Autor: Admin
Datum objave: 28.08.2012
Komentari:
0,00


BOKS JE NAJTEŽI SPORT NA SVIJETU

Prema istraživanju ESPN-a

Kako bi izbjegli beskonačne i površne argumente o tome u kojem je sportu najteže sudjelovati, kreatori istraživanja su odredili 10 ocjenjivačkih kategorija...

 

Kategorije su brzina, snaga, izdržljivost, zatim kognitivni elementi poput staloženosti, hrabrosti te koordinacija oko-ruka i analitičke sposobnosti. Dodajte još i fleksibilnost, gipkost sa sitnim varijacijama i imate matricu za mjerenje toga koji je sport najteži.

 

ESPN-ovi analitičari su tada sastavili popis od 60 sportova, počevši od baseballa do badmintona, i ocjenjivali ih po tome koliko je za koji svaka od spomenutih kategorija važna. Svaka se kategorija mjerila skalom od 1 do 10. Na kraju su se sve vrijednosti zbrajale i određivao se prosjek.

 

 

Dakle, sport poput dizanja utega zahtjeva mnogo snage i izdržljivosti, ali ne i svega ostalog. Vožnja autoutrka zahtjeva analitičnost i sjajnu koordinaciju oko-ruka, ali brzinu sportaša, gipkost i pretjeranu snagu baš i ne (to se traži od automobila, ne od vozača).

 

Pa koji je onda najteži sport? Hrvanje za dlaku pobjeđuje borilačke vještine i stoji na 5. poziciji. Zatim dolazi košarka na 4., odnosno nogomet na 3. mjestu. Na broju dva nalazi se hokej (potrebna je snaga, brzina, izdržljivost, koordinacija...). Najteži sport na svijetu je, vjerovali ili ne, boks. Iako se čini možda iznenađujućim, boks je u prvih pet sportova u pet mjernih kategorija i među prvih dvadeset u kontekstu ostalih mjernih kategorija.  U prosjeku je tako boks najzahtjevniji sport današnjice.

7275
Kategorije: Boks
Tagovi: Boks
Komentari
# 20 Dana 16.10.2015 - 20:32 Đimi ... je rekao/la:
Kad su u pitanju batine, tezina sporta se pojača sigurno 20,30% i zato su borilački sportovi iznad drugih po mojoj logiki.
 
# 19 Dana 16.10.2015 - 03:18 dzoni ... je rekao/la:
tako je boks je sport u kome nema zamjene kao npr u timskim sportovima zaboli te noga ides na klupu ,u boksu ne postoji zamjena,ti u ringu nemas kud nema bjezanja bori se ili umri od batina,mnogi bokseri su ostavili u ringu zdravlje i zivot ,sam trening i priprema za mec je borba sa strahom iz dana u dan ,nemas mira u pitanju je borba za zivot.padnu ti ruke u mecu i odmah primis jak udarac koji te gadja u bradu tj reflektuje se u mali mozak ,batine u boksu su najgore tako da i sto se tice individualnih i kolektivnih sportova boks je neuporedivo tezi...boks je kao zivot ;) ustaje se pade se ali se uvijek ide naprijed !sportski pozdrav !
 
# 18 Dana 24.03.2015 - 00:02 zoran panvevo ... je rekao/la:
Boks je izuzetno zahtevan...najjednostavniji primer da drzite tri minute rukavice u gardu pace vam sve biti jasno agde su pokreti pa kordinacija ruku nogu...caat svajom sportisti ali boks je noks....
 
# 17 Dana 30.01.2015 - 13:10 Sasa3 ... je rekao/la:
Treniram boks vec 20 god i moram priznat da sam se odreka svega i svacega,ali mislim da je tako u svakom sportu na svoj nacin
 
# 16 Dana 22.03.2013 - 17:33 ... ... je rekao/la:
Realno, vaterpolo je najzahtijevniji sport. Potrebna je brzina u plivanju, snaga za šut, izdržljivost za održavanje na vodi (tzv. biciklo kojim se izlazi iz vode čak i preko gaća), staloženost i inteligencija naravno (timski sport, akciona dodavanja i slično), koordinacija oko-ruka (ne trebam ovo objašnjavati), analitičke sposobnosti (da li dodati loptu ili šutati, kome je dodati, kako, sve morate analizirati tokom igre...). Fleksibilnost naravno, kad bi bio vaterpolista bez fleksibilnosti stalno bi imao povrede ramena i ostalog, gipkost (biciklo i plivanje). Svemu tome da dodam i hrvanje (udaranje) u vodi i plivanje šprinteva (kontre i u toku igre), mislim da sam objasnio zašto je vaterpolo najteži sport.
 
# 15 Dana 12.03.2013 - 12:05 pit bull ... je rekao/la:
Komentar uklonjen zbog uvredljivog sadrzaja.
 
# 14 Dana 12.03.2013 - 00:03 mx ... je rekao/la:
Malo su zaboravili jedan sport.taj sport se zove MOTOCROSS. u tom sportu svih 10 ocjenjivačkih kategorija uzmite 100% u obzir..
 
# 13 Dana 15.10.2012 - 14:03 Dalibor ... je rekao/la:
Igro sam nogomet profesionaslno,a sada treniram boks...boks trening je 5 puta jaci...umire se
 
# 12 Dana 08.09.2012 - 01:21 Nick ... je rekao/la:
Ovi sto pricaju da je fudbal tezi od boksa neznaju nista. Vjerujte i bokseri trce i oni znaju trcati i po nekoliko kilometara dnevno. Uz to ocdje se trazi najtezi sport u datom momentu. Fudbaleri imaju 90 minuta i za to vrijeme mogu da uzmu odmor kad god hoce. Bokseri ne imaju 12 rundi i sve se trazi i koncentracija i snaga i izdrzljivost i sve ostalo...
 
# 11 Dana 08.09.2012 - 01:15 Nick ... je rekao/la:
Ovi sto misle da je MMA tezak sport. Ja cu vam reci da se tu uopste i ne biju pravi sportisti imate od nekih 1000 fajtera jedva 20 koji su bili u proslosti Ruvaci i Ragbi igraci i koji se nisu bas proslavili u tim sportovima. No to je svega nekih 10 % mozda i manje od citavog broja. Ostalo su to neki marinci, ulicari,bajkeri itd... Vjerujte mi da dodje jedan prosjecan bokser bi rasturio jednog jaceg MMA borca. U MMA imate ljudi koji udju od nekih 30 godina koji je prije toga cijepao drva. dok u Boksu ti moras trenirati od malena da bi postao neko. Svidja mi se ova analiza i slazem se Boks je najtezi sport mozda nekima ne izgleda tako ali vjerujte to najbolje znaju pravi bokseri koliko su teski treninzi i sve sto ide uz to...
12
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Foto
Video
Najpopularnije
Najnovije