Autor: mi
Datum objave: 23.05.2019


AIBA-i oduzeta organizacija, boks ostaje na Olimpijskim igrama

Krovnom tijelu za amaterski boks AIBA-i oduzeto je pravo da organizira turnir na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Ali, boks će ostati dijelom Olimpijskih igara. Radna skupina kojoj je na čelu predsjednik međunarodne gimnastičke federacije Morinari Watanabe bit će zadužena za provođenje natjecanja.

Tu je preporuku donio izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta nakon šestomjesečne istrage, a očekuje se da će je članstvo potvrditi idućeg mjeseca.

Predsjednik MOK-a ostavio je otvorenom mogućnost i da neka profesionalna federacija vodi boksački turnir u Tokiju. Watanabe mora do lipnja iznijeti plan o provođenju natjecanja.

MOK je objavio da su tijekom istrage pronađene znatne nepravilnosti uključujući i rizik od bankrota AIBA-e, te brojne financijske malverzacije.

S obzirom na svoje financijsko stanje AIBA nije mogla otvoriti račun u Švicarskoj iako joj je sjedište u Lausannei.

U izvještaju stoji da AIBA nije pokazala zadovoljavajući napredak.


I dalje postoje pitanja oko regularnosti suđenja kao i sukob interesa nekoliko članova AIBA-inog upravnog odbora.


AIBA još nije skužbeno komentirala ovu odluku, ali je iz njenih redova već ranije stiglo upozorenje da će u slučaju isključenja podnijeti pravne mjere.


MOK navodi da je uklanjanjem AIBA-e stvoren novi put za sportaše da se natječu i da mogu živjeti svoj san o nastupu na Olimpijskim igrama.


Boks je bio na svim Olimpijskim igrama od St. Louisa 1904., izuzev Stockholma 1912. 2012. Počele su se natjecati i žene.AIBA je osnovana 1946.
Foto: Daily Mail

925
Kategorije: Boks
Tagovi: AIBA, Boks OI - raspored rezultati
Najpopularnije
Najnovije