Autor: HJS
Datum objave: 01.09.2017


Barbara Matić ispala na početku od viceprvakinje svijeta

Peti dan Svjetskog judo prvenstva u Budimpešti donio je nastup Barbare Matić (do 70 kg), koji je završio već prvom borbom jer je dalje prošla viceprvakinja svijeta iz 2015., Španjolka Bernabeu.

Odmah nakon ždrijeba Svjetskog prvenstva se istaknula prva borba Barbare Matić kao vrlo zahtjevna. Naime, kao šesta nositeljica u 2. kolu je čekala bolju iz dvoboja nepostavljenih Bernabeu (ESP) i Bolder (ISR). Kako je ovo svjetsko prvenstvo prvo nakon Olimpijskih igara, imena nositelj(ic)a nisu i jasan pokazatelj kvalitete jer se veliki broj vrhunskih judoka odmarao u periodu nakon Rija.

Pokazalo se to i u borbi jer je tijekom vrlo izjednačene borbe viceprvakinja svijeta iz 2015., Maria Bernabeu (ESP), dva puta bacila Matić. Prvi wazari je poništen, dok je drugi, iako se dogodio 25 sekundi prije isteka borbe, dosuđen tek s istekom vremena te više nije bilo vremena za dostizanje zaostatka.

- Znali smo da će protiv Bernabeu biti jako teško, a to se nažalost pokazalo na teži način. Kako je borba tekla osjećala sam se sve bolje, ali nažalost, iznenadio me wazari koji je dosuđen i upisan tek na kraju borbe kad sam već očekivala ulazak u "produžetak". Idemo dalje trenirati, a u nedjelju nas čeka ekipno natjecanje, a ovo mi je samo dodatni motiv – rekla je 22-godišnja Matić.


Nakon što u srijedu Hrvatska nije imala predstavnika na Svjetskom judo prvenstvu u Budimpešti, u četvrtak je nastupio Dominik Družeta (do 81 kg).

U prvom kolu Družeta je wazarijem u «produžetku» slavio protiv Rumunja Visana. Bila je to borba koju je hrvatski judaš kontrolirao i zasluženo prošao dalje. Ponovio se takav scenarij i u drugom nastupu, gdje je Družeta imao reprizu borbe za broncu s Europskog prvenstva protiv Gruzijca Rekvijašvilija.

Družeta je poveo wazarijem, još jednom kontrolirao ritam borbe, a zatim napravio samo jednu pogrešku kada je Gruzijac promijenio gard. Bilo je to 20 sekundi prije kraja borbe, Gruzijac je iskoristio priliku, izjednačio wazarijem i otišlo se u «golden score» uz dvije Družetine i nijednu Rekvijašvilijevu kaznu.

Hrvatski judaš je bio taj koji je napadao, a onda sudac na tatamiju dodjeljuje očekivanu kaznu Rekvijašviliju. Međutim, stiže iznenađujuća informacija od video sudaca da se poništi kazna gruzijskom judašu i dodjeli Družeti zbog pasivnosti te 21-godišnji Hrvat upisuje poraz.

Subota je posljednji dan individualnog natjecanja, a Hrvatska će imati dva imena. Ivana Šutalo se bori s trećom nositeljicom Sayit (TUR) u kategoriji preko 78 kg. Zlatko Kumrić (do 100 kg) na početku ide na Mburua (KEN), a u slučaju pobjede na prvog nositelja Korrela (NED).

302
Kategorije: Judo
Tagovi: Hrvatski judo savez, Barbara Matić
Najpopularnije
Najnovije