Autor: Slavko Preradović
Datum objave: 24.10.2008
Komentari:
Morate se logirati ili registrirati da bi ocijenili ovaj članak
0,00


14. SVJETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO

Izvještaj 1. dana

Prvi dan Svjetskog juniorskog prvenstva pokazao je visoku kvalitetu borbi, fair play i pravi judo. Pomoću testa novih pravila (ka što je ukudanje najmanjeg boda koke, trominutni zlatni poen i repasaž za gubitnike u četvrtfinalu), na sceni su prikazani ipponi (ukupno 54, više nego 50% borbi) i mladi judaši su po prvi puta pokazali svoje lice svijetu. Tako je bilo i u slučaju mladog francuza Teddy Riner (+100kg.), koji je po četvrti put bio okrunjen na velikom natjecanju u samo tri godine: zlato na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2006.g., zlato na Svjetskom seniorskom prvenstvu 2007.g., bronca na Olimpijskim igrama Beijing 2008.g. i ponovno zlato na Svjetskom juniorskom prvenstvu Bangkok 2008.g.

„Iako je vrlo drugačije nego kada se borim sa seniorima, uživao sam boreći se na ovom prvenstvu. Vidim da me protivnici poštuju...ali čim stupe na borilište, daju sve od sebe da me pobijede“, rekao je Riner. „Bio sam koncentriran i znao sam šta sve moram učiniti da bi osvojio ovu medalju“, time je zaključio dvostruki svjetski juniorski prvak.


Japanski borci bili su u centru pažnje, imali su svoje predstavnike u dva od tri finala prvog dana prvenstva. Osvojivši ukupno tri medalje pokazali su svijetu novu i jaku generaciju koja dolazi zadržati njihovu judo tradiciju: +100kg. Masaru Momose (srebro), -52kg. Chiho Kagaya (zlato) i -48kg. Yumi Asaka (bronca). Ovog prvog dana otvaranja prvenstva natjecatelji iz 10 različitih zemalja osvajali su medalje: Brazil, Kina, Francuska, Njemačka, Mađarska, Izrael, Japan (3), Nizozemska, Rusija i Turska.

Brazilka Sarh Menezes sve je zadivila na svom putu do osvajanja svog prvog naslova svjetske juniorske prvakinje (-48kg.): 4 ippona i 1 wazari. Ranije ove godine osvojila je brončanu medalju na Seniorskom Svjetskom kupu u Budimpešti i predstavljala svoju zemlju na Olimpijskim igrama u Beijing. „Zasigurno mi je mnogo pomoglo nastupanje na Svjetskim kupovima i Olimpijadi prije nego sam došla ovdije. Bila sam opuštenija i samouvjerena“, izjavila je 18-ogodišnja Brazilka.


Na otvaranju natjecanja domaćini su iskoristili jedinstvenu priliku, te muzikom i plesom prikazao svijetu dijelove svoje kulture i povijesti.

Predsjednik IJF, gosp. Marius Vizer, zahvalio je domaćinima 14. Svjetskog juniorskog prvenstva. „Čast nam je po prvi put organizirati Svjetsko prvenstvo na Thailandu. Hvala vam za gostoprimstvo i uljudnosti ljudi sa Thailanda“, rekao je gosp. Vizer.

Što se tiče novih pravila, direktor sudačke organizacije IJF, gosp. Juan Barcos, bio je zadovoljan borbama prvog dana natjecanja. „Čini se da su se svima svidjela. Donijeli su veću dinamiku natjecanju. Time je više od 50% borbi završilo max. pobijedom 10:0 (ippon). Bio je prisutan pravi duh judo športa“, izjavio je gosp. Barcos.

Rezultati prvog dana natjecanja 23.10.2008.g.

-48kg:

1. Sarah Menezes (BRA)
2. Derya Cibir (TUR)
3. Yumi Asaka (JPN)
3. Glynis Rojot (NED)
5. Alexandra Podryadova (KAZ)
5. Violeta Dumitru (ROU)

-52kg:

1. Chiho Kagaya (JPN)
2. Shahar Levy (ISR)
3. Barbara Maros (HUN)
3. Susi Zimmermann (GER)
5. Samantha Clark (GBR)
5. Marta Ruban (POL)

+100kg:

1. Teddy Riner (FRA)
2. Masaru Momose (JPN)
3. Magomed Nazhmudinov (RUS)
3. Hao Wang (CHN)
5. Sugarjargal Boldpurev (MGL)
5. Mykhaylo Blinov (UKR)
1123
Kategorije: Judo
Nek se čuje i Vaš glas

Morate se logirati ili registrirati da bi mogli napisati komentar
Najpopularnije
Najnovije