Autor: mi
Datum objave: 31.08.2015


Članovi Fedorovog tima prisjećaju se borbe s Cro Copom (2. dio)

Pripreme Fedora Emelianenka za borbu s Mirkom Filipovićem na PRIDE Final Conflictu 28. kolovoza 2005. odvijale su se u četiri faze - planine, pionirski dom Raduga, Nizozemska i kamp u Starom Oskolu.

Članovi njegovog tima prisjećaju se jedne od najvažnijih borbi u povijesti MMA-a.

TRENING U PLANINAMA

Roman Zentsov: Ono što Fedora razdvaja od ostalih je to što je on borac koji razmišlja. On uvijek razmišlja. I u ringu i na treningu. Istovremeno je i radoholičar kakvog nisam vidio nikad prije ni kasnije. Njegova radna etika na rubu je asketizma. Ono što mislim pod tim je da nema fancy dvorana, hrvali smo na strunjačama na otvorenom, u ljeto smo joggirali u vodootpornim odjelima. Učinili smo treninge što je moguće težima kako bi borbe bile lakše. U planinama smo sreli atletsku reprezentaciju i bili su šokirani jer smo dnevno trčali više od njih. Trčali smo oko 20 kilometara dnevno, a uz to smo imali i udarački trening, hrvanje i trening  za poboljšanje funkcionalnih i motoričkih sposobnosti. Bilo je ovako: 5 kilometara trčanja ujutro. Shadowboxing i zagrijavanje nakon toga. Prije srednjeg treninga u danu trčali bi 10 kilometara u  planinama i potom bi hrvali sat vremena. Navečer, 5 kilometara trčanja i udarački trening. Stopala su nam bila puna žuljeva od svog tog silnog trčanja, odjeća se nije imala vremena osušiti, koža nije imala vremena zacijeliti."


Voronov: "Trening se odvijao u kontekstu potpune iscrpljenosti. To je posebno učinkovito na velikoj nadmorskoj visini. Fedor uvijek puno trči."

Zentsov: "Treniramo dva puta dnevno - trčimo dva puta dnevno. Treniramo triput dnevno -trčimo tri puta. To je Fedorovo pravilo. On voli trčanje. To mu daje idržljivost. Prije nego sam počeo trenirati s njim trčao sam možda jednom tjedno. Ali on me naučio da svaki trening počinje trčanjem. Ako trening počinje u 4, počinjete s trčanjem u 3:30. Kad trening počne svi su još opušteni i puni, srce radi i naviknete se hrvati ili sparirati u takvom stanju.To ima puno smisla. Zašto ljudi treniraju i treniraju za borbu, a nakon druge runde su bez snage? Zato jer nisu ni ušli u ring, a srce im već radi kao ludo, adrenalin struji venama. Možete biti mirni izvana, ali tijelo radi na velikom broju okretaja i troši se."


"Nekad bi srednji trening u planinama uključivao 10 kilometara trčanja i sat vremena vježbanja s girjama i kuglom. Postali smo vrlo kreativni s tim. Bacali na način da prati putanju udarca, odbacivali se. Nije to u biti ništa novo, dizači utega Poddubny, Zass i drugi trenirali su na sličan način prije 100 godina."


TRENING U PIONIRSKOM DOMU


Zentsov: "Nakon planina imali smo dug kamp u Starom Oskolu. Živjeli smo i trenirali u pionirskom domu. Fedor i ja dijelili smo sobu."


Voronov: U Radugi smo trenirali dugo godina i tamo smo se osjećali kao kod kuće. Što se tiče uvjeta... bilo je ovako: Tri treninga dnevno. Svi napolju."


Michkov: "Trenirali smo tamo jer u biti i nismo imali nekih drugih opcija. Uvjeti za trening bili su nepostojeći. Stavljali smo strunjače na travu. Momci se vrate s trčanja, a strunjače su vrele od sunca. Poput tave."


Zentsov: "Da i pržili smo se na toj strunjači poput jegulje. Ako bi padala kiša unijeli bi strunjače u salu i tamo trenirali dva sata."


Michkov: "Što se tiče opreme imali smo preču, ruče, malj, gumu, girje i utege. Preča i ruče bile su Fedoru najdraže. Nije nikada forsirao maksimum, ali radio je 30 ponavljanja u seriji. Raspored je bio: ustajanje u 6:30, pola sata prije nego se djeca bude. Trčanje i zagrijavanje 30-45 minuta. Boks, hrvanje na nogama. Tuš, doručak, domor. U 11 novi trening od dva sata. Tuširanje, ručak, spavanje. U 17 još jedan trening. Potom zajednička večera, jeli smo isto što i djeca."


Zentsov: "Hrana je bila jednostavna, bez puno masnti, kompot. Porcije su bile dječje, ali mogli smo dobiti repete koliko puta smo htjeli. Nekad bi tijekom dnevnog odmora Fedor automobilom otišao kupiti voća za tim. Tada je vozio jednostavnu rusku Ladu. Fedora nikada nije bilo briga za statusne simbole i takve stvari. Puno pažnje smo pridavali oporavku što je razumljivo s obzirom na to koliko smo trenirali. Redovno smo išli u banju i na bazen. Uz to, Fedor je bio vjerojatno prvi ruski borac koji je imao svog masera. Bez odmora, preintenzivni treninzi donose loše rezultate. Kako bi bili u stanju dati sve od sebe na treningu morate biti bez ozljeda. Ili se ozljedite i izgubite dva tjedna."


U nastavku priče o Fedorovim pripremama za Cro Copa, pročitajte kako se Emelianenko s timom uputio u Nizozemsku.


1528
Kategorije: MMA, Fitness
Tagovi: Mirko Filipović, Fedor Emelianenko, MMA povijest
Najpopularnije
Najnovije