Autor: HKBS
Datum objave: 15.08.2018


20 godina od tragične pogibije osvajača prve seniorske zlatne medalje za Hrvatsku

Danas je 20 godina otkako nas je tragično napustio Borislav Ilić - osvajač prve seniorske zlatne medalje za Republiku Hrvatsku.

Boris je prvo hrvatsko zlato osvojio u kickboxingu, u disciplini low kick (+91 kg), na WAKO svjetskom kickboxing prvenstvu koje je održano u Parizu, 7. i 8. prosinca 1991.

 

Obitelj i brojni prijatelji danas se s tugom sjećaju velikog sportaša, kickboksača, trenera i hrvatskog reprezentativca koji je u hrvatskom kickboxingu ostavio neizbrisiv trag i hrvatski kickboxing upisao u povijest hrvatskog sporta.


Radi mlađih kickboksača valja spomenuti tko je bio Boris Ilić.


Boris Ilić, rođen 1957. godine u Rijeci, gdje je bio devet godina zaposlen u Rafineriji nafte, kao električar u urinjskoj Energetici.


Prvu svjetsku zlatnu medalju u pojedinačnoj muškoj seniorskoj konkurenciji osvojio je na SP-u za Republiku Hrvatsku u disciplini low kick - na WAKO svjetskom kickboxing prvenstvu koje je 7. i 8. prosinca 1991. održano u Parizu. Ilić je već 1988. osvojio titulu svjetskog viceprvaka u savate boksu, a 1989. ponovio je taj uspjeh u full contactu. Sljedeća godina donijela mu je stanku, zbog ozljede, ali možda i pripremila teren za još veći uspjeh, uspon na najviše postolje u kickboxingu.


Boris Ilić nije izgradio ime isključivo kao borac na tatamiju i u ringu. Među mladim riječkim poklonicima borilačkog sporta bio je vrlo cijenjen kao sportski pedagog i organizator. Na natjecanje u Parizu krenuo je kao član Centra borilačkih vještina "Lučki radnik", u kojemu je bio osnivač i trener, a istim se poslovima nešto kasnije bavio u klubu "Rijeka Tank". 


Godine 1994. je organizirao demonstraciju karatea učenicima Osnovne škole na Viškovu. Demonstracija je bila tako uspješna da se u novooformljeni Kickboxing klub na Viškovu upisalo tridesetoro djece, koje je prvih šest mjeseci vodio upravo Ilić. Godine 1996. postavio je temelje Borilačkog kluba Bura u Kostreni, održavanjem prvih treninga s tridesetak polaznika u kostrenskoj Narodnoj čitaonici.


U razdoblju od 1995. do 1995. bio je izbornik Hrvatskog kickboxing saveza koji je tada i kao izbornik i trener vodio Hrvatsku kickboxing reprezentaciju na WAKO Svjetsko kickboxing prvenstvo u Kijev, Ukrajina, koje je održano od 25. do 28. studenog 1995., a kojom prilikom je njegov učenik Igor Ivošević (danas izbornik Hrvatskog kickboxing saveza) osvoji zlatnu medalju i postao Svjetski kickboxing prvak u low kicku, -75 kg.

Iz Borisove kickboxing škole izašli su između ostalih i novi šampioni, danas aktivni sudionici u radu Hrvatskog kickboxing saveza - Ante Vičević i već spomenuti Igor Ivošević.


Nažalost, Boris Ilić sportsku je karijeru prekinuo na najgori mogući način, smrtno stradajući u prometnoj nesreći na motociklu 15. kolovoza 1998. godine. S njim je istu sudbinu tada doživio još jedan riječki sportaš, Mario Milovac.


Sin Borislava Ilića, Dorijan nastavio je stopama svog oca. Bio je borac u kickboxingu i u MMA-u, a danas kao trener sa suprugom Teom vodi Belator Gym, fitnes centar u Rijeci.

852
Kategorije: Kick & Thai Boxing
Tagovi: HKBS
Najpopularnije
Najnovije