvrsnula teška K-1 scena na kojoj je nastupao.

Kako bi izbrusio svoje vještine otputovao je u Nizozemsku, u svjetski centar kick boksa. Tamo je imao priliku sparirati i s prvim pobjednikom K-1 Grand Prixa Brankom Cikatićem, koji je bio član amsterdamskog Chakurikija.


S obzirom da je Whyte rođen 1988., a Cikatić 1954., po njegovoj priči, Cikatić je tada već morao biti u pedesetim godinama.
„Cijelo vrijeme sam se tukao i upadao u nevolje. Bavio sam se time kako bih se nečim zaokupio. Tada to nije bilo poznato kao danas. Shvatio sam da je to vraški teško, izmlatili su me nogama. Kad me neki tip udario u nogu ostao sam u čudu, ali sam se poslije zaljubio. Bilo je cool” izjavio je za Sky Sports.

- Sjećate li se svoje prve borbe u kickboxingu?

„Borio sam se s tipom koji je imao 10 borbi i 10 pobjeda. I onako sam oduvijek bio udarač tako da sam ušao u ring i potukao se.”

- Zašto ste išli trenirati u Nizozemsku?

„Morao sam pobjeći od Londona i nevolja. Htio sam otići tamo trenirati i pronaći fokus. Ako radite K-1 Nizozemska je najbolje mjesto za to. Sparirao sam s tipom koji se zove Branko Cikatić i on je vjerojatno jedan od najtvrđih i najjačih tipova s kojima sam ikad sparirao. To je bio pakao. Nije tu bilo puno tehnike. Kick boks vas uči kako da budete čvrsti. Tu se samo radi o tome da idete dalje i dalje.”

- Jesu li kick boks mečevi bolniji?

„Udarac nogom u glavu boli više od udarca rukom u glavu, a posebno kad dobijete koljeno u lice. Ali, na neki uvrnut način uživao sam u tome.”

- Zašto se prekinuli karijeru u kick boksu?

„Pobjeđivao sam u borbama, osvajao tu i tamo pokoji pojas. U to vrijeme sam bio vrlo mlad i samo sam razmišljao o tome kako da se klonim nevolja i da se malo ispušem. A onda sam ušao u to malo dublje nego sam vjerojatno želio. Boks je veći sport, više udomaćen. Mogu ostati kod kuće i trenirati kod kuće, postati veća zvijezda i imati bolju karijeru.”

- Treba li boks imati manje prvaka?

„Najbolji bi se trebali boriti s najboljima. Svi govore: Jedno lice, jedan prvak, ali najbolji se ne žele boriti s najboljima. Kako ćemo onda dobiti 'jedno lice i jednog prvaka'? Svi se boje poraza. Ljudi bi se jednostavno trebali samo boriti. A ako i izgube, najbolji se mogu ponovno boriti međusobno iznova i iznova.”

- Pratite li i dalje kick boks?

„Gledam sve vrste borbi. Gledam karate, kung fu, MMA. Gledam sve stilove borbi zato jer sam ja učenik borilačkih vještina. Svaki način borbe ima svoju vještinu i svoje pluseve i minuse.”

Dillian Whyte je prvi izazivač s WBC-ove ljestvice teškaša. 20. srpnja u Londonu se bori s neporaženim Kolumbijcem Oscarom Rivasom.


U uvodnom dijelu priredbe najavljen je nastup Alena Babića (1-0, 1 KO) koji je na nakon sparinga s Whyteom na njegov poziv prešao u profesionalce.

Uz njih, Dereck Chisora boksat će s Arturom Szpilkom, a David Price s Davidom Allenom.8051
Kategorije: Kick & Thai Boxing
Tagovi: Dillian Whyte
Najpopularnije
Najnovije